tiistai 22. elokuuta 2023

District 9 (2009)

Ohjannut Neill Blomkamp
Etelä-Afrikka, USA, Uusi-Seelanti & Kanada 2009, 112 min.
Scifi, Trilleri, Toiminta
Pääosissa: Sharlto Copley, Jason Cope, David James

Get your fokkin' tentacle out of my face!

Johannesburgin ylle laskeutunut avaruusalus on vuosikymmenten kuluessa muuttunut osaksi kaupunkimaisemaa. Avaruuden muukalaiset eivät koskaan päässeet kotimatkalle, joten he ovat asettuneet asumaan omalle slummialueelleen kaupungin laitamille. Muukalaisasioista vastaava virasto päättää lopultakin siirtää ravuiksi haukutut oliot kauemmas kaupungista, mutta kesken operaation tapahtuu peruuttamaton onnettomuus.

District 9 on hienoisella komedialla maustettu toimintatrilleri, joka käsittelee vakavia aiheita. Apartheid- ja slummiallegoriat ovat tarkoituksellisen voimakkaita, mutta eivät paatoksellisia. Eriarvoisuutta tutkitaan vieraisiin nahkoihin asettumalla: päähenkilö Wikus (Copley) altistuu kemikaalille, joka saa hänet hiljalleen muuttumaan avaruusolentojen kaltaiseksi. Onnettomuus paljastaa ihmisyyden pimeimmät puolet, ahneuden ja itsekkyyden. Mutta ehkä ripauksen inhimillisyyttäkin?

Eteläafrikkalais-kanadalainen Neill Blomkamp (s. 1979) on ohjannut urallaan useita toimintascifi-elokuvia, joista debyyttiohjaus District 9 on edelleen nimekkäin. Elokuva menestyi aikanaan tyylikkäästi sekä lippuluukuilla että kriitikoiden hampaissa, ja se nousi hieman yllättäväksikin hitiksi. Oscar- ja Bafta-ehdokkuudet eivät silti tuoneet voittoja, mutta elokuvaa voinee silti jo nimittää 00-luvun scifiklassikoksi. Omaperäinen tarina ja menevä paukuttelu eivät ole menettäneet tenhoaan.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti