sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Portrait de la jeune fille en feu - Nuoren naisen muotokuva (2019)

Ohjannut Céline Sciamma
Ranska 2019, 122 min. 
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Noémie Merlant, Adèle Haenel
 
Who do you think I'm observing?

Taidemaalari Marianne (Merlant) saapuu Bretangen jylhiin maisemiin. Hänen tehtävänään on maalata muotokuva nuoresta Héloïsesta (Haenel), jonka on määrä astua avioon. Héloïse ei halua antautua avioliitolle tuntemattoman miehen kanssa, eikä esiintyä muotokuvamallina. Mutkien kautta kaksi naista löytää yhteyden ja lopulta keskinäisen rakkauden, vaikka aika lemmelle käy vähiin.

Céline Sciamman surumielinen draama kuvaa naisten erilaisia rooleja ja mahdollisuuksia. Kontekstina on 1700-luku, mutta vertauksia nykypäivään ei tarvitse etsimällä etsiä. Elokuvan eri naisten kautta avautuu kuva patriarkaatin jykevästä asemasta, joka ei ole murtunut vieläkään. Tarinan naisten toimijuus on joko maailmanmenon hyväksymistä, sitä vastaan kapinontia tai jopa pakenemista kuoleman syleilyyn. Mariannen asema on itsenäinen: tämäkin rooli on ajankuvan vuoksi tärkeä olla esillä, sillä eivät naiset 1700-luvullakaan olleet pelkkiä muiden armoilla ajelehtijoita.

Nuoren naisen muotokuva (engl. Portrait of a Lady on Fire) oli arvostelumenestys, joka nousi muun muassa ehdolle Kultaisen palmun saajaksi. Pääpalkintoa ei Cannesista tullut, mutta Céline Sciamma palkittiin Queer Palm -pystillä sekä parhaan käsikirjoituksen palkinnolla. Sittemmin Sciammalta on ilmestynyt toinen haikea draama Maja lapsuuden reunalla (2021), joka tutkii kauniisti äidin ja lapsen välistä suhdetta. Aihe on erilainen, mutta elokuvissa on samaa herkkyyttä. Sciamman tulevia teoksia ei voi kuin odottaa suurella mielenkiinnolla.

Pisteytys: 9/10

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Booksmart (2019)

Ohjannut Olivia Wilde
USA 2019, 102 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein

We are not one-dimensional. We are smart and fun!

Vuosikurssi 2019 on valmis jättämään high schoolin taakseen. Viimeisen koulupäivän aikana hikariystävykset Amy (Dever) ja Molly (Feldstein) huomaavat, ettei tiukka ahertaminen olisi sittenkään kannattanut. He ovat jääneet paitsi kaikista bileistä ja riennoista, mutta rajusti bailanneet koulutoveritkin ovat saaneet aivan kelvollisia opiskelupaikkoja. On aika ottaa vahinko takaisin ja ryhtyä metsästämään viimeisen illan suurimpia sekoilubileitä.

Booksmart keskittyy onnistuneesti kahden nuoren naisen keskinäiseen ystävyyssuhteeseen. Molemmilla on omat unelmansa ja ihastuksensa, mutta mikään ei varasta valokeilaa ystävyyssuhteen kuvaamiselta. Teinikomediassa on raikkautta ja hyvää rytmiä, mutta kankea huumori tuntuu ajoittain tylsältä ja pahimmillaan kiusalliselta. Ystävyystarina on kuitenkin niin hyvä, ettei komedian kömpelyys pääse liikaa vaivaamaan. Lisäpisteitä Booksmartille on annettava kasuaalista queeriudesta, seksipositiivisesta asenteesta ja luontevasta räväkkyydestä.

Vaikka huumori ei suurimmalta osaltaan purrut minuun, moni Booksmartin katsoja on saanut elokuvasta makeat naurut. Useita kriitikoita miellyttänyt elokuva ei kuitenkaan ole pelkkä sketsimaraton, vaan myös vakavastiotettavaa draamaa. Jatkuuko kouluaikojen ystävyys, kun arki muuttuu? Booksmart on Olivia Wilden esikoisohjaus, jota on toistaiseksi seurannut hieman keskinkertaisemmin menestynyt draamatrilleri Don't Worry Darling (2022). Uusia ohjaustöitä on kuitenkin tekeillä jo iso liuta, joten jospa Booksmartin menestys vielä toistuisi ja ylittyisi.

Pisteytys: 7/10

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Toy Story 4 (2019)

Ohjannut  Josh Cooley
USA 2019, 100 min.
Animaatio, Draama, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Tom Hanks, Annie Potts, Tony Hale
 
I'm trash.
 
Suursuosittu Toy Story -animaatiosarja seuraa tuttujen lelujen edesottamuksia ja yhdistää hupsutteluun vakavia teemoja. Ensimmäinen Toy Story (1995) käsittelee ystävyyttä, Toy Story 2 (1999) pohtii ulkopuolisuutta sekä hyväksytyksi tulemista ja Toy Story 3 (2010) jatkoi luopumisen ja yhteishengen teemoilla. Sarjan kolmas osa oli sarjalle hieno päätös. Siksipä nelososa tuli valkokankaille hieman yllätyksenä. Vaan mikäpä rahasampoa sammuttaisi?

Toy Story 4 alkaa siitä, mihin edellisosassa jäätiin. Tuttu lelujoukko on uuden lapsen hoivissa, mutta lojaalilla Woodylla (Hanks) ei enää olekaan lempilelun asemaa. Kun Bonnie-lapsosen askartelema Forky-lelu (Hale) katoaa, Woody lähtee järjettömälle pelastusretkelle ja oppii lopulta katsomaan totuutta silmiin. Vaikka Toy Story 4 ei kenties ole tarpeellinen jatko-osa, se on silti ihan kiva päätös tuttujen hahmojen tarinalle ─ vaikka eipä sarjan loppuminen tähänkään jää. Toy Story 5 ilmestyy näillä näkymin vuonna 2026.

Erityisen suositun Toy Story -sarjasta taitaa tehdä se, että se on paitsi hauskaa katsottavaa lapsille, myös aikuisille on tarinassa tuumittavaa. Varsinkin tässä osassa mietitään aikuisteemoja: mikä on elämän suunta ja tarkoitus, kun lapset kasvavat, ura päättyy tai jokin elämänvaihe ylipäätään on tulossa päätökseensä? Onnistuneiden tarinoiden ohella sarjan tavaramerkkinä on kautta linjan ollut laadukas animointi. Nytkin taidokkaan näköiset animaatiot palkittiin animaatio-Oscarilla.

Pisteytys: 7/10

tiistai 3. syyskuuta 2024

Elokuun elokuvat 2024

El secreto de sus ojos - Katseeseen kätketty
Ohjannut Juan José Campanella
Argentiina & Espanja 2009, 129 min.
Rikos, Draama, Trilleri
Pääosissa: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago
 
 
 
 
Ratkeamatta jäänyt murha piinaa rikosetsivää (Darín), joka purkaa menneisyyden patoumiaan romaaniin. Sulavasti eri aikatasoissa liikkuva draama on viipyilevä, mutta jännite säilyy silti. Katseeseen kätketty (engl. The Secret in Their Eyes) palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. Kehutusta argentiinalaisfilmistä on sittemmin tehty samanniminen Hollywood-uusinta (2015), joka ei noussut vastaavanlaiseksi menestykseksi.
 
Pisteytys: 7/10
 
School of Rock
Ohjannut Richard Linklater
USA & Saksa 2003, 109 min.
Komedia
Pääosissa: Jack Black, Joan Cusack, Mike White
 
 
 
 
Rokkijäbä Dewey Finn (Black) ajautuu rahapulassa sijaisopettajaksi hienostokouluun. Kun ei muutakaan osaa, Finn ryhtyy salaa koulimaan oppilaista menestyvää bändiä. Jack Blackin energia on aika rasittavaa seurattavaa, mutta muuten tarina murentaa hauskasti turhaa pönötystä. Ainakin soundtrackin hittikimara on hyvä, ellei muuta. Kelvollista kevytviihdettä.
 
 Pisteytys: 6/10

Fried Green Tomatoes - Paistetut vihreät tomaatit
Ohjannut Jon Avnet
USA 1991, 130 min.
Draama
Pääosissa: Mary Stuart Masterson, Mary-Louise Parker, Kathy Bates, Jessica Tandy
 
 
 
Elämäänsä kyllästynyt Evelyn Couch (Bates) päätyy kuuntelemaan herttaisen Ninny-mummelin (Tandy) tarinoita entisajasta. Menneisyys on täynnä synkkyyttä ja silti rakkautta. Queer-teemat ovat vahvemmin läsnä romaaniversiossa (1987), mutta eipä valtavirtafilmissä niitä olisi voinut vielä 1990-luvun alussa tämän selvemmin kuvatakaan. Filmi on monessa muussakin mielessä aikansa tuote: esimerkiksi rasisminvastaisuus ilmenee käytännössä kiusallisena "valkoinen pelastaja" -trooppina, vaikka tarkoitus ei olekaan pahantahtoinen. Kelpo periodidraama, ajan patinasta huolimatta.

Pisteytys: 7/10
 
Death on the Nile - Kuolema Niilillä
Ohjannut John Guillermin
Iso-Britannia 1978, 140 min.
Rikos, Mysteeri
Pääosissa: Peter Ustinov, Mia Farrow, Bette Davis, Angela Lansbury
 
 
 
Agatha Christien samannimiseen romaaniin (1937) perustuva whodunit-murhamysteeri sijoittuu Niilin loistoristeilylle. Montako luotia laivalla laukeaa ja kuka ne ampui? Onneksi ja epäonneksi mukana risteilyllä on belgialainen salapoliisiystävämme Hercule Poirot (Ustinov), jonka harmaille aivosoluille murhamysteeri tuo sopivaa haastetta. Värikylläisessä elokuvassa säkenöi nimekäs tähtikaarti, joka loihtii Christien tarinasta mainiota valkokangasviihdettä.

Pisteytys: 7/10

Lásky jedné plavovlásky - Vaaleaverikön rakkaus
Ohjannut Milos Forman
Tsekkoslovakia 1965, 88 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt
 
 
 
 
Milos Formanin työläisdraama on tsekkoslovakialaisen uuden aallon klassikkoteos. Vaaleaverikön rakkaus (engl. Loves of a Blonde) kertoo pikkukaupungissa elävästä nuoresta Andulasta (Brejchová), joka ihastuu ensitapaamisella erääseen pianistiin (Pucholt) ja lähtee tämän perään Prahaan. Tarina on karu ja pettymyksiä täynnä, mutta silti kerronnassa on paljon kujeilevaa huumoria, hieman samanlaista kuin Formanin myöhemmässä komediassa Palaa, palaa (1967).

Pisteytys: 8/10

There's No Business Like Show Business - Rytmiä veressä
Ohjannut Walter Lang
USA 1954, 117 min.
Musikaali, Komedia, Draama
Pääosissa: Ethel Merman, Donald O'Connor, Marilyn Monroe


Kevytmielinen musikaali kertoo showbisnes-perheen vaiheista parin vuosikymmenen ajalta. Tarina ei ole kummoinen eikä tunnu lopulta kertovan oikein mistään, mutta musiikkinumerot viihdyttävät ─ tai ainakin osa niistä. Hieman heikkoja arvioita saanut elokuva ei todella ole Marilyn Monroen tähtihetkiä, eikä näyttelijä itsekään tainnut olla filmistä järin innoissaan.

Pisteytys: 5/10

The Battle of the Century - Vuosisadan taistelu
Ohjannut Clyde Bruckman & Leo McCarey
USA 1927, 19 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Stan Laurel, Oliver Hardy
 
 
 
 
Ruokasotaklassikossa piiraat lentävät armotta! Laurel ja Hardy yrittävät tienata tuohta nyrkkeilykehässä, mutta moni asia menee mönkään ─ tappelun tohina kuitenkin jatkuu ringin ulkopuolellakin. Kuuluisaa piiraskohtausta lukuunottamatta Vuosisadan klassikko oli pitkään kadoksissa, mutta vuonna 2015 filmi saatiin restauroitua.

Pisteytys: 8/10