keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Brief Encounter - Lyhyt onni (1946)

Ohjannut David Lean
Iso-Britannia 1946, 86 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Celia Johnson, Trevor Howard

Nothing lasts really. Neither happiness nor despair.
Laura Jesson (Johnson) on keskiluokkainen, naimisissa oleva nainen ja kahden lapsen äiti. Lauralla on tapana viikoittain pistäytyä läheisessä kaupungissa hoitamassa asioita, mutta erään kohtaamisen jälkeen kaupunkivierailut saavat uuden merkityksen. Laura tapaa Alec Harveyn (Howard), joka on niin ikään naimisissa. Tuttavuus alkaa täysin viattomasti, mutta vähitellen ja täysin odottamatta Laura ja Alec huomaavat rakastavansa toisiaan.

Lyhyt onni kertoo ajalleen epätyypillisen romanssikuvauksen, joskin huomautettakoon, että aivan taatusti avioliiton ulkopuolisia ja varsinkin esiaviollisia suhteita on ollut olemassa aivan yhtä kauan kuin avioliittojakin. Tahoillaan naimisissa olevien osapuolten romanssia pidettäneen edelleen paheellisena, mutta 1940-luvulla kyseessä oli vielä hätkähdyttävämpi rikos - ja niinpä sellaisen esittäminen elokuvassa ei vielä ollut aivan arkipäiväistä. Mielenkiintoista kyllä, elokuva kuitenkin menestyi erinomaisesti. Syy suosioon löytyy ainakin siitä, että päähenkilöt ovat valloittavan sympaattisia, ja säikähtävät itsekin moraalinsa höltymistä pahanpäiväisesti. Lauran ja Alecin romanssissa on lisäksi liikuttavaa aitouden tuntua. On myös aika toimiva ratkaisu, että näyttelijät eivät ole kamalan tunnettuja, sillä näin fokus ei karkaa tähtinäyttelijöiden performansseihin.

Tarinankerronnan tapa heijastelee monipuolisesti päähenkilöidensä tuntemuksia. Kertomus alkaa nimittäin sen lopusta, kun Laura istuu olohuoneessaan miehensä kanssa sangen hermostuneena ja romanssistaan hämmentyneenä. Laura haluaisi päästää tunteensa valloilleen ja kertoa kaiken, mutta hän ei voi. Niinpä hän vain ajattelee, mitä todella haluaisi sanoa ääneen. Myös todella upea, hämyinen kuvaus kertoo romanssin hetkellisyydestä ja siitä, että se on jo alkaessaan tuomittu mahdottomaksi. Loppuknoppina täytyy vielä huomauttaa, että elokuvassa lipitetään teetä kuten kunnon brittifilmissä varmasti kuuluukin. Suosittelenkin siis varautumaan elokuvaan pannullisella teetä, jotta pääsee kunnolla kiinni tunnelmaan.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti