lauantai 11. huhtikuuta 2020

Shénnǚ - The Goddess (1934)

Ohjannut Yonggang Wu
Kiina 1934, 85 min.
Mykkäelokuva, Draama
Pääosissa: Lingyu Ruan, Zhizhi Zhang, Keng Li

A mother like me...
Muuan nainen (Ruan) elättää itsensä ja pienen poikansa (Li) prostituutiolla Shanghain kaduilla. Vaikka hänen ammattiaan pidetään moraalittomana ja paheksuttuna, sykkii naisen rinnassa lämmin äidin sydän. Pieni perhe päätyy pakon sanelemana asumaan ilkeän parittajan (Zhang) luokse, mutta kurjista olosuhteista huolimatta äiti saa säästettyä rahaa poikansa koulunkäyntiä varten. Kuitenkin ilkeät kielet kantelevat perheen taustasta rehtorille ja koulun maine on vaakalaudalla.

The Goddess on kaunis, mutta murheellinen elokuva epätasa-arvosta, köyhyydestä ja naisen onnettomasta asemasta. Toisaalta teos on myös voimakas kertomus äidillisestä rakkaudesta. Elokuva on hallittu kokonaisuus ja siksi tuntuukin aika hulppealta, että kyseessä on Yonggang Wun (1907─1982) esikoisohjaus! Mies myös vastasi teoksen käsikirjoituksesta ja hääri vielä elokuvan lavastajanakin. Panostus kannatti, sillä elokuva on Wun tunnetuin teos.

Melodramaattinen The Goddess on ottanut selkeitä vaikutteita aikakautensa Hollywood-filmeistä. Yhdysvaltojen elokuvateollisuuden kasvun vuodet innoittivat elokuvantekijöitä myös Kiinassa, jossa 1930-luku muodostui varsinaiseksi elokuvien kultakaudeksi. Tämän ajanjakson tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin elokuviin lukeutuu myös The Goddess. Uusi kukoistus alkoi toisen maailmansodan jälkeen, ja tuota vaihetta 1001-listalla edustaa elokuva Kevät pienessä kaupungissa (1948).

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti