tiistai 15. lokakuuta 2019

8 x Halloween: osa III (Plan 9 from Outer Space, 1959)

A flying saucer? You mean the kind from up there?
Hauskanhuonoilla kauhuelokuvilla on pieni paikka sydämessäni, ja niinpä Halloween-putkessakin täytyy olla kiintiönä yksi tahattoman kökkö teos. B-luokan kauhut kertovat sitä paitsi kiinnostavalla tavalla lajityypistään, koska niiden rujot rakennelmat pohjaavat kuitenkin valtavirran luomiin odotuksiin. Tällä kertaa matkaamme lentävien lautasten kyydissä 60 vuoden taakse, jolloin kylmän sodan kauhut innoittivat elokuvantekijöitä ties millaisiin tieteiskuvaelmiin.


Plan 9 from Outer Space - Haudanryöstäjät ulkoavaruudesta
Ohjannut Ed Wood
USA 1959, 79 min.
Kauhu, Scifi
Pääosissa: Gregory Walcott, Mona McKinnon, Bela Lugosi, Maila Nurmi, Jeron Criswell


Hautausmailla vilisee vampyyreja ja zombeja, ja tietenkin juuri samaan aikaan myös avaruusolennot hyökkäävät maahan. Ulkoavaruuden vieraat pyrkivät toteuttamaan salaperäisen suunnitelman nro 9, mutta mitä kummaa se tarkoittaa? Ihmiset eivät voi kuin ällistellä kaikkia karmeita sattumuksia ja niiden mahdollista kohtalonyhteyttä! Äimistynyt on myös elokuvan katsoja, mutta onneksi dramaattinen meedio (Criswell) yrittää parhaansa mukaan juontaa tapahtumien kulkua.

Plan 9 from Outer Space on runsailla mutta heppoisilla ideoilla toteutettu scifikauhu. Lavasteet ovat halvinta mahdollista pahvia, tekniset ratkaisut rahanpuutteen sanelemia ja käsikirjoitus onneton, eivätkä näyttelijäpolotkaan tahdo saada repliikkejä lausuttua asianmukaisesti. Muutenkin näyttelijäkaarti tuntuu niin jäykältä, ettei uskoisi heidän olevan elokuvassa vapaaehtoisesti! Ainoat kuriositeetinomaiset ja siten mainiot  tähdet ovat Vampira (Nurmi) sekä jo edesmennyt Bela Lugosi, joka pääsi elokuvaan mukaan Ed Woodin arkistomateriaalien ansiosta.

Ei liene yllättävää, että aikanaan mokoma tekele lytättiin täysin ja myöhemmin sille on langennut maine peräti surkeimpana elokuvana kautta aikain. Huonompiakin elokuvia toki on olemassa, mutta kiistämättä teos on surkean maineensa ansainnut. Jäykkyys takaa kuitenkin tietyn huumoriarvon ja ohjaaja Ed Woodin päämäärätietoista itsevarmuutta ei voi kuin ihailla. Ainakaan elokuva ei ole painunut unholaan, sillä kyseenalaisesti maineikkaaseen elokuvaan on viitattu ties kuinka monessa sarjassa ja leffassa, sarjakuvia ja videopelejä unohtamatta!

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti