lauantai 4. tammikuuta 2020

The Sting - Puhallus (1973)

Ohjannut George Roy Hill
USA 1973, 129 min.
Rikos, Komedia, Draama
Pääosissa: Paul Newman, Robert Redford

Not only are you a cheat, you're a gutless cheat as well!
Eletään suuren laman lopun aikoja ja oman onnensa seppien luvatussa maassa leveimmin elävät häikäilemättömät keinottelijat. Kohtalaisen tilipussin tienaajiin lukeutuvat FBI:n jahtaama konkarihuijari Henry Gondorff (Newman) ja tämän nuori, innokas kollega Johnny Hooker (Redford). Vastikään voimansa yhdistänyt kaksikko on uransa suurimman haasteen edessä, kun tavoitteena on vaatimattomasti kaikkien aikojen mahtipontisin keikka.

Veijarikomedia ja rikosklassikko Puhallus on peräti kymmenen Oscarin ehdokas ja seitsemän voittaja. Suosio on helppo ymmärtää, sillä elokuva on tehty kaikin puolin taitavasti. Miljöö on luotu antaumuksella, näyttelijät ovat hyviä ja konstailematon tarina onnistuu yllättämään. Mukavia ovat myös pienet vaikutteet, joita on ammennettu 1930-luvun gangsterileffoista (esim. Arpinaama, 1932). Scott Joplinin Entertainerin (1902) pohjalle rakentuva ragtime-teema nousi muuten sekin aikanaan hitiksi ja kilkattaa päässä hyvän aikaa elokuvan päättymisen jälkeen.

Puhallus jatkaa George Roy Hillin, Paul Newmanin ja Robert Redfordin saumatonta yhteistyötä, josta saatiin nauttia jo elokuvassa Butch ja Kid (1969). Elokuvia yhdistää samankaltainen huumori, selkeälinjaisuus ja ammattitaito, pohjautuvatpa molemmat myös jossain määrin tositapahtumiin. Minulle Puhallus ei kolahtanut elokuvakaksikosta ihan yhtä hyvin, vaikka filmistä ei keksikään mitään moitittavaa. Ehkäpä viime aikoina on tullut katsottua niin huima liuta 1970-luvun alkupuolen rikosleffoja, että aivot kaipaavat jo vaihtelua. Täytynee palata tämän äärelle tauon jälkeen!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti