torstai 9. helmikuuta 2023

The Lord of the Rings: The Two Towers ─ Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia (2002)

Ohjannut Peter Jackson
Uusi-Seelanti & USA 2002, 179 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Elijah Wood, Ian McKellen, Sean Astin, Viggo Mortensen, Christopher Lee, Andy Serkis

The battle for Middle-earth is about to begin.

Sormustrilogian keskimmäisessä osassa saattueen tiet erkanevat toisistaan. Yhtäällä hobitti- ja enttijoukko lähestyy Sarumanin (Lee) Rautapihaa ja toisaalla kääpiöt, haltiat ja ihmiset valmistautuvat taistelemaan örkkiarmeijaa vastaan. Sauronin tulenpalavan, kaikennäkevän silmän seuratessa sotatapahtumia, sormus kulkee salaisia reittejä kohti Mordorin hehkuvaa pätsiä.
 
Kaksi tornia noukkii taidokkaasti keskeiset osat kirjan polveilevista tapahtumista. Keskiosa on haastava kirja filmatisoida, sillä tarina äityy välillä puuduttavaksi, ilmassa on odottelun tuntua ja kaiken lisäksi  kertomus hajautuu eri paikkoihin. Filmiin on kuitenkin saatu oivaa rytmiä, ja parhainta antia ovat hetket maagisten enttien ja lieromaisen Klonkun (Serkis) kanssa. Hoveissa kiertely tuottaa suvantokohtia, joiden vastapainoksi kuitenkin tulee rymisevää taistelua ja miekankalinaa.

Monista onnistumisistaan huolimatta Kaksi tornia on hienoinen notkahdus kahden erinomaisen osan välissä. Se ei silti ole varsinainen moite, sillä elokuva on kaikesta huolimatta erittäin hyvä. Menestystäkin tuli: Sormuksen ritarit (2001) oli nostanut odotuksia siinä määrin, että Kaksi tornia kohosi komeasti vuoden 2002 tuottoisimmaksi elokuvaksi. Kuudesta Oscar-ehdokkuudesta tuli voitot äänistä ja erikoistehosteista, eikä filmi jäänyt rannalle muissakaan gaaloissa. Varsinkin erikoistehosteiden kehuminen on ansaittua, sillä elokuva suurine örkkiarmeijoineen on edelleen todella komean näköinen. Upeat entit ja Klonkun sietää mainita toistamiseen!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti