tiistai 22. joulukuuta 2015

Luukku #22 - Joulutonttuja

Korvatunturilla tai Pohjoisnavalla asustavat pukin pienet apurit eli joulutontut ovat jouluelokuvienkin vakiohenkilöitä. Tonttutulkinnoissa on eroja ja yhtäläisyyksiä, ja päätin hieman tarkastella keskivertotontun tärkeimpiä ominaisuuksia vertailemalla erilaisia elokuvien joulutonttuja.

Tonttu Toljanteri edustakoon Korvatunturia, vaikkei ole filmitähti.
Rare Exports (2010). Ja sitten ovat nämä tontut...
Prep & Landing (2010). Hiipparitonttuja Pohjoisnavalta.
Joulupukki ja noitarumpu (1996). Lapin noidastakin voi tulla tonttu.
Elf (2003). Tässä sitten tonttu, joka ei ollutkaan tonttu...

Lopputulema on perin hämmentävä. Tonttuja on erikokoisia, erilaisilla älynlahjoilla varusteltuja ja muutenkin hyvin monenlaisia. Ovatko tontut tonttuja syntyjään, vai täytyykö tontuksi ryhtyä? Liekö pohjoisnapalainen tonttu eri lajia kuin sen korvatunturilainen serkku? It's hard to be a tonttu. Jotta ihmetys ja kummastus ei tähän vielä päättyisi, tässäpä vielä erään askarruttavan laulun tulkinta: Kolme yötä jouluun on. Onko niitä öitä nyt kaksi vai kolme, jos eilen laskit? Laskitko väärin? Miksi teit sen?

2 kommenttia:

  1. Kansantarustossahan tontut (tai oikeastaan mitkään muutkaan vipeltäjät) eivät olleet tiukasti määriteltyjä olentoja, vaan alueellisesti perimätiedossa saattoi olla isojakin eroja. Ytimessä oli jonkin näköinen ihmisten talouden läheisyydessä liikkunut olento, jolla oli kahdesta ääripäästä rakentuva suhde ihmisiin (isäntäperheen lahjuksiin hukuttava suojelushenki tai verenhimoinen kilari). Kyllä Ferrelinkin tulkinta mielestäni tuohon määrittelyyn mahtui. :D

    Hyviä pyhiä, muuten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän tuo on, elokuvatulkinnat antavat kyllä mielenkiintoisen lisän kansanperinteeseen. :D

      Kiitokset, hyviä pyhiä toivotan myös. :)

      Poista