keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Ben-Hur (1959)

Ohjannut William Wyler
USA 1959, 212 min.
Draama, Seikkailu, Historia
Pääosissa: Charlton Heston, Haya Harareet, Stephen Boyd

I crown their god.
Huikea spektaakkeli Ben-Hur on lähes nelituntinen eepos, joka sijoittuu ajanlaskumme alun tienoille. Juuda Ben-Hur (Heston) on Juudaan maassa elävä yläluokkainen juutalainen, joka kuitenkin joutuu kaleeriorjaksi roomalaisystävänsä Messalan (Boyd) petollisuuden vuoksi. Koston sokaisema Juuda taistelee tiensä takaisin kotikonnuilleen ja lähes entiseen asemaansa, näyttääkseen Messalalle ja toki myös pelastaaksensa syyttöminä vankeuteen tuomitun sisarensa ja äitinsä. Juuda Ben-Hurin polut risteävät tämän tästä erään nasaretilaisen nuoren miehen kanssa, jonka kohtalo vaikuttaa merkittävästi myös Juudan tulevaisuuteen.

Tunteikas draama käsittelee päähenkilönsä mielenmaisemaa ja tunteista suurimpia mukaansatempaavasti, vaikka hetkittäin jättiläistarinassa on hienoista koon mukanaan tuomaa jähmeyttä. Parhaimmillaan elokuva on näyttävissä spektaakkeleissa, kuten henkeäsalpaavan jännittävissä kilpa-ajoissa. Visuaalisuus häikäisee ─ etenkin kun tietää, ettei tätä kertomusta ole tehty tietokoneilla. Satoihin ja tuhansiin pukuihin, avustajiin ja massiivisiin lavasteisiin upposi valtava summa rahaa, enemmän kuin yhteenkään elokuvaan aikaisemmin. Panostus kannatti, sillä Ben-Hur oli jättimenestys ja jäi historiaan uskomattomalla 11 Oscarin voittopotillaan. Ainakin toistaiseksi samaan lukuun ovat yltäneet ainoastaan Titanic (1997) ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (2003).

Lewis Wallacen romaaniin Ben-Hur (1880) perustuva elokuva ei ole lajissaan ainoa, vaikka se onkin kirjan tunnetuin filmatisointi. Kehuja on kerännyt myös vuoden 1925 Ben-Hur, joka sekin oli aikanaan järisyttävän kallis tuotanto. William Wylerin ohjaama kokonaisuus ei ole vain Ben-Hur-filmien kuningas, vaan myös 1950-luvun eeppisten suurelokuvien ykkönen. Samaan suurtuotantojen sarjaan lukeutuvat muun muassa Jättiläinen (1956), Kwai-joen silta (1957) sekä Ben-Huriin parhaiten vertautuva Kymmenen käskyä (1956). Samaan kaartiin luettakoon vielä ainakin seuraavana vuonna ilmestynyt Spartacus (1960), vaikka Hollywoodissa ja studioilla puhalsivatkin jo pian uudet tuulet.

Pisteytys: 
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti