torstai 17. elokuuta 2023

Avatar (2009)

Ohjannut James Cameron
USA 2009, 162 min.
Seikkailu, Fantasia, Toiminta
Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver
 
I see you.

Ihmiskunta on saavuttanut kaukaiset tähdet ja kiitänyt louhimaan arvokkaita mineraaleja toisista aurinkokunnista. Yksi kohteista on kuu nimeltä Pandora, jota asuttaa na'vi-humanoidien kansa. Lentävät vuoret ja viisaat puut eivät kaivosyhtiötä kiinnosta, sillä heidän asialistallaan on pistää metsät päreiksi ja tahkoa tuohta. Na'vi-kansaan tutustuva Jake Sully (Worthington) matkaa kansan pariin avatar-hahmon avulla: aluksi Pandoran olennot ovat Sullyn vihollisia, mutta pian hän löytää yhteyden luontoon ja päättää johtaa na'vit taistoon puskutraktoreita vastaan.

Visuaalilta puitteiltaan hulppea Avatar osui täydelliseen hittisaumaan, 3D-elokuvien nousevaan buumiin. Elokuvasta tuli nopeasti kaikkien aikojen tuottoisin kassamagneetti. Yhdysvalloissa ohi on mennyt Avengers: Endgame (2019), mutta Avatar keikkuu edelleen vakaasti maailmanlaajuisen tilaston kärjessä. Menestyselokuvalle ryhdyttiin tuota pikaa kaavailemaan monia jatko-osia, joita tosin saatiin odottaa erikoisen kauan. Avatar: The Way of Water (2022) on toistaiseksi ensimmäinen jatkis, mutta sarjan on lopulta tarkoitus kasvaa viiden osan mittaiseksi.

Vaikka Pandoran maailma on kaunis ja kutsuu seikkailuun, tuntuu viiden elokuvan putki kyllästyttävältä. Avatarin heikkous nimittäin on kaavamaisen pitkäveteinen tarina. Jos Avatarista riisuisi hienot efektit ja maisemat, jäljelle ei jäisi mitään kokemisen arvoista. Kiistämättä visuaalinen puoli toimii, ja siitä hyvästä elokuva palkittiin muun muassa kolmella Oscarilla. Sisällöllisesti köyhä tarina, paperinohuet hahmot ja valkoisen pelastajan syndroomasta kärsivä juonikuvio sen sijaan saavat ihmettelemään hittielokuvien syvintä olemusta.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti