perjantai 26. helmikuuta 2016

La belle et la bête - Kaunotar ja hirviö (1946)

Ohjannut Jean Cocteau
Ranska 1946, 96 min.
Fantasia, Romantiikka
Pääosissa: Jean Marais, Josette Day, Marcel André

Once upon a time...
Kaunotar ja hirviö on vanha ranskalainen kansansatu, joskin kertomuksen aihepiiri ja teemat toistuvat monien muidenkin kansojen tarustoissa. Tarina alkaa, kun vanha mies (André) päätyy metsässä kulkiessaan kammottavan hirviön (Marais) linnaan. Hirviö uhkaa tappaa miehen, mutta suostuu säästämään tämän hengen, jos saa yhden miehen tyttäristä asumaan kanssaan. Niinpä yksi tyttäristä (Day) lähetetään hirviön tykö, ja vähitellen kaunotar ja hirviö rakastuvat.

Lukuisat elokuvaversiot varmistavat, ettei vanha satu pääse unohtumaan nykyaikanakaan. Elokuvista tunnetuimpia lienevät sekä tämä Jean Cocteaun versio että Disneyn Kaunotar ja Hirviö (1991). Loppua tarinan filmatisoinneille ei näy, sillä juuri pari vuotta sitten tuli ensi-iltaan yksi versio ja ensi vuonna valkokankaille tärähtää Billie Condonin ohjaama musikaali. Läheskään kaikkia elokuvaversioita näkemättä rohkenen kuitenkin väittää, että tälle elokuvalle on vaikea vetää vertoja. Kaunotar ja hirviö on upeasti toteutettu, maaginen ja samalla todellinen malliesimerkki aikuisten sadusta.

Elokuvan ohjaaja Jean Cocteau (1889─1963) oli monipuolinen taiteilija, jonka tuotantoon lukeutuu elokuvien lisäksi niin kirjallisuutta, runoja kuin muotoiluakin. Pääsin ilokseni tutustumaan hieman tämänkin elokuvan maailmaan pari vuotta sitten vieraillessani Pariisin Cinémathèquessa, jossa sattui tuolloin olemaan Jean Cocteaun elokuvia käsittelevä näyttely. Näyttely on jo päättynyt, mutta sinne voi kurkata virtuaalisesti tästä linkistä. Cocteau oli tunnettu muun muassa surrealismistaan, jonka vaikutteet näkyvät myös hirviön linnassa. Miljöö on mielettömän upeasti toteutettu. Oikeastaan koko elokuvasta jää lopulta hieman unenomainen tunnelma ─ aivan kuin olisi ollut sadussa! Kaunotar ja hirviö alkaa viehättävällä muistutuksella, jossa vedotaan aikuisyleisön lapsenmieleen. Ennakkoluuloton sukellus sadun maailmaan kuitenkin on vakavaa leikkiä, sillä puhtaasti sadun- ja unenomainen tarina käsittelee todellisen elämän ilmiöitä ja ennen kaikkea ihmisyyttä.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti