maanantai 29. huhtikuuta 2013

Duck Soup - Neljä naurettavaa naapuria (1933)

Ohjannut Leo McCarey
USA 1933, 68 min
Komedia,  Musikaali
Pääosissa: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx

His excellency.
Marxin veljekset Groucho, Harpo, Chico ja Zeppo ovat tulleet tunnetuiksi omalaatuisista, absurdin anarkistista komedioistaan. Neljä naurettavaa naapuria kertoo Freedonian valtion päämiehen (Groucho) toilailuista ja naapurivaltioiden keskinäisestä torailusta. Juonen tarkalla kululla ei niinkään ole väliä, sillä enemmän merkitystä on ikimuistoisilla kohtauksilla: verbaalitykityksellä, ällistyttävällä kohelluksella ja riemukkaalla kaaoksella.

Neljä naurettavaa naapuria ilmestyi valkokankaille vaikeaan lama-aikaan, jolloin sekopäinen elokuva ei onnistunut keräämään aivan toivotun suuruisia lipputuloja. Myöhemmin elokuva on kuitenkin saanut kiitosta, se on tituleerattu jopa Marx-veljesten parhaaksi filmiksi ja sisällytetty monille kaikkien aikojen parhaiden komedioiden listoille. Elokuvan heikon menestyksen vuoksi koomikkoryhmä tosin joutui aikanaan jopa vaihtamaan studiota ja ajoittain siistimään railakasta tyyliään.

Marx-veljekset ovat aiemmin jääneet minulle hieman vieraiksi, joten odotin tämän elokuvan katselua mielenkiinnolla. Pähkähullua huumoria odottaessaan ei todella tarvinnut pettyä, sillä hulluttelussa ei ole järjen hiventäkään! Siksi on taitavaa, että elokuva on jollain ihmeellisellä tapaa yhtenänen kokonaisuus, vaikka juoni jääkin toissijaiseksi. Neljä naurettavaa naapuria useine oivalluksineen saattaa riemastuttaa vielä enemmän toisella katselukerralla.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti