tiistai 19. syyskuuta 2023

Le Havre (2011)

Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Ranska & Saksa 2011, 93 min.
Draama
Pääosissa: André Wilms, Blondin Miguel, Kati Outinen, Jean-Pierre Daroussin

L'argent circule au crepuscule.

Pohjoisranskalaisessa Le Havren satamakaupungissa elelee iäkäs kengänkiillottaja ja maanpakolainen Marcel Marx (Wilms). Kun miestään hoivannut Arletty-vaimo (Outinen) joutuu sairaalaan, on yksin jääneen Marcelin aika auttaa jotakuta tahollaan. Hän ottaa siipensä suojaan kaupungin satamassa piileskelevän pakolaispoika Idrissan (Miguel), jonka suojelemiseen ottaa lopulta osaa koko Marcelin lähipiiri. Veljeys ja vapaus voittaakoon!

Le Havre on Aki Kaurismäen toinen ranskalaiselokuva. Edellinen suomalais-ranskalainen teos oli Boheemielämää (1992), jossa vilahtelee samoja näyttelijöitä. Ranskalaisuus hehkuu miljöössä ja kielessä, vaikka kaikessa on paksu kerros tuttua suomalaista kaurismäkeläisestetiikkaa rosoisine musiikkivalintoineen ja riisuttuine eleineen. Ympäristön trikoloriväritys viittaa ranskalaisihanteisiin, vapauteen, veljeyteen ja tasa-arvoon: Le Havren maailmassa nimittäin puolustetaan pakolaisten ihmisoikeuksia viimeiseen asti.
 
Cannesissa ensi-iltansa saanut elokuva palkittiin FIPRESCI-pystillä ja kriitikoiden suitsutuksella. Oscareiden shortlistille noussut elokuva ei päässyt mukaan kisaan, mutta se tuskin akatemiaa aiemminkin boikotoinutta Kaurismäkeä harmitti. Le Havre menestyi Suomessakin erinomaisesti, niin Jussi-gaalassa, lippuluukuilla kuin elokuva-arvioissa. Sittemmin Kaurismäki jatkoi pakolaisteemaa elokuvassa Toivon tuolla puolen (2017), jossa kantaaottavuus muuttuu yhä painavammaksi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti