tiistai 1. maaliskuuta 2016

Helmikuun elokuvat 2016

Gone Girl
Ohjannut David Fincher
USA 2014, 149 min.
Rikos, Mysteeri, Draama
Pääosissa: Ben Affleck, Rosamund Pike, Tyler Perry, Carrie Coon



Nick Dunnen (Affleck) vaimo Amy (Pike) katoaa mystisesti, jättäen jälkeensä erikoisia viestejä. Hämmentävän arvoituksen ja stressaavan mediamylläkän lisäksi Nick joutuu epäillyksi vaimonsa murhasta. Erinomaisesti rakennettu ja omalaatuinen rikosmysteeri on todella ohjaajansa näköinen, ja jännitys sykkii sekä musiikissa että tarinankertojien kiihkeässä puheessa. Rosamund Piken roolisuoritus on huikea.

Pisteytys: 8/10

To Kill a Mockingbird - Kuin surmaisi satakielen
Ohjannut Robert Mulligan
USA 1962, 129 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Gregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford, Frank Overton



Harper Leen Kuin surmaisi satakielen (1960) on merkittävä klassikko, ja samaten kirjan filmiadaptaatiokin on arvostettu teos. Elokuvassa, kuten kirjassakin, tarkastellaan amerikkalaisen pikkukaupungin elämää 1930-luvulla. Lapset Scout (Badham) ja Jem (Alford) seuraavat kaupungin tapahtumia, kun heidän isänsä Atticus (Peck) puolustaa oikeudessa mustaa miestä. Elokuvaa katsoessa on karmivaa pohtia sitä, miten herkästi ihmiset uskovat omia ennakkoluulojaan tukevia hatariakin väitteitä. Tärkeä ja koskettava teos, jossa on myös viehättävää lapsuuden tuntua.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi
Ohjannut Felix Herngren
Ruotsi 2013, 114 min.
Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Robert Gustafsson, David Wiberg



Samannimiseen Jonas Jonassonin romaaniin (2010) perustuva Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on eräänlainen ruotsalaisversio Forrest Gumpista (1994), mutta hävyttömämpi ja hauskempi. Pitkän ja vivahteikkaan elämän elänyt Allan räjäyttää itsensä vanhainkotiin, josta kuitenkin pakenee. Pakotarina rakentuu herkullisesti, ja sen hauskoja käänteitä ryydittävät vauhdikkaat muistot Allanin seikkailuntäyteisen elämän varrelta. Ehtaa ruotsalaista mustaa huumoria! Elokuva oli hienoista maskeerauksistaan ehdolla vuoden 2016 Oscar-gaalassa.

Pisteytys: 7/10

Once Upon a Time in America - Suuri gangsterisota
Ohjannut Sergio Leone
USA & Italia 1984, 229 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Robert De Niro, James Woods, Joe Pesci, Burt Young, Elizabeth McGovern



Sergio Leonen uran huipentuma Suuri gangsterisota on yksi lempielokuvistani. Muistan jo lapsena vaikuttuneeni suuresti pelkästä elokuvan julisteesta, ja tietenkin ensikatselu säväytti vielä syvällisemmin ja koin tuolloin jonkinasteisen elokuvakerronnallisen valaistumisen. Sittemmin olen katsellut filmin useamman kerran, joskin extended cut on vieläkin näkemättä. New Yorkiin sijoittuva elokuva liikkuu eri aikatasoilla, David "Noodles" Aaronsonin (De Niro) muistoissa ja preesensissä. Pikkurikollisena uransa aloittanut Noodles vietti teinivuosiaan vankilassa, kohosi ystäviensä avulla isoksi nimeksi salaviinabisneksessä ja lopulta pakeni henkensä kaupalla - kunnes palasi kohtaamaan menneisyytensä haamut. Elokuvan hämyinen miljöö on miltei käsinkosketeltava ja sen aistii liki tuoksujenkin tasolla. Ennio Morriconen upea musiikki kruunaa kokonaisuuden. Mestariteos.
 
1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 10/10

Mad Max: Fury Road
Ohjannut George Miller
Australia 2015, 120 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult



Post-apokalyptiseen aavikkoerämaahan sijoittuva Mad Max: Fury Road on yksi vuoden 2015 suuria menestysleffoja - eikä suotta. Elokuva on, hieman yllättäen, mahtava jatko-osa Mad Max -trilogialle, aivan huikeaa räiskintäilotulitusta ja rallia! Vastaavien toimintaleffojen kaanonista poiketen mukana menossa on myös hyvää feminismiä ja varsin kelvollinen juoni, joka ei kuitenkaan astu näyttävän toiminnan tielle. Lyhyesti tiivistäen filmissä tapahtuu yksi takaa-ajo, jonka jäljiltä katsojallakin ovat silmät sekä suu täynnä hiekkaa ja moottoriöljyä. Elokuva kahmi Oscar-gaalassa eritoten teknisiä palkintoja ja ihan ansaitusti, sillä Mad Maxin maailma on esteettisesti todella hieno. Minulle henkilökohtaisesti tämä oli vähän kuin lapsuuden prätkähiirileikit hiekkalaatikolla - mutta aikuisten versiona.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom
Ohjannut Evgeny Afineevsky
Ukraina 2015, 102 min.
Dokumentti





Oscar-ehdokas Winter on Fire pureutuu vuonna 2014 Ukrainan vallankumouksen tapahtumiin. Kuinka rauhanomaiset mielenosoitukset äityivät mellakoiksi ja aseellisiksi yhteenotoiksi? Mitä tapahtuu, kun inhimillisyys unohtuu? Dokumentti koostuu kuvamateriaalista, jota on sekä mielenosoituksista että väkivaltaisista yhteenotoista. Näiden lisäksi kuullaan tapahtumien jälkeen tehtyjä haastatteluja. Winter on Fire perehdyttää hyvin Ukrainan lähivuosien kriisitilanteen syihin, joten tämä dokumentti on ajankohtaisuudessaan liikuttava, järkyttävä ja ennen kaikkea tärkeä.

Pisteytys: 9/10

The Martian - Yksin Marsissa
Ohjannut Ridley Scott
USA 2015, 125 min.
Scifi, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Matt Damon, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Jessica Chastain



Andy Weirin romaaniin (2011) perustuva Yksin Marsissa kertoo nimensä mukaisesti Marsiin "unohtuvasta" astronautista Mark Watneysta (Damon). Markin vaatimattomana tehtävänä on selviytyä hengissä ja odottaa pelastusretkikuntaa saapuvaksi miljoonien kilometrien päässä olevalta kotiplaneetalta. Kertomus on lähtökohdiltaan kutkuttava, ja jännityksen lisäksi tarinaa ryydittää aimo annos 70-luvun discon tahdissa tykiteltyä huumoria. Ennen kaikkea elokuva on täynnä tieteen ylistyslaulua ja siinä samassa huomiota kohdistetaan ajankohtaisesti NASA:n määrärahojen puutteeseen. Harvinaista sinänsä, että elokuva on parempi kuin itse kirja, jossa hahmot on rakennettu kömpelösti. Elokuvakerronnassa hahmoihin on onnistuttu pumppaamaan hieman elämää eri sävyineen.

Pisteytys: 8/10

Room
Ohjannut Lenny Abrahamson
Kanada & Irlanti 2015, 118 min.
Draama
Pääosissa: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers



Viisivuotias Jack (Tremblay) asuu äitinsä Joyn (Larson) kanssa Huoneessa, joka on Jackille koko maailma. Totuus on kuitenkin lapsuuden taianomaista maailmaa rajumpi: seitsemän vuotta sitten "Vanha Kehno" (Bridgers) kidnappasi Joyn ulkovajaansa, jossa Joy on siitä saakka elänyt vankeudessa ja tullut äidiksi. Joy päättää kertoa Jackille totuuden ja laatia uskaliaan pakosuunnitelman. Tarinan näkökulma ei ole onneksi kidnappauksen horrorissa, vaan Emma Donoghuen romaaniin (2010) perustuva kertomus kuvaa pikemminkin äidin ja lapsen rakkaudentäyteistä suhdetta. Juoni on riipivän surullinen ja kamala, mutta ennen kaikkea täynnä toivoa. Pääosanäyttelijät tekevät huikean roolityön! Kuvaus on myös toteutettu todella hienosti. Miinusta tulee kuitenkin Jackin dialogiosuuksista, jotka paikoittain tuntuvat liikaa aikuisen kirjoittamilta söpöstelyiltä. Lisäksi elokuvan loppupuolelle on ahdettu liikaa materiaalia. Vaikka valitut näkökulmat ovatkin hyviä, kokonaisuus hieman onnahtelee. Erittäin hyvä draama joka tapauksessa.

Pisteytys: 8/10

American Sniper
Ohjannut Clint Eastwood
USA 2014, 133 min.
Sota, Draama, Biografia
Pääosissa: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes




Tositarinaan perustuva sotadraama kertoo tarkka-ampuja Chris Kylesta (Cooper), josta tuli ampumataitojensa ansiosta legenda (on siinäkin kyllä dorka meriitti). Kokonaisuus ei kuitenkaan onneksi ole niin patrioottinen, kuin voisi olettaa ja Clint Eastwoodkin taitaa kallistua enemmän sodanvastaiselle kannalle. Elokuva koostuu suurilta osin vauhdikkaista taistelukohtauksista, ja sodan turhuuden näkemystä tukee vielä sekin seikka, ettei sotaa taustoiteta elokuvassa millään lailla. Irakissa tapahtuvien raakuuksien välillä kuvataan Kylen toipumista kotirintamalla, jossa hän on kuitenkin läsnä vain fyysisesti. American Sniper oli peräti viiden Oscarin ehdokas, joskin pysti irtosi vain parhaista ääniefekteistä. Sodan äänimaailma on kyllä luotu hienosti, mutta muutoin elokuva on aika tylsä ja yksipuolinen tapaus, jota näkemättäkin pärjää varsin mainiosti.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti