tiistai 23. heinäkuuta 2019

Deep End - Hyväilysi kosketus (1970)

Ohjannut Jerzy Skolimowski
Iso-Britannia, Länsi-Saksa 1970, 88 min.
Draama
Pääosissa: John Moulder-Brown, Jane Asher

I love her!
Teini-ikäinen Mike (Moulder-Brown) saa ensimmäisen työpaikkansa kylpylästä, jonka yksityisissä kabineteissa asiakkaat vaativat yllättäviä palveluksia. Pestin myötä Mike joutuu astumaan aikuisten maailmaan kypsymättömänä ja epävarmana. Katkeransuloisen lohdun Mike löytää työtoverinsa Susanin (Asher) läheisyydestä, mutta ensirakkaus ei kuitenkaan suju odotusten mukaisesti.

Puolalaisen Jerzy Skolimowskin (1938─) kansainvälinen ohjaustyö nojaa tyyliltään eurooppalaisen uuden aallon perinteisiin. Hyväilysi kosketus edustaa kuitenkin jo jotain uutta, lupailee tulevaa ja ennen kaikkea kuvaa tarkkanäköisesti omaa aikaansa. Kuvattu aikakausi kuuluu esimerkiksi Can-yhtyeen ja Cat Stevensin musiikeissa, mutta Lontoon svengaavuudesta ei tässä karussa maailmassa ole enää tietoakaan. Uusi vuosikymmen rakentaa uudenlaiset rajat vapaalle rakkaudelle ja estottomalle seksuaalisuudelle, mutta murroskauden elokuvassa rajankäynti on vielä aran haparoivaa. Tästä aihiosta ja ajattomasta rakkauden kaipuun teemasta syntyy elokuvan keskeinen jännite.

Hyväilysi kosketus käsittelee nuoruuden tunteiden tulvaa ja 1960-luvun seksuaalisen vallankumouksen jälkipyykkiä onnistuneen arkisesti, vaikka tavallisessa elämässä ei onneksi ylletä ihan näin traagisiin mittasuhteisiin. Elokuvassa on paljon kepeyttä, mutta siitä huolimatta kertomus on pohjimmiltaan ahdistavan julma ja surullinen: lempi muuttuu pakkomielteeksi, kipeiksi valta-asetelmiksi ja karvaiksi pettymyksiksi. Mike rakastuu ihanteeseen ja mielikuvaan, ja samaa tuntuvat jollain tapaa tekevän muutkin elokuvan hahmot pidemmästä elämänkokemuksestaan huolimatta.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti