keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Maaliskuun elokuvat 2017

Moonlight
Ohjannut Barry Jenkins
USA 2016, 111 min.
Draama
Pääosissa: Alex Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes




Oscar-palkittu ja kaikin puolin ylistetty Moonlight kertoo erään nuorukaisen kasvutarinan. Päähenkilö Chironin (Hibbert/Sanders/Rhodes) varttumista seurataan kolmena eri aikana, kolmen eri näyttelijän tulkitsemana. Elokuva kertoo minuutemme muodostumisesta elämän varrella. Kuka meidät määrittää; kuka minä olin, olen ja mistä tähän saavuin? Moonlight on herkkä, intiimi ja vavahduttava kertomus. Sitä tekisi toisaalta mieli analysoida loputtomiin, mutta toisinaan suuren vaikutuksen tehneestä kokonaisuudesta on lopulta miltei vaikea sanoa mitään. Loistava teos.

Pisteytys: 10/10

Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull
Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2008, 122 min.
Seikkailu, Toiminta, Fantasia
Pääosissa: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett



Aikaa edellisestä Indystä on kulunut noin kaksi vuosikymmentä, ja niinpä myös sarjan uusimmassa osassa arkeologisankarimme (Ford) on hivenen harmaantunut. Eletään kylmän sodan 1950-lukua ja natsien sijasta viholliset ovat tietenkin kommunisteja. Ajankuvana leffassa nähdään niin nuorisokapinaa kuin ydinpommejakin, avaruusolentoteema toki myös sopii aikakauteen. Elokuva tuntuu paljolti Indiana Jones -leffalta, mutta se ei silti vedä vertoja alkuperäistrilogialle. Ylipitkiä takaa-ajokohtauksia, vaaran paikasta toiseen ajautumisia ynnä muuta turhaa karsimalla elokuva olisi parempi.

Pisteytys: 6/10

Elämän vonkamies
Ohjannut Mikko Niskanen
Suomi 1986, 142 min.
Draama, Historia, Biografia
Pääosissa: Teuvo Remes, Tapio Remes, Pirjo Leppänen, Martti Kainulainen



Kalle Päätalon Juuret Iijoen törmässä -sarjan kolmeen ensimmäiseen teokseen perustuva Elämän vonkamies kertoo Kallen lapsuusvuosista Taivalkosken Jokijärvellä 1920-luvulla. Menneen ajan elämänmenoa on kiehtovaa seurata, vaikka tunnelmaa synkentävätkin isä-Herkon (Kainulainen) mielisairauden vuodet. Laajat kirjajärkäleet on tiivistetty onnistuneesti kahteen ja puoleen tuntiin. Kirjojen veroinen elokuva ei tokikaan ole, mutta niiden lukemisen oheen filmi on mukava katsoa. Pirjo Leppänen sähäkkänä Riituna ja Martti Kainulainen hermoheikkona Hemmana ovat elokuvan parasta antia.

Pisteytys: 7/10

Zootropolis - Zootopia
Ohjannut Byron Howard, Rich Moore & Jared Bush
USA 2016, 108 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate



Animaatio-Oscarilla palkittu Zootopia sijoittuu eläinten kaupunkiin, jossa eri lajien edustajat elävät sulassa sovussa. Päähenkilö on maalta kaupunkiin muuttanut Judy-pupu (Goodwin), joka kaikkia ennakko-odotuksia rikkoen ryhtyy poliisiksi ja päätyy ratkomaan kadonneen saukon tapausta. Stereotypioita ja ennakkoluuloja käsittelevä elokuva on ajankohtaisuudessaan osuva. Paras Disney-animaatio hetkeen, vaikkei olekaan kultakausien helmien veroinen.

Pisteytys: 7/10

The Good Dinosaur - Kunnon dinosaurus
Ohjannut Peter Sohn
USA 2015, 93 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Raymond Ochoa, Jack Bright, Jeffrey Wright



Pelkuri-dinosaurus Arlo (Ochoa) tapaa villin ihmislapsen (Bright) ja voittaa tämän kanssa seikkaillessaan pelkonsa. Juonessa on Leijonakuninkaan (1994) tunnelmaa, mutta ei mitään omaperäistä. Maisema-animoinnin puolesta elokuva on hieno, mutta muutoin Pixarilta täysi huti. Idea on jo itsessään vähän ontuva, eikä toteutus ole sen parempi. Hahmotkin näyttävät pöljiltä. Suurstudion epäonnistumisetkin ovat kuitenkin nähtävästi vähintään kohtalaisia, sillä elokuvan viitsii kyllä katsoa kokonaan. Sopivaa nähtävää lapsille tai vaikka lapsenmielisille sairaslomalaisille (kuten kävi allekirjoittaneen tapauksessa).

Pisteytys: 5/10

The Jungle Book - Viidakkokirja
Ohjannut Jon Favreau
USA & Iso-Britannia 2016, 106 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba




Visuaalisesti näyttävä uudelleenversiointi Rudyard Kiplingin klassikosta (1894) noudattelee tarinan puolesta aiemman Disney-esikuvansa linjaa. Tosin siinä missä vuoden 1966 Viidakkokirja on pääasiassa hyväntuulinen musikaali, tämä uusi versio on turhankin synkkä. Elokuva voitti ansaitusti Oscarin erikoistehosteistaan, mutta muutoin leffassa ei ole hurraamista. Jälleen kerran tarina jää efektien jalkoihin. Lopputulos masentaa ja herättää epäilyksiä Leijonakuninkaan (1994) live action -version laadusta, siihenkin kun on Jon Favreau kiinnitetty ohjaajaksi.

1001-listan mukainen, yllättäen hieman positiivisempi arvio täällä.
 
Pisteytys: 4/10

The Walk
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 2015, 123 min.
Draama, Biografia, Rikos
Pääosissa: Joshep Gordon Lewitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley



Nuorallakävelijä Philippe Petit (Lewitt) haaveilee tasapainoilevansa New Yorkin kaksoistornien välissä. Huimapäistä temppua pohjustetaan kertomalla, kuinka Petit innostui nuorallakävelystä ja miten hän lopulta sai laittoman temppunsa toteutettua. Kaikki tämä on toki tapahtunut oikeasti ja aiheesta on dokumenttikin, Man on Wire (2008). Lopun huikea nuorallakävelykohtaus on hyvä ja henkeäsalpaava. Pelkän loppuhuipennuksen perusteella ei kuitenkaan tehdä hyvää elokuvaa, varsinkin kun sitä edeltävä pohjustustarina on lähinnä tylsä ja sisällötön. Lisämiinusta vielä rasittavasta kielisekoilusta.

Pisteytys: 4/10

Anomalisa
Ohjannut Duke Johnson & Charlie Kaufman
USA 2015, 90 min.
Animaatio, Draama, Romantiikka
Pääosissa: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh




Anomalisa on kekseliäästi ja ihailtavan realistisesti toteutettu elokuva yksinäisyydestä ja vaivaannuttavista ihmiskohtaamisista. Animaatio tyylilajina syventää kerrontaa kiehtovalla tavalla: kaikki sivuhenkilöt näyttävät ja kuulostavat päähenkilö Michael Stonen (Thewlis) aistein koettuna tismalleen samalta. Eräänä iltana hän kuitenkin kohtaa Lisan (Leigh), jonka ääni ja kasvot poikkeavat massasta. Ohjaajaparista Charlie Kaufman muistetaan eritoten nokkelista käsikirjoituksistaan, esimerkkinä mainittakoon myös Kaufmanin ohjaama Synecdoche, New York (2008). Kaufmanin töistä nauttineille myös Anomalisa on taatusti miellyttävä kokemus.

Pisteytys: 8/10

Spotlight
Ohjannut Tom McCarthy
USA & Kanada 2015, 128 min.
Draama, Rikos, Historia
Pääosissa: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery




Tositapahtumiin pohjautuva Spotlight kertoo sanomalehti Boston Globen toimittajista, jotka paljastavat katolisen kirkon pedofiilisalailuiden laajuuden. Erinomaisesti käsikirjoitettu elokuva voitti kässäri-Oscarin lisäksi parhaan elokuvan pystin. Spotlight kuvaa toimittajat arjen työteliäinä sankareina - teema, joka akatemiaakin on kieltämättä viehättänyt. Erinomainen filmi valaisee journalismin ja luotettavan tiedon tärkeyttä, mutta on myös hieno taidonnäyte siitä, miten varsin yksinkertaisesta aiheesta ja toimistotyöstä saadaan mukaansatempaava elokuva.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Trumbo
Ohjannut Jay Roach
USA 2015, 124 min.
Biografia, Draama, Historia
Pääosissa: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren




Yhdysvalloissa elettiin 1950-luvulla ahdasmielisyyden kulta-aikaa. Kommunistipelko kukoisti ja Hollywoodissa epäilyttävät tähdet päätyivät tuota pikaa mustalle listalle. Trumbo kertoo nimihenkilöstään, käsikirjoittaja Dalton Trumbosta (Cranston), joka päätyi tuolle kuuluisalle listalle ja istui vankilassakin - kirjoitustyö ei silti loppunut. Trumbon menestystöihin lukeutuvat muun muassa alun perin salanimillä tehdyt Loma Roomassa (1953) ja Spartacus (1960), joiden molempien syntyvaiheita tässäkin elokuvassa valaistaan. Trumbo ei ole noiden klassikoiden veroinen, mutta eritoten Bryan Cranstonin ansiosta sen katsoo varsin mielellään. Myös sivuroolissa paistatteleva Helen Mirrel on hupaisa ilkeänä juorutoimittaja Hedda Hopperina.

Pisteytys: 7/10

Isäni tähtien takaa
Ohjannut Einari Paakkanen
Suomi 2016, 80 min.
Dokumentti





Einari Paakkanen tarkastelee dokumentissaan lapsuuttaan, jolloin hänen isänsä Veikko ryhtyi viestimään ulkoavaruuden valo-olentojen kanssa. Lämminhenkinen dokumentti ei sorru ufohörhöilyyn tai sen kauhisteluun, vaan on hyvin sydämellinen kuvaus isän ja pojan suhteesta. Vaikka konteksti on hieman erikoinen, ylipäätään aihepiiri on samaistuttava. Useimmilla tulee elämässään vastaan hetki tai useampi, jolloin huomaa, etteivät omat vanhemmat olekaan kaikkitietäviä sankareita. Kuinka epäillä tai valita oma polkunsa loukkaamatta toista?

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti