lauantai 1. huhtikuuta 2023

Maaliskuun elokuvat 2023

Clouds of Sils Maria
Ohjannut Oliver Assayas
Ranska, Saksa & Sveitsi 2014, 124 min.
Draama
Pääosissa: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz
 
 
 
Nelikymppinen tähtinäyttelijä Maria Enders (Binoche) pyydetään uudelleen näytelmään, jonka myötä hän nuoruudessaan teki läpimurtonsa valkokankaille. Kiehtova keskusteluvetoinen, psykologinen draama, jossa tutkitaan minuuden syövereitä ja ihmisten välisiä jännitteitä. Pääosanäyttelijät ovat rooleissaan loistavia ja kemiat osuvat kohdilleen. Cannesissa ensi-iltansa saanut elokuva oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi.

Pisteytys: 8/10
 
Plemya - Heimo
Ohjannut Myroslav Slaboshpytskyi
Ukraina 2014, 126 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Hryhoriy Fesenko, Yana Novikova
 
 
 
 
Ukrainalaisen sisäoppilaitoksen teinit uppoavat syvälle rikolliseen elämään. Päihteet, pahoinpitelyt ja prostituutiot ovat nuorison öistä arkea, kunnes kaikki muuttuu. Elokuvan ainoa kieli on viittomakieli, jota ei tulkata millään tavalla. Äänimaailma on muutenkin riisuttu. Kiehtova kerronnallinen ratkaisu! Heimo (engl. The Tribe) niitti kiitosta filmijuhlilla ja aivan syystä. Elokuva nimittäin onnistuu luomaan yhteyden syrjäytyneisiin nuoriin, vaikka yhteistä kieltä ei ole.

Pisteytys: 8/10
 
La vita è bella - Kaunis elämä
Ohjannut Roberto Benigni
Italia 1997, 116 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini
 
 
 
Sadunomainen draamakomedia sijoittuu sotavuosien Italiaan. Aikalaisyleisöt vastaanottivat elokuvan hurmiossa, jota en millään onnistunut tavoittamaan: elokuvan alkupuoli vielä menettelee, mutta viimeistään keskitysleirillä ärsytyskynnys on ylitetty. Kaunis elämä (engl. Life is Beautiful) keräsi aikanaan kasan palkintoja. Kolmesta Oscarista vain musiikkipysti tuntuu ansaitulta. Elokuvan hyvä maine on säilynyt, ja esimerkiksi IMDb:n TOP 250 -listalla elokuva keikkuu korkealla (kirjoitushetkellä sijoitus on 26.). Olen ällistynyt, mutta Roberto Benignin tyyli lienee makukysymys.

Pisteytys: 3/10
 
Paper Moon - Paperikuu
Ohjannut Peter Bogdanovich
USA 1973, 102 min.
Komedia, Draama, Rikos
Pääosissa: Ryan O'Neal, Tatum O'Neal
 
 
 
 
Maata kiertelevä huijari Moses Pray (R. O'Neal) joutuu huolehtimaan nokkelasta orpotytöstä (T. O'Neal). Kaksikon matka kulkee halki lama-ajan kurimuksessa riutuvan maan, ja Pray huomaa pienen Addien olevan aivan kelvollinen rikoskumppani. Hilpeä komedia oli yksi vuotensa suurimmista yleisömenestyksistä. Kymmenvuotias Tatum O'Neal sai ansaitun Oscarin mainiosta roolisuorituksestaan ─ hän on edelleen kaikkien aikojen nuorin akatemiapystin voittaja!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti