torstai 12. syyskuuta 2019

Shaft - kivikova dekkari (1971)

Ohjannut Gordon Parks
USA 1971, 100 min.
Rikos, Toiminta
Pääosissa: Richard Roundtree, Moses Gunn, Charles Cioffi

Can you dig it?
John Shaft (Roundtree) on cool ja charmikas kovan toiminnan mies, joka toimii New Yorkissa yksityisetsivänä. Shaftin seuraava keikka vie miehen lain laitamille, sillä työnantaja on harlemilainen gangsteri Bumby Jonas (Gunn), joka luonnollisestikaan ei voi hädän hetkellä kääntyä poliisin puoleen. Kovanaaman tytär on kidnapattu ja Shaftin tehtävänä on löytää pulaan joutunut neito orastavan jengisodan tiimellyksestä.

Blaxploitaatio-klassikko Shaft on lajityyppinsä ensimmäinen edustaja yhdessä elokuvan Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (1971) kanssa. Parivaljakosta tunnetummaksi on ajan kanssa muodostunut Shaft, kenties lukuisten kirjojen ja leffojen tuoman näkyvyyden siivittämänä. Kovapäisen kytän seikkailu perustuu alunperin Ernest Tidymanin samannimiseen romaaniin (1970), joka on sittemmin jatkunut seitsemällä osalla. Shaftin seikkailut menestyivät siinä määrin mainiosti, että tarinaa on versioitu niin sarjakuvaksi kuin tv-sarjaksikin. Elokuvia on yhteensä viisi, joista uusin sai ensi-iltansa kuluvana vuonna.

Jännitystä ja napakkaa toimintaa herkullisesti tarjoileva Shaft alkaa tyylikkäästi. Oscar-palkittu tunnuskappale groovaa ja svengaa taustalla, kun ikoninen päähenkilö dallaa valkoisten elokuvatähtien nimien täyttämässä katukuvassa. Katsojalle selviää välittömästi, että tässä elokuvassa roolit ovat vaihtuneet! Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mainiota musiikkia ja iskevää sanailua saadaan nauttia myöhemminkin, mutta on harmi, ettei oiva tempo pysy yllä kautta linjan. Varsinkin filmin keskivaiheilla tarina hidastelee ja kone on hyytyä, mutta onneksi loppu jysähtää kunnolla. Ajoittaisesta tyhjäkäynnistä huolimatta katu-uskottava klassikko on näkemisen arvoinen.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti