torstai 2. huhtikuuta 2020

Maaliskuun elokuvat 2020

Uncut Gems - Hiomattomat timantit
Ohjannut Benny Safdie & Josh Safdie
USA 2019, 135 min.
Rikos, Trilleri, Draama
Pääosissa: Adam Sandler, Julia Fox, LaKeith Stanfield




Laittomia bisneksia pyörittävä jalokivikauppias (Sandler) pelaa isoilla riskeillä ja vähitellen verkko ympärillä kiristyy. Adam Sandler tunnetaan luokattoman huonoista komedialeffoistaan, mutta näemmä mieheltä löytyy taitoa tehdä laadukkaitakin rooleja. Kehuttu leffa on jännittävä ja taitavasti tehty, joskin hetkeksikään hellittämätön kiihkeätempoinen syke tuntuu vähän turhankin hengästyttävältä.

Pisteytys: 7/10

Sense and Sensibility - Järki ja tunteet
Ohjannut Ang Lee
USA & Iso-Britannia 1995,  136 min.
Draama, Romantiikka, Historia
Pääosissa: Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman, Hugh Grant



Parhaimmaksi Jane Austen -filmatisoinniksi kehuttu Järki ja tunteet liihottelee Englannin nummimaisemissa. Austenin samannimiseen romaaniin (1812) perustuva filmi kuvaa tyylikkäästi ja tunnelmallisesti eliitin rooleja ja säädynmukaisen käytöksen koomisuutta 1790-luvun Briteissä, unohtamatta myöskään lemmen oikkujen tuomaa jännitystä! Filmi keräsi aikanaan liudan Oscar-ehdokkuuksia ja palkittiin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

Pisteytys: 8/10

4 luni, 3 săptămîni și 2 zile - 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää
Ohjannut Cristian Mungiu
Romania & Belgia 2007,  113 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov



Kultaisella palmulla palkittu draama sijoittuu 1980-luvun Romaniaan ja tarkastelee aikansa nuorisosukupolven kokemusmaailmaa. Päähenkilö Otilia (Marinca) on nuori opiskelija, jonka ystävä on sattumalta tullut raskaaksi. Abortin tekeminen on laitonta, mutta kontaktien avulla epämääräinen raskaudenkeskeytys lopulta järjestyy. Ahdistavan diktatuurin ajan kuvaus on epäilemättä sangen aitoa. Nuorten naisten määrätietoinen selviytymistaistelu herättää kunnioitusta!

Pisteytys: 8/10

Honeyland - Hunajan maa
Ohjannut Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov
Pohjois-Makedonia 2019,  89 min.
Dokumentti





Pohjois-Makedonian karulla maaseudulla asuva Hatidze Muratova elättää itsensä ja äitinsä keräämällä ja myymällä villihunajaa. Symbioottinen elo luonnon kanssa säröilee, kun naapuriin muuttaa metelöivä perhe karjalaumansa kanssa. Elokuva on upea ja puhutteleva kunnianosoitus luonnolle ja katoamassa olevalle elintavalle. Hunajan maa on ensimmäinen teos, joka on saanut Oscar-ehdokkuuden sekä parhaana dokumenttina että kansainvälisenä elokuvana.

Pisteytys: 8/10

Okja
Ohjannut Bong Joon-ho
Etelä-Korea & USA 2017, 120 min.
Toiminta, Seikkailu, Draama, Scifi
Pääosissa: Seo-hyun Ahn, Tilda Swinton, Paul Dano




Bong Joon-hon satiirinen genresekoitus Okja kertoo vuoristossa asuvasta tytöstä Mijasta (Ahn), jonka jättimäistä eläinystävä Okjaa uhkaa suuryhtiön ahneus. Lapsisankarissa on ilahduttavaa voimaa, kun taas muutama sivuhahmo luisuu vahvasti ylisuorittamisen puolelle. Erityisesti sivuosassa hädissään riehuva Jake Gyllenhaal tekee todennäköisesti uransa karmeimman roolisuorituksen. Okjan empaattinen sanoma toki lämmittää sydäntä, vaikka välillä nyyhky-yritelmät lyövät yli. Edes tarina ei loppujen lopuksi ole kovin ainutlaatuinen. Erikoisuutta siihen tuo lähinnä eri tyylilajien innokas ja paikoin ihan hauska sekoittelu.

Pisteytys: 6/10

Majo no takkyûbin - Kikin lähettipalvelu
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani 1989, 103 min.
Animaatio, Fantasia, Draama
Pääosissa: Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi



Keskinkertaisessa, mutta silti aivan sympaattisessa Ghibli-animaatiossa 13-vuotias noitatyttö Kiki (Takayama) muuttaa kotoaan uuteen kaupunkiin noitakokelaaksi. Joukkoon sopeutuminen ja ystävyyssuhteiden solmiminen kuitenkin tuottavat sen verran vaikeuksia, että Kikin noitavoimatkin meinaavat ehtyä. Eritoten Tukholman ja Visbyn kaupunkikuvasta inspiraationsa saaneet maisemat ovat perin herttaisia!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti