sunnuntai 13. tammikuuta 2019

De man die zijn haar kort liet knippen - Mies, joka antoi leikata tukkansa lyhyeksi (1966)

Ohjannut André Delvaux
Belgia 1966, 94 min.
Draama
Pääosissa: Senne Rouffaer, Beata Tyszkiewicz

She said: "See you soon".
Johan Daisnen samannimiseen romaaniin (1947) perustuva elokuva kertoo opettaja Govert Miereveldista (Rouffaer), joka on rakastunut palavasti oppilaaseensa Fraudiin (Tyszkiewicz). Lukuvuosi päättyy ja samoin Fraudin oppivelvollisuus, eikä Miereveld saa kerrottua tunteistaan. Kasvava ahdistus saa Miereveldin vaihtamaan maisemaa, mutta tunteet ja niiden tuoma tuska eivät jätä häntä rauhaan.

Ensi alkuun aikuisen miehen rakkaus teinityttöön tuo mieleen Stanley Kubrickin Lolitan (1962), mutta tarkastelukulma on erilainen ja tunnelma roimasti synkempi. Elokuvan sävy on erikoisella tavalla surrealistinen: yksittäisistä kohtauksista outoutta on vaikeaa huomata, mutta tarinan edetessä kummallisuuden tunne kasvaa. Päämääränä on korostaa Miereveldin mielenterveyden horjumista, sisäistä kamppailua ja vähittäistä erkaantumista ympäröivästä maailmasta.

Mies, joka antoi leikata tukkansa lyhyeksi (engl. The Man Who Had His Hair Cut Short) on belgialaisen André Delvauxin (1926─2002) ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö. Ilmestyessään elokuva ei juuri saavuttanut suosiota kotimaassaan, mutta Delvauxin esikoinen on sittemmin noussut arvoon myös Belgiassa. Ensi-iltavuonnaan Mies, joka antoi leikata tukkansa lyhyeksi noteerattiin esimerkiksi Britanniassa. Elokuva voitti BFI:n Sutherland Trophyn, jolla on palkittu mielikuvituksellisia ja uusia tuulia henkiviä elokuvia vuodesta 1958 lähtien. Elokuva on maineikkaassa seurassa, sillä aiempien palkinnonsaajien kaartiin lukeutuvat muun muassa Seikkailu (1960) sekä takautuvasti palkittu Ensimmäinen matka (1953).

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti