keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Giulietta degli spiriti - Giulietta ja viettelykset (1965)

Ohjannut Federico Fellini
Italia & Ranska 1965, 137 min.
Fantasia, Draama
Pääosissa: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu

Love is a religion.
Federico Fellinin ensimmäinen värielokuva pureutuu keski-ikäisen naisen ahdinkoon. Päähenkilö Giulietta (Masina) on herkkä ja siveä vaimo, joka kuuntelee mielellään henkimaailman opastusta elämänsä pulmatilanteissa. Kun Giuliettan mies (Pisu) jää kiinni pettämisestä, Giulietta ajautuu muistojen ja riettaiden naapureiden vietäväksi. Menneisyydessä syntyneet estot joutuvat viimein koetukselle.

Sisäänpäin käpertyvä Giulietta ja viettelykset (engl. Juliet of the Spirits) tarkastelee vieraantumista, yhteiskunnan luomia kahleita, itsensä etsimistä ja lopulta rooleista vapautumista. Fellinin luoma maailma on arkisimmillaankin hieman vinksahtanut ja korostaa siten Giuliettan suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan. Äidin, sisarten ja kaikkien tuttavien keikistellessä röyhelöissä estoitta, Giulietta muistelee pakonomaisesti lapsuuttaan nunnien ympäröimänä.

Psykoanalyysista ideoita ammentava elokuva on voimakkaan symbolinen, ja häpeilemättömän räikeät värit ovat nekin osa viehättävän vertauskuvallista fantasiaa. Visuaalisesti Giulietta ja viettelykset on suorastaan röyhkeä kaikessa runsaudessaan, värikylläisyydessään ja hetkittäin lähes koomisen eroottisessa kuvastossaan. Eikä kiehtovaa ole vain elokuvan kauneus tai tarina, sillä Fellinin luottotiimi tekee takuuvarmaa työtä. Mainitsemisen arvoinen on varsinkin Giulietta Masinan samanaikaisesti herkkä ja vahva roolityö eri maailmoissa ajelehtivana naisena.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti