keskiviikko 15. elokuuta 2018

Jules and Jim - Jules ja Jim (1962)

Ohjannut François Truffaut
Ranska 1962, 105 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre, Michel Subor

It started like a dream.
François Truffaut'n kolmas elokuva on ystävyyden, rakkauden ja vapauden ylistys. Ensimmäisen maailmansodan tienoille sijoittuvan kertomuksen päähenkilöitä ovat boheemit ystävykset Jules (Werner) ja Jim (Serre), jotka rakastuvat samaan naiseen, vallattomaan Catherineen (Moreau). Onnen aika katkeaa suursotaan, jossa itävaltalainen Jules ja ranskalainen Jim taistelevat eri puolilla rintamaa. Sota ei katkaise toveruutta, mutta nuoruuden täydelliset päivät eivät enää palaa.

Vapaamielisyydestä hurmioitunut Jules ja Jim (Jules et Jim) on kolmiodraama, joka unohtaa säädyllisyyden traditiot. Tavallisista romanttisista draamoista tai 1900-luvun alkuun sijoittuvista elokuvista poikkeava Jules ja Jim otettiin aikanaan vastaan ilolla, eikä ilmestyessään edistyksellisen elokuvan maine ole kadonnut edes uutuudenviehätyksen hälvennyttyä. Kiitos Truffaut'n ilahduttavan luovuuden, uuden aallon merkkiteos tuntuu raikkaalta tuulahdukselta vielä puoli vuosisataa ilmestymisensä jälkeenkin.

Truffaut hyödyntää kekseliäästi ja uskaliaasti mitä erilaisempia kerrontakeinoja aina arkistofilmien käytöstä moninaisiin kuvaus- ja leikkauskikkoihin. Keinot eivät ehkä ole sinällään ennennäkemättömiä, mutta niiden yhdistelmä on perin omaleimainen kokonaisuus. Eritoten Michel Suborin intensiivinen, kaunista ranskaa luritteleva kertojaääni luo elokuvalle leimallisen tunnelman. Samankaltaista tyylikeinojen yhdistelmää on sittemmin käytetty Jean-Pierre Jeunet'n Améliessa (2001), jossa Jules ja Jim muuten vilahtaa myös omana kohtauksenaan.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti