keskiviikko 22. tammikuuta 2020

The Harder They Come - Kingstonin kovanaama (1973)

Ohjannut Perry Henzell
Jamaika 1973, 113 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Jimmy Cliff, Janet Bartley, Carl Bradshaw

I'm going to get my share now!
Nuorukainen Ivanhoe "Ivan" Martin (Cliff) muuttaa Kingstoniin etsimään vaurautta ja onnea. Ivan joutuu toistuvasti huijatuksi, ajautuu menestystä etsiessään rikoksen polulle ja päätyy kiellettyihin lemmenleikkeihin. Leveästä elämästä haaveileva Ivan haluaa huipulle heti ja äkkipikaisuuksissaan ajautuu ongelmiin isompien pamppujen kanssa: muusikon uran katkaisee ahne studiopomo ja ganjabisneksetkin menevät puihin, kun Ivan isottelee pomolleen.

Jamaikalainen merkkites Kingstonin kovanaama oli hitti kotimaassaan, mutta menestyi erinomaisesti myös maailmalla. Suosion salaisuus oli keinuva reggae, joka värähteli muun maailman tietoisuuteen filmin suosion siivittämänä. Elokuvassa pääroolia esittää tunnettu reggae-muusikko Jimmy Cliff, jonka laulama nimikkokappale nousi sekin valtavan isoksi hitiksi. Monia muitakin tuttuja sävelmiä kuullaan, ja elokuvan nimeä kantava soundtrack on sekin maineikas. Elokuvassa useaan otteeseen soiva Cliffin toinen hittibiisi You Can Get It If You Really Want on taatusti tuttu useimmille, vaikka reggaeta ei lainkaan kuuntelisikaan.

Jos elokuvan letkeät rytmit olivat muulle maailmalle jotain aivan uutta, Jamaikassa elokuva edusti onnistunutta arkisen elämänmenon kuvausta. Ivanin seikkailut silti lienevät hieman tavallisen pulliaisen kokemuksia värikkäämpiä! Kingstonin kovanaama ei ole kovin ammattimaisesti tehty elokuva, mutta siihen nähden sitä voi pitää aivan kelvollisena teoksena. Elämän nurjat puolet ja blaxploitaatio-henkinen jammailu yhdistyvät filmissä kotikutoisen hauskasti. Teos tosin toiminee parhaiten reggae-skenessä viihtyville, mutta hauskana tunnelmapalana tämän katsoo kertaalleen, vaikka ei normaalisti Jimmy Cliffin ja kumppaneiden tahdissa viihtyisikään.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti