lauantai 19. lokakuuta 2019

The Wicker Man - Uhrijuhla (1973)

Ohjannut Robin Hardy
Iso-Britannia 1973, 88 min.
Mysteeri, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento

Sumer is icumen in, loudly sing cuckoo!
Konstaapeli Howie (Woodward) saapuu Summerislen saarelle tutkimaan nuoren naisen katoamista. Paikallinen yhteisö on tiivis, mutta kukaan ei vaikuta tuntevan kadonnutta saarelaista. Kummalliselta tuntuva tapaus muuttuu Howien silmissä yhä kierommaksi, kun saaren iloluontoiset asukkaat vaikuttavat viis veisaavan kristinuskosta ja siveydestä. Jotain salaisuuksia pakanoiden saarella vaikuttaa olevan, vaikka paikalliseen tapakulttuuriin kuuluukin suorastaan kiusallinen avoimuus.

Uhrijuhla alkaa idyllisenä kuvaelmana, eikä koko elokuvan aikana näytetä hirviöitä tai muutenkaan suosita yllättäviä säpsäytyksiä. Pelko hiipii kuvaan mukaan hiljalleen, saarelle matkustavan Howardin epäilyksien heräämisen myötä. Howard tuo saarelle omat moraalisääntönsä sekä vakaan käsityksensä oikeasta ja väärästä. Katsojillekin tuttuja periaatteita kuitenkin kyseenalaistetaan rajusti, eikä lopulta oikeastaan tiedä, kenen puolia pitäisi. Kuka on oikeassa tässä kummassa maailmassa?

Folkkauhun klassikko Uhrijuhla hyödyntää kauhun lajityypin kliseitä verrattoman oivaltavalla tavalla. Keskeisin elementti on tietenkin yhteisöön saapuva vieras, joka hiljalleen kokee olonsa uhatuksi. Katsojan suhde päähenkilöön on kuitenkin toteutettu poikkeavan nokkelasti! Pakanayhteisö puolestaan on luotu keräämällä huolellisesti elementtejä eri kansanperinteistä ja lopputuloksena on tuttujen yksityiskohtien muodostama vieras maailma. Kertomuksen langat on punottu kiehtovasti, eikä tarinan tyrmäävä vaikutus häviä, vaikka elokuvan olisikin nähnyt jo useamman kerran.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti