lauantai 16. syyskuuta 2023

Drive (2011)

Ohjannut Nicolas Winding Refn
USA 2011, 100 min.
Rikos, Toiminta, Draama
Pääosissa: Ryan Gosling, Carey Mulligan

There's a hundred-thousand streets in this city.
 
Jäyhä ja hiljainen stunttikuski (Gosling) ajaa päivisin elokuvissa ja öisin ryöstökeikoilla. Käänteen elämään tuo tutustuminen naapurissa asuvaan Ireneen (Mulligan) ja hänen poikaansa, jonka isä lusii vankilassa tuomiotaan. Uusi tuttavuus tuo elämään valoa, mutta upottaa yksinäisen miehen yhä syvemmälle rikosten maailmaan, sillä Irene kaipaa pelastajaa.

Kylmänviileä, rauhallisen auran elokuva kaasuttaa hiljalleen kohti yhä rajumpia rikoksia ja väkivallantekoja. Stunttikuskin raudanlujat hermot eivät petä, vaikka ihmisen päätä nuijittaisiin muusiksi. Tahti on todella hieno, vaikka juoni sinänsä on hieman kliseinen: elämässään junnaava mies tulee käännekohtaan naisen ansiosta, jonka osana on sysätä mies kohti uusia seikkailuja. Tyylillisesti elokuvassa on kaikuja amerikkalaisen rikoselokuvan lähimenneisyydestä.

Pastissitunnelmista huolimatta Drive ei kopioi tai sorru liialti kliseisiin. Edes juonen tuttuus ei haittaa, sillä kerrontatapa tuntuu omaperäiseltä  ─ tanskalaisohjaaja Nicolas Winding Refnin (s. 1970) tyylitaju on erinomainen. Yhteistyö Ryan Goslingin kanssa jatkui ohjaajan seuraavassa elokuvassa Only God Forgives (2013), joka ei kirvoittanut samanlaista hurmiota kuin Drive. Molemmat elokuvat saivat ensi-iltansa Cannesissa, mutta siinä missä Drive vastaanotti innostuneet aplodit ja toi Refnille palkinnon ohjaustyöstään, seuraava elokuva keräsi lähinnä buuauksia. Aika näyttää, vieläkö Refn ehtii lunastaa odotukset toisesta Driven kaltaisesta arvostelu- ja yleisömenetyksestä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti