sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Dog Star Man (1961─1964)

Ohjannut Stan Brakhage
USA 1961─1964, 78 min.
Avantgarde, Surrealismi
Pääosissa: Stan Brakhage

The man.
Kokeellisten elokuvien uranuurtajan Stan Brakhagen (1933─2003) ykkösteos Dog Star Man on matka syvälle ajatusten syövereihin. Viiteen osaan jaettu elokuva alkaa abstraktiolla, jonka välähtelevät kuvat vaihtuvat vähitellen miltei kerronnalliseen osioon: näemme miehen (Brakhage) könyävän lumista rinnettä ylös koiransa kanssa. Ponnisteluun kietoutuvat uudet oudot kuvat, värit ja visiot.

Perin vaikeaselkoista, mutta siltikin mielenkiintoista Dog Star Mania on luonnehdittu kosmosta kuvaavaksi luomismyytiksi sekä psykologiseksi tarkasteluksi ihmismielen ja ajatusten toiminnasta. Kokonaisuus on nerokas, joskin ensikertalaiselle myös hemmetin raskasta katsottavaa. Brakhagen neljästäsadasta elokuvasta moni on kestoltaan vain minuutteja, joten ehkäpä näinkin kokeellisen yhdysvaltalaiselokuvan katselu olisi helpompaa aloittaa pienemmistä makupaloista. Hämmentävästä kokemuksesta huolimatta mielenkiinto jäi kytemään, joten jospa lyhyempiin teoksiin tutustumalla Brakhagen "visioiden taide" avautuisi kokonaisvaltaisemmin.

Eritoten Dog Star Mania katsoessa mieleen nousi ajatus siitä, kuinka ympäristö vaikuttaa elokuvan kokemiseen. Viihteen vaatimuksella marinoiduissa elokuvateatterin pehmeissä penkeissä Dog Star Man aiheuttaisi lähes kiukkua käsittämättömyydellään, sielun huutaessa sirkushuveja. Sen sijaan aisteja viehättävästi avaava taidemuseo olisi kiinnostava paikka elokuvan katsomiseen ja sen monipuoliseen tutkimiseen muiden teosten ja selitetekstien rinnalla. Kotisohvalla into pysyi laimeahkona ja myönnän huokailleeni aika raskaasti... Kaikenlaisiin savotoihin sitä ryhtyykin, mutta pohtikohan elokuvan mies samaa? Lopulta löysin Brakhagen surrealistisesta luomuksesta itseni.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti