maanantai 4. helmikuuta 2013

Tammikuun elokuvat 2013

The Great Mouse Detective - Basil Hiiri, mestarietsivä
Ohjannut Burny Mattinson
USA 1986, 74 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Barrie Ingham / Jarmo Harjula, Val Bettin / Heikki Häkkä, Vincent Price / Keijo Romppainen





Disney-animaatio kertoo lontoolaisten hiirten salapoliisiseikkailuista. Sherlock Holmesista inspiraationsa saaneeseen lastenkirjaan perustuva tarina kertoo kuuluisan etsivähiiren Basilin (Ingham / Harjula) ja tohtori Dawsonin (Bettin / Häkkä) ensimmäisestä yhteisestä salapoliisityöstä. Elokuvan idea on mainio, mutta lopputulos ei kuitenkaan ole kovin mieleenpainuva. Superärsyttävät dubbaukset tekivät myös tehtävänsä: jos tämän vielä katselen, tapahtukoon se alkuperäiskielellä.

Pisteytys: 6/10

Napapiirin sankarit
Ohjannut Dome Karukoski
Suomi 2010, 92 min.
Komedia
Pääosissa: Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola




Lappalainen Janne (Vatanen) joutuu vaimonsa Inarin (Tola) käskystä ostamaan digiboksia. Ostosreissulla luvassa on kommelluksia, sähellystä ja lappalaista luonnonkauneutta. Missasin elokuvasta pari ekaa minuuttia, mutta eipä kyllä jäänyt hirveää tarvetta nähdä tätä enää kokonaisena. Pari kertaa elokuvaa katsoessa saa naurahtaa ja maisematkin ovat toki hienoja, mutta kokonaisuus haukotuttaa.

Pisteytys: 4/10

Grumpy Old Men - Äksyt vanhat herrat
Ohjannut Donald Petrie
USA 1993, 99 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ann-Margret






John Gustafson (Lemmon) ja Max Goldman (Matthau) ovat naapuruksia, entisiä ystävyksiä mutta nykyisiä vihamiehiä. Vuosikymmeniä toisilleen naljailleet papparaiset saavat uutta ytyä keskinäiseen kahinointiinsa, kun kadun toiselle puolen muuttaa hurmaava leskirouva Ariel (Ann-Margret). Simppeli ja hyväntuulinen komedia on mainio erityisesti pääosakaksikon ansiosta, vaikka ei muuten olekaan erityisen ikimuistoinen teos.

Pisteytys: 6/10

Trois Coleurs: Bleu - Kolme väriä: sininen
Ohjannut Krzysztof Kieslowski
Ranska 1993, 98 min.
Draama
Pääosissa: Juliette Binoche, Benoît Régent




Kieslowskin väritrilogian ensimmäinen osa kuvaa Ranskan trikolorin ja vallankumousihanteiden sinisyyttä eli vapautta. Elokuva kertoo leskeksi jääneestä nuoresta Juliesta (Binoche), uuden elämän aloittamisesta ja menetyksen tuskasta. Muistan viimeksi katsoneeni väritrilogian aikana, kun elokuvia vielä vuokrattiin VHS-muodossa videovuokraamoista. Kaikista elokuvista jäi vahvasti mieleen tunnelma, jonka jälleen saattoi tavoittaa: pieniä liikkeitä, suuria ajatelmia.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 7/10

War of the Worlds - Maailmojen sota
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2005, 116 min.
Toiminta, Seikkailu, Draama, Scifi
Pääosissa: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins





Maailmojen sota on scifitarinoiden klassikko: marsilaisten hyökkäyksestä kertova alkuperäistarina ilmestyi romaanin muodossa jo 1800-luvun lopulla. Sittemmin klassikkotarinaa on sovellettu muun muassa radiokuunnelmaksi sekä kahdeksi elokuvaksi, joista ensimmäinen on ilmestynyt vuonna 1953. Steven Spielbergin versio siirtää tapahtumat nykyaikaan, mutta luottaa silti alkuperäisteoksen tiettyihin ratkaisuihin. Ehkä ne tuntuvat nykyajassa pikkuisen hölmöiltä. Muuten Maailmojen sota on kelvollinen viihderaina, vaikka kaukana ohjaajan parhaista jännäriteoksista.

Pisteytys: 6/10

Seitsemän veljestä
Ohjannut Wilho Ilmari
Suomi 1939, 106 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Edvin Laine, Eino Kaipainen, Kaarlo Kytö, Kaarlo Kartio, Joel Rinne, Unto Salminen, Arvo Kuusla




Seitsemän veljestä kertoo tutun tarinan Jukolan veljeksistä Kiven klassikkoromaania uskollisesti mukaillen. Tätä versiota on myös sanottu Seitsemän veljeksen viralliseksi elokuvaversioksi ja erityisesti aikalaiskritiikeissä filmiä on ilolla ylistetty. Ei tämä nyt elokuvallisesti mikään mieletön tekele ole, mutta joka tapauksessa ihan katsottava. Näyttelijät ovat mainioita, eikä teatraalinen tyylikään suuremmin haitaksi ole. Suurin ansio elokuvassa tosin on itse tarina - mikäli siis 1800-luvun hämäläinen elämänmeno ja kansankuvaus kiehtoo, suosittelen pikemminkin kirjaan tarttumista.

Pisteytys: 5/10

The Artist
Ohjannut Michel Hazanavicius
Ranska 2011, 100 min.
Mykkäelokuva, Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell




George Valentin (Dujardin) on elokuvatähti uransa huipulla. Nousukiito kuitenkin päättyy äkisti ja Valentin on jäämässä auttamattomasti unholaan. Elokuvamaailma kuohuu kohti uutta aikaa, ääniteknologia jyllää ja yleisö kaipaa uusia kasvoja. The Artistin idea, toteutus, näyttelijät ja koko paketti toimii mainiosti. Lisäksi filmistä saattaa bongata viittauksia elokuvan historiaan, pääosatähdetkin kun ovat hauska yhdistelmä tunnettuja filmitähtiä.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Schindler's List - Schindlerin lista
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1993, 195 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes




Keneallyn romaaniin perustuva holokaustifilmi kertoo saksalaisesta yrittäjästä, Oskar Schindleristä (Neeson), joka pelasti satoja juutalaisia toisen maailmansodan aikana. Schindlerin lista on koskettava draamaelokuva, jonka tosipohjainen tarina tempaa täysillä mukaansa. Elokuva on melko pitkä, mutta vaikeaa tästä olisi mitään karsiakaan. Lähemmäs nykypäivää tuleva loppukohtaus korostaa, ettei tämä ollut vain elokuvaa.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10
 
Little Women - Pikku naisia
Ohjannut Gillian Armstrong
USA 1994, 115 min.
Draama, Historia, Romantiikka
Pääosissa: Winona Ryder, Gabriel Bryne, Trini Alvarado, Samantha Mathis, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale




Louisa May Alcottin teokseen perustuva Pikku naisia on kertomus neljästä sisaruksesta 1800-luvun jälkipuoliskon Yhdysvalloissa. Kirjaa on filmattu ja muutenkin adaptoitu ahkerasti, ensimmäisen kerran tarina pääsi valkokankaalle vuonna 1917. Tässä versiossa viehättävät erityisesti mainiot hahmot vahvoine piirteineen ja ominaisuuksineen. Pikku naisia on lämminhenkinen kuvaus sisaruudesta ja menneistä ajoista, mutta toki kirja itsessään on vielä (sinänsä mainiota) elokuvaakin viehättävämpi.

Pisteytys: 7/10

Kovasikajuttu
Ohjannut Jukka Kärkkäinen & Jani-Petteri Passi
Suomi 2012, 85 min.
Dokumentti
Pääosissa: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni Välitalo



Punkyhtye Pertti Kurikan Nimipäivistä ja ylipäätään punk-meiningistä kertova dokumentti on ilmiö. Kovasikajuttu pitää sisällään suuren tunneskaalan sekä elokuvallisesti hienoja ansioita niin kuvauksen kuin leikkauksenkin osalta. Dokumentti on tärkeä ja täynnä asennetta. Ja vielä ajankohtaisena huomiona: juuri tätä kirjoittaessani voitti Kovasikajuttu parit Jussi-pystit. Ansaitusti!

10/10

Public Enemies
Ohjannut Michael Mann
USA 2009, 140 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Johnny Depp, Marion Cotillard, Christian Bale




Tositapahtumiin pohjautuva gangsterifilmi kertoo 1930-luvun yhteiskunnan vihollisista, kärkikaartissaan pankkirosvo John Dillinger (Depp). FBI jahtaa pahiksia, luodit viuhuvat ja lisäksi ilmassa on hieman rakkauttakin. Public Enemies tarjoilee ihan kivaa viihdettä yhdeksi illaksi, mutta enempään siitä ei juuri ole. Parempiakin filmejä aiheen tiimoilta on tehty. Maneereitaan karsinut Johnny Depp on roolissaan yllättävän hyvä, kuluneet kliseet ovatkin jo alkaneet tympiä.

Pisteytys: 6/10

10 000 B.C.
Ohjannut Roland Emmerich
USA 2008, 109 min.
Seikkailu, Draama, Historia
Pääosissa: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis





Esihistoriallisella ajalla rytisee. Mammutinmetsästäjät ratkovat heimonsa kohtaloa vaellellen käsittämättömällä mantereella, ehkä jopa jollain ihan toisella planeetalla. Karmivat anakronismit saavat mahan muljahtelemaan ikävästi. Fantasia ja kuvitteellinen historia ovat toki elokuvissa ihan ok, mutta tämä filmi yksinkertaisesti sortuu ääliömäisyyksiin. Kuvitteellisuus ei ole uskottavaa. Muutoinkin elokuva on kokonaisvaltaisen kökkö, täysin tylsä ja turha. Efekteihin on panostettu, mutta ne eivät mitenkään riitä pelastamaan surkeaa kokonaisuutta. En suosittele edes aivojennollaustarkoitukseen.

1/10

Seven Brides for Seven Brothers -
Seitsemän veljeksen morsiamet
Ohjannut Stanley Donen
USA 1954, 102 min.
Musikaali, Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Howard Keel, Jane Powell



Seksistinen ja lähtökohtaisesti ihan älytön filmi vie katsojansa lumikki-tunnelmiin ja upeisiin vuoristolavasteisiin. Seitsemän veljeksen morsiamet kertoo vaimoja kaipaavista metsäläisveljeksistä, jotka vanhimman veljeksen morsiamen johdolla yrittävät hioutua salonkikelpoisiksi herroiksi. Kaikessa hölmöydessään tämä filmi on oikeastaan aika viihdyttävä ja henkii mielenkiintoisella tavalla 1950-luvun maailmaa, vaikka elokuvan tarina sijoittuukin sata vuotta aiemmaksi. Filmi myös löytyy 1001-listalta: luulen että ehättäessäni tutustumaan tarkemmin 1950-luvun elokuvamaailmaan, avautunee tämäkin hassuttelu vielä paremmin.

1001-listan arviointi löytyy täältä.

Pisteytys: 7/10

Niin se on, poijaat!
Ohjannut Ossi Elstelä
Suomi 1942, 91 min.
Komedia, Sota
Pääosissa: Einari Ketola, Regina Linnanheimo, Siiri Angerkoski, Toppo Elonperä



Niin se on, poijaat! on surkuhupaisan tökerö filmi sota-ajan viihdytysjoukoista. Filmi koostuu pitkälti savolaisista sutkautuksista ja erilaisista musiikkinumeroista. Ilmestyessään elokuva ei saavuttanut kovin mainittavaa suosiota, ja kaiken lisäksi sitä jouduttiin sensuroimaan rutkasti. Aivan turha filmi ei kuitenkaan ole kyseessä: Niin se on, poijaat! luo mielenkiintoisen katsauksen suomalaisten elokuvien historiaan sekä sota-ajan viihdetaiteeseen sensuuriongelmineen. Ilman taustakontekstin tuntemusta tämän filmin katselu tosin jää aika mitättömäksi elämykseksi tänäkin päivänä.

Pisteytys: 4/10

Katariina ja Munkkiniemen kreivi
Ohjannut Ossi Elstelä
Suomi 1943, 110 min.
Romantiikka, Historia, Draama
Pääosissa: Leif Wager, Regina Linnanheimo, Elsa Rantalainen, Ester Toivonen




Kukkeana kesänä 1860-luvun Helsingissä, kokevat nuoret Katariina (Linnanheimo) ja Mauritz (Wager) väkevän romanssin. Nuoren parin yhteistä onnea varjostavat viekkaat juonittelijat ja sääty-yhteiskunnan vaatimukset. Katariina on vain pahainen muonamiehen tytär, Mauritz puolestaan itse Munkkiniemen kreivi. Katariina ja munkkiniemen kreivi edustaa hieman erilaista sota-ajan elokuvaa kuin edellä arvioitu rempseä komediafilmi: romanttiset, historialliset pukudraamat ruokkivat kotirintaman kaipuuta kauniimpaan todellisuuteen. Eskapismi todella vetosi aikansa yleisöön, ja yhä edelleenkin tällä filmillä on paikkansa suomalaisten sydämissä. Pateettiset romanssit eivät usein ole suosikkigenreäni, mutta tämä klassikko on sentään näkemisen arvoinen jo päätähtiensä ansiosta.

Pisteytys: 6/10

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street -
Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi
Ohjannut Tim Burton
USA & Iso-Britannia 2007, 116 min.
Musikaali, Draama, Kauhu
Pääosissa: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman



Stephen Sondheimin musikaaliin perustuva Sweeney Todd on yksi lukuisista paholaisparturi-tulkinnoista. Tämä versio on täynnä tyypillistä Tim Burton -meininkiä runsailla verenroiskeilla maustettuna. Parhaan lavastuksen Oscarin voittanut filmi on vahvimmillaan juuri ympäristön luomisessa, mutta muuten elokuva pitkästyttää. Rasittava rallattelu tekee elokuvan katselusta yhtä tuskaa. Sweeney Toddin legenda on toki kertomuksena mielenkiintoinen, ehkä sille voisi antaa toisen tilaisuuden jonkin muun filmatisoinnin myötä.

Pisteytys: 2/10

American Graffiti - Svengijengi '62
Ohjannut George Lucas
USA 1973, 112 min.
Komedia
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams




Kesäloman viimeisenä päivänä ilmassa on sähköä. Jengi nuoria on kaupungilla viettämässä tuota erityistä iltaa, johon mahtuu rakkautta, suuria valintoja, uusia ystäviä ja älyttömiä tempauksia. Svengijengi '62 on tunnelmallinen, lämminhenkinen ja mukaansatempaava elokuva - yksinkertaisesta ideasta on syntynyt loistava filmi, johon on helppo eläytyä. Tämä raina voi olla aikamatka 1960-luvulle, mutta myös nostalgiatrippi aivan toisiin aikoihin - vaikkei niistä omien teinivuosien illanvietoista vielä ihan yhtä pitkää aikaa olekaan kulunut. Plussaa myöskin oivasta musiikista!

1001-listan arviointi täällä.

Pisteytys: 9/10

Super 8
Ohjannut J. J. Abrams
Yhdysvallat 2011, 112 min.
Scifi, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Joel Courtney, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Zach Mills




Kesällä 1979 joukko varhaisteinejä on salaisella yöllisellä retkellä kuvaamassa kotikutoista zombi-elokuvaa. Kesken kuvausten sattuu junaturma ja onnettomuuspaikalla tapahtuu kummia - pian oudot tapahtumat leviävät myös kaupunkiin. Super 8 on kuin hieman rankempi E.T. -versio, monisävyinen scifidraama, jossa outojen tapahtumien jännitys sekä henkilöhahmojen kehitys kulkevat rinnakkain. Nostalginen ajankuva ja hienot roolisuoritukset tekevät tehtävänsä, tämä filmi tekisi mieli katsella heti uudestaan. Erityisesti Spielbergin filmien ystäville elokuvaa voi suositella. Loppuratkaisu ei ole muun filmin veroinen, mutta lopputekstien yhteydessä esitettävä zombi-filmi ehtii vielä piristää.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti