tiistai 20. marraskuuta 2018

Goldfinger - 007 ja Kultasormi (1964)

Ohjannut Guy Hamilton
Iso-Britannia & USA 1964, 110 min.
Toiminta, Seikkailu, Trilleri
Pääosissa: Sean Connery, Gert Fröbe, Honor Blackman

Mr. Bond, I expect you to die!
MI6-tiedustelupalvelun vakooja James Bond (Connery) saa tehtäväkseen tarkkailla rikollisuuteen taipuvaisen pohatan Auric Goldfingerin (Fröbe) edesottamuksia. Sangen nopeasti Bond saa huomata Goldfingerin häikäilemättömyyden, ja roiston päämajaan tunkeuduttuaan agenttisankari pääsee mestarillisen "Grand Slam" -suunnitelman jäljille. Tuhoisan rikoksen estäminen ei ole helppoa, sillä Goldfingerilla on kokonainen armeija käskytettävänään, mukaan lukien taistelutahtoinen pilotti Pussy Galore (Blackman).

Ian Flemingin samannimiseen romaaniin (1959) perustuva 007 ja Kultasormi on järjestyksessään kolmas James Bond -elokuva. Nykypäivästä katsoen 007 ja Kultasormi vaikutti merkittävällä tavalla agenttisarjan tulevaisuuteen, sillä tässä elokuvassa martininmakuinen konsepti on ensi kertaa saanut sen muodon, josta Bond yhäkin tunnetaan. Itsenäisenä teoksenaankin elokuva on varsinainen klassikko, sillä se lanseeraa lukuisia sittemmin parodisoituja tai jäljiteltyjä vakoojaelementtejä. Esimerkkinä toimikoon oheisessa kuvassa esiintyvä Jamesin haarovälin laserahdinko.

007 ja kultasormi on verrattoman viihdyttävää toimintaa ja koko Bond-kaanonin parhaimmistoa. Itse asiassa valtaosa 007-filmeistä on tasoltaan korkeintaan keskinkertaisia ja muutamat ovat suorastaan surkeita, mutta mukaan mahtuu koko joukko hyviäkin jännäreitä. Epätasaisuudestaan huolimatta sarjan suosio on pitänyt halki vuosikymmenten: koodinimellä 007 tunnettu agentti on seikkaillut peräti 26 elokuvassa ja seuraavan osan olisi määrä tulla ensi-iltaan vuonna 2020. Mikäli Bondeilta on vielä välttynyt, 007 Kultasormi tarjonnee martininmakuisen ripauksen yleissivistystä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti