tiistai 6. joulukuuta 2016

LUUKKU 6: Suomiviihdettä 90 vuotta sitten

90 vuotta sitten, eli vuonna 1926, ensimmäinen suursota oli ohitse ja elämä hymyili jälleen. Suomessa modernismin kaiut ja valtameren takaa vyöryvä populaarikulttuuri aiheuttivat kuhinaa kaduilla, tanssijalkojen vipatusta ja levotonta kiihkoa. Koko vuosikymmenen kestänyt kiusallinen kieltolaki ei onnistunut kuivattamaan elämänjanoisen kansan suita. Tulenkantajien sanoin oli elettävä raivokkaasti elämän korkea hetki,  nykyaikaa etsittiin ja ikkunat piti avata Eurooppaan. Presidentti kuitenkin nimettiin äimistellen Reissu-Lasseksi, kun tämä kiersi ulkomaita ennennäkemättömän ahkeraan tahtiin aina Pohjoismaita ja Baltiaa myöten.

Uudistuvan lyriikan ohella vuonna 1926 väkeä viihdytti samana vuonna perustettu Yleisradio ja tietenkin myös lukuisat elokuvat. Tuolloin vielä eläviksi kuviksi tai filminäytelmiksi kutsutut kansan viihdyttäjät olivat vakiinnuttaneet tukevasti asemansa täällä kaukaisessa Pohjolassakin. 1920-luvun aikana kotimaisia elokuvia valmistui reilut viisikymmentä ja elokuvateollisuutta hallitsi Suomi-Filmi Oy. Suuri osa elokuvateattereiden tarjonnasta oli kuitenkin ulkomaista perua ja arvatenkin Hollywoodista tulevia elokuvia esitettiin eniten.

"Autuus kun mehun rypälten, maljasta vastaan paistaa.."
Ylläoleva kuva on suomalaisesta elokuvasta Meren kasvojen edessä (1926), josta löytyy lyhyt ja iloinen esikatselupätkä Elonetin sivulta. Elonetistä löytyy muutoinkin hauska kattaus katkelmia kotimaisista elokuvista. 1920-luvun filmeistä joukossa ovat esimerkiksi lyhytkomediat Kun isällä on hammassärky (1922) sekä Kihlauskylpylä (1924). Elähdyttäviä hetkiä! Näitä katsellessa saatoin vain pohtia, ovatko jo edesmenneet isovanhempani nähneet näitä hupipätkiä aivan tuoreeltaan. Linkki elokuvakatkelmien äärelle löytyy tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti