perjantai 7. helmikuuta 2014

Tammikuun elokuvat 2014

Jurassic Park
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1993,  127 min.
Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Joseph Mazello, Ariana Richards




Jurassic Park on kaikkien aikojen dinosaurusfilmi, pienistä virheistä ja tieteellisistä epätarkkuuksista huolimatta. Trooppiselle saarelle rakennetussa hirmuliskopuistossa jokin menee pahasti pieleen, aidat kaatuvat ja pian viihdekeskus muuttuu elämän ja kuoleman taisteluareenaksi. Ensinäkemältä Jurassic Park iski täysillä kuusivuotiaan dinosaurusfanin tajuntaan, eikä filmiä kohtaan tuntemani lapsenmielinen into ole vieläkään täysin kaikonnut. T-Rex! Velociraptoreita! Dinosauruksen kakkaa! Lapsi, joka on hakkeri!
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 10/10

Addams Family
Ohjannut Barry Sonnenfeld
USA 1991, 99 min.
Komedia
Pääosissa: Anjelica Huston, Raul Julia, Christoper Lloyd, Christina Ricci, Jimmy Workman





Tv-sarjan pohjalta tehdyssä elokuvassa Addamsin makaaberi perhe ihmettelee kadonneen Fester-sedän (Lloyd) arvoitusta. Filmi on piirtynyt muistoihini hauskana ja omalaatuisena ysärikomediana, mutta valitettavasti tämä lapsuusklassikko ei enää onnistunut säväyttämään. Elokuvan idea on toki hauska, mutta toteutettu tökerösti. Eniten riipii filmin ontuva juoni. Joitakin hauskoja hetkiä Addams Family kuitenkin edelleen tarjoaa: esimerkiksi lakoninen Wednesday (Ricci) on yhä mainio.

Pisteytys: 4/10

Zombieland
Ohjannut Ruben Fleischer
USA 2009, 88 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Bresin




Elävät kuolleet ovat vallanneet osansa populaarikulttuurista, eikä zombivillitykselle näy ainakaan toistaiseksi loppua. Zombieland lähestyy aihetta kauhukomedian keinoin, joskaan suoranaisesta genreparodiasta ei ole kysymys. Elokuvassa seurataan apokalypsin pyörteissä yhdessä seikkailevia selviytyjiä, joista kukin tuntuu kaipaavan kipeästi sisältöä elämäänsä. Elokuvan alkupuolella päätepistettä kohti suunnataan määrätietoisesti, mutta loppu muuttuu päättömäksi haparoinniksi. Paikoin hauska ja hetkittäin miltei liikuttavakin filmi.

Pisteytys: 6/10

Butterfly Effect - Perhosvaikutus
Ohjannut Eric Bress & J. Macye Gruber
USA 2004, 113 min.
Scifi, Trilleri
Pääosissa: Aston Kutcher, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott


Alati pöllämystyneeltä näyttävä Aston Kutcher esittää Evania, jolla on taito palata muuttamaan menneisyyttään. Päähenkilö vierailee vaihtoehtotodellisuuksissa, yrittäen tehdä nykyhetkestä auvoisan itselleen ja lapsuudenystävilleen. Teeman mukaisesti elokuvaan on myös kehitelty peräti neljä erilaista loppuskenaariota, joista ohjaajan versio on verrattoman typerä. Elokuvan heikkoudet ovat sääli, sillä teema on kiinnostava. Lopputulos olisi voinut olla rutkasti parempi. Kaikesta huolimatta Perhosvaikutus menettelee aivoja nollaavana viihteenä: elokuvan aikana ajatuspullistumista huolehtii nenäverenvuoto-Evan ja kärryillä pysymisen takaa juonen yksinkertaistavan alleviivaava sävy. Tajuatko, Evan, älä tee sitä!

Pisteytys: 4/10

Nightmare - Painajainen merellä
Ohjannut Marko Äijö
Suomi 2012, 74 min.
Trilleri
Pääosissa: Sara Säkkinen, Venla Savikuja, Karoliina Blackburn, Tero Tiittanen, Mikko Parikka, Markku Pulli


Surkeita arvosteluja, mutta myös huikeita katsojalukuja kerännyt salkkari-leffa Nightmare - Painajainen merellä on osuva esimerkki filmistä, jossa pielessä on suunnilleen kaikki. Dialogi, kuvakulmat, näyttelijät - you name it! Kyseessä ei tiettävästi ole parodia, vaikka jo juoni antaisi sellaista olettaa: elokuva kertoo risteilylle lähtevistä salkkari-teineistä, jotka katoavat laivan syövereihin yksi kerrallaan. Aluksi elokuvan huonous aiheuttaa spontaania nauru-ulvontaa, mutta pian tökeröys jo turruttaa. Salattuja elämiä tuntemattomalle filmi on karmaiseva painajaistrippi suomalaisen massaviihteen pimeänä sykkivään ytimeen. Huh huh. Onko tv-sarja samanlainen? Jatko-osa, miksi?

Pisteytys: 1/10

Moonrise Kingdom
Ohjannut Wes Anderson
USA 2012, 94 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton



Toisiinsa rakastuneet varhaisteinit Sam (Gilman) ja Suzy (Hayward) karkaavat aikuisten ulottumattomiin, aiheuttaen valtavan etsintäoperaation. Moonrise Kingdomin maailma on kaunis ja lopulta myös hyvä, vaikka ihmissuhteet olisivatkin ajoittain vaikeita. Myös nuorisokuvauksena tai lasten ja aikuisten maailman rajapintojen tutkielmana elokuva on kiinnostava. Mieleenpainuvinta filmissä on kuitenkin sen omalaatuinen visuaalisuus ja Wes Andersonille leimalliset tyylikeinot. Andersonin elokuvissa huomio kiinnittyy helposti luonnon kuvaukseen; päähenkilöiden suhde ympäristöönsä muodostaa aina olennaisen osan tarinaa.

Pisteytys: 7/10

Fantastic Mr. Fox - Kekseliäs kettu
Ohjannut Wes Anderson
USA 2009, 87 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Eric Chase Anderson, Bill Murray


Roald Dahlin lastenkirjaan perustuva Kekseliäs kettu kertoo jopa ironisoivalla otteella eläinten sopeutumisesta kaupunkiympäristöön. Yksityiskohtainen stop motion -animaatio on kaunista katsottavaa, dialogi on nokkelaa ja ääninäyttelijät huippukaartia. Näin viehättävässä maailmassa jaksaisi seikkailla pidempäänkin.

Pisteytys: 8/10

The Blair Witch Project
Ohjannut Daniel Myric & Eduardo Sanchez
USA 1999, 81 min.
Kauhu
Pääosissa: Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams



Blair Witch Project on kiinnostava tapaus. Erikoisesti markkinoitu pienen budjetin elokuva muodostaa suorastaan kivijalan eräälle kauhuleffojen sivuhaaralle, löydettyjen kotivideoiden genrelle. Elokuvassa joukko nuoria lähtee metsikköön selvittämään noitalegendaa, mutta kummia asioita tapahtuu ja hassut tarinat alkavatkin tuntua todelta. Realistinen tyyli on osin onnistunutta: esimerkiksi näyttelijöiden improvisaatio luo aitoa ilmapiiriä ja vahvistaa todellisuuden illuusiota, vaikka näytteleminen paikoin onkin kömpelöä. Käsivaralla vaappuva kamera menee sen sijaan ylilyöntien puolelle ja matkapahoinvoinnista kärsiville ei filmiä tohdi suositella.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.
 
Pisteytys: 6/10

Gran Torino
Ohjannut Clint Eastwood
USA 2008, 116 min.
Draama
Pääosissa: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christoper Carley



Karismaattinen Clint Eastwood näyttelee itse ohjaamassaan elokuvassa äreää valkoista miestä, josta löytyy yllättäviä puolia. Kiukkuisesta ukonrahjasta ei pääse ihan heti selville, mutta hyvin käsikirjoitettu ja näytelty hahmo avautuu katsojalle elokuvan edetessä. Gran Torino on monipuolinen draama, jossa elämän kolhimat henkilöt opettelevat tulemaan toimeen keskenään - usein ratkaisuna toimii armoton kovistelu tai musta huumori. Elokuva kertoo perheistä tai ihmissuhteista ylipäätään, mutta filmi toimii myös ironisena valkoisen miehen taakan kommentaarina. Me ja muut -erottelun tematiikka on lopulta elokuvan kantava voima.

Pisteytys: 7/10

X-Men Origins: Wolverine
Ohjannut Gavin Hood
USA 2009, 107 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Will i Am, Lynn Collins




X-Men -sarjakuviin pohjautuva filmisaaga täydentyi vuonna 2009 Wolverinen (Jackman) syntytarinaa esittelevällä elokuvalla. Filmissä väläytellään hetkiä aina Wolverinen lapsuudesta adamantium-luurangon luomiseen. Tarinaa juostaan lävitse mihinkään kunnolla keskittymättä, ja tilanteesta toiseen loikkiva päähenkilökin jää etäiseksi. Hugh Jackman on hyvä näyttelijä, mutta sekään ei auta jos hahmo on käsikirjoitettu päin seiniä. Mielikuvitukseton ja turha kokonaisuus. Harmillisinta on, että elokuva tuntuu jopa vesittävän hyvää X-Men -elokuvien trilogiaa ja himmentävän mielenkiintoa Wolverinen mystistä hahmoa kohtaan. Kritiikistä huolimatta leffa menettelee kertaviihteenä.

Pisteytys: 4/10

The Savages - Perheen parissa
Ohjannut Tamara Jenkins
USA 2007, 114 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Laura Linney, Philip Bosco



Tamara Jenkinsin draamakomediassa sisarukset Wendy (Linney) ja Jon (Hoffman) joutuvat huolehtimaan isänsä (Bosco) tulevista vanhuudenpäivistä. Perhesuhteita ja uusia elämänvaiheita käsittelevä elokuva lähestyy aihettaan taitavasti: yhtenä hetkenä elokuva koskettaa, toisena huvittaa - parhaimmillaan molempia yhtä aikaa. Elokuvasta ei varsinaisesti keksi mitään pahaa sanottavaa, mutta jotain kokonaisuudesta silti puuttuu.

Pisteytys: 7/10

Into the White
Ohjannut Petter Næss
Norja & Ruotsi 2012, 100 min.
Draama, Historia, Sota
Pääosissa: Florian Lukas, David Kross, Stig Henrik Hoff, Lachlan Nieboer, Rupert Grint




Toiseen maailmansotaan sijoittuvassa historiadraamassa saksalaiset ja brittiläiset taistelulentäjät ampuvat toistensa koneet alas keskellä lumierämaata. Selviytyneet sotilaat löytävät tiensä seudun ainoaan pieneen mökkiin, jossa heidän täytyy yrittää sietää toisiaan selviytyäkseen. Elokuvatoteutus ei juuri onnistu syventämään tositapahtumiin perustuvaa draamaa: alun jännitteiden jälkeen tarina lipuu hidastempoisesti ja varsin ennalta-arvattavasti kohti pasifistista loppuaan.

Pisteytys: 5/10

Jackass 3.5
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2011, 84 min.
Komedia, Dokumentti
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Ryan Dunn, Steve-O, Dave England



Kolmannen Jackass-leffan jämämateriaaleista koostettu filmi on juuri sitä mitä kuvitella saattaa. Elokuva on Jackass-kaartin tuttua stuntteja ja pyllyhuumoria yhdistelevää sekoilua, jota on ehkä ihan hauskaa katsoa krapulassa tai muuten nuhjuisessa mielentilassa. Hylsyistä koottu extrapätkä häviää hieman muille osille.

Pisteytys: 4/10

Los abrazos rotos - Särkyneet syleilyt
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 2009, 127 min.
Draama, Romantiikka, Trilleri
Pääosissa: Lluís Homar, Penélope Cruz, Blanca Portillo, José Luis Gómez





Sokea kirjailija-ohjaaja Harry Caine (Homar) kuulee eräästä kuolinilmoituksesta, joka palauttaa mieleen tuskalliset muistot vuosikymmenen takaa. Elokuva on sekä kerronnallisesti että visuaalisesti tyypillinen Almodóvar-trilleri. Särkyneet syleilyt ei kuitenkaan aivan yllä ohjaajan parhaiden teosten joukkoon, kokonaisuus on hiomaton ja ehkä hivenen turhan laaja.

Pisteytys: 7/10

Elephant
Ohjannut Gus Van Sant
USA 2003, 81 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Alex Frost, Eric Deulen, Elias McConnell, Jordan Taylor


Eräänä tavallisena syyspäivänä vuonna 1999 eräässä Coloradon oppilaitoksessa tapahtuu karmea surmatyö. Tämä osittain tositapahtumiin pohjautuva elokuva käsittelee Columbinen lukion koulusurmia vähäeleisesti tarkastellen, eikä onneksi mässäile raa'alla aiheellaan. Kuvaustyyli on jopa dokumentaarinen: kamera seuraa hitaasti oppilaiden arkista taivallusta, välillä tarkoituksellisen tylsästi.

1001-listan mukainen arvio täällä.
 
Pisteytys: 7/10

Truman Show
Ohjannut Peter Weir
USA 1998, 103 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich




Näennäisen onnellista ja täydellistä elämää viettävä Truman (Carrey) on koko ikänsä ollut tietämättään massiivisen tv-produktion tähti. Vähitellen kulissit alkavat sortua, sillä elämän käsikirjoittaminen on vaikeaa. Truman Show'n idea on valtavan kiinnostava. Monella tasolla maailmaamme ja kulttuuriamme kommentoiva elokuva on taidolla hiottu kokonaisuus, jossa jännitteet pysyvät mainiosti kasassa loppuun saakka. Filmin luoma illuusio jatkuu vielä elokuvan jälkeenkin: mielessä käy väistämättä egoistinen ajatus kodin kalustoon piilotetuista kameroista.

Pisteytys: 8/10

Pitääkö mun kaikki hoitaa?
Ohjannut Selma Vilhunen
Suomi 2012, 7 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Joanna Haartti, Santtu Karvonen




Parhaan lyhytelokuvan Oscarista kisaava Pitääkö mun kaikki hoitaa? kertoo oivaltavasti lapsiperheen aamukaaoksesta: it's funny because it's true! Vaikka kaikki menisi pieleen, lopulta perhe ja rakkaus kuitenkin pelastavat päivän. Osuvan huumorin lisäksi lämminhenkinen sanoma on kenties vaikuttanut akatemiapalkintojen valitsijaraatiin.

Pisteytys: 8/10

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit -
Wallace & Gromit: Kanin kirous
Ohjannut Steve Box & Nick Park
Iso-Britannia 2005, 85 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Peter Sallis, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes


Lyhytelokuvista tutut Wallace (Sallis) ja Gromit seikkailevat ensimmäisessä kokopitkässä animaatiossaan salaperäisen vihannesvarkaan jäljillä. Elokuva on täynnä mainioita hahmoja ja hupaisia tilanteita, meheviä juonenkäänteitä sekä erinomaisia keksintöjä, unohtamatta myöskään ilahduttavia pieniä piilovitsejä ja intertekstuaalisia viittauksia. Menestyselokuva voitti aikanaan muun muassa parhaan animaation Oscarin.

Pisteytys: 9/10

Betoniyö
Ohjannut Pirjo Honkasalo
Suomi 2013, 96 min.
Draama
Pääosissa: Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen




Pirkko Saision teokseen perustuva Betoniyö on todennäköisesti vuoden 2013 paras suomalainen elokuva. Pirjo Honkasalon ohjaustyyli loistaa visuaalisesti, myös minimalistinen kerronta jättää tilaa ajatuksille. Elokuva kertoo teini-ikäisestä Simosta (Brotherus), joka viettää viimeistä viikonloppua veljensä kanssa ennen tämän joutumista vankilaan. Nuoruus on haparointia viattomuuden ja vaikeiden valintojen välillä, lapsuuden ja aikuisuuden rajapinnoilla, tarvetta tulla kuulluksi. Koskettavaa.

Pisteytys: 9/10

Perkele
Ohjannut Arto Tuohimaa
Suomi 2004, 20 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Pertti Koivula, Taisto Reimaluoto, Asko Sahlman




Perkele on mainio lyhytelokuva kauniista ja upean monipuolisesta suomen kielen sanasta - perkele. Sanan avulla kuvaillaan stereotyyppisiä suomalaiskansallisia hetkiä, onnesta ärtymykseen ja voitonriemusta sanattomaksi vetäviin sattumuksiin. Aikamoista perkelyyttä, sympaattista.

Pisteytys: 8/10

The Green Mile - Vihreä maili
Ohjannut Frank Darabont
USA 1999, 189 min.
Draama, Fantasia, Rikos
Pääosissa: Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Michael Jeter




Stephen Kingin teoksen (Kuoleman käytävä, 1996) pohjalta filmatisoitu Vihreä maili kertoo kummallisista sattumuksista kuolemaantuomittujen selliosastolla vuonna 1935. Elokuva on kertomus inhimillisyydestä, hyvyydestä pahuuden keskellä sekä myös ihmisten käsittämättömästä julmuudesta lajitovereitaan kohtaan. Koskettavuus on hieman turhan alleviivattua. Yliluonnolliset sattumukset sulautuvat elokuvaan yllättävän luontevasti, mutta toki elokuvissa kaikki on mahdollista.

Pisteytys: 7/10

Komisario Palmun erehdys
Ohjannut Matti Kassila
Suomi 1960, 103 min.
Rikos, Komedia
Pääosissa: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Elina Pohjanpää, Elina Salo



Herra Rygseck on juuri löytynyt kuolleena kotinsa uima-altaasta. Äreä komisario Palmu (Rinne) saapuu ratkaisemaan mysteerin - joka ei olekaan niin selkeä tapaus, kuin voisi kuvitella. Ja miksi Rygseckin talo kuhisee vieraita? Mika Waltarin romaaniin perustuva elokuva on yhtäältä tyypillinen, mutta silti kovin omalaatuinen salapoliisifilmi. Viehättävää on myös entisajan Helsingin kuvaus. Komisario Palmun erehdys on suomifilmien terävintä kärkeä, ikimuistoinen klassikko!

Pisteytys: 9/10

Dune - Dyyni
Ohjannut David Lynch
USA 1984, 137 min.
Scifi
Pääosissa: Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Leonardo Cimino, Brad Dourif, José Ferrer



Kriitikoiden lyttäämä Dyyni perustuu Frank Herbertin samannimiseen romaaniin, jota puolestaan pidetään tieteiskirjallisuuden klassikkoteoksena. Dyynin maailma sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa kaksi sukua kiistelee Arrakis-planeetan hallitsemisesta. Koko tunnettua maailmaa pyörittää ihmeellisiä voimia antava melange-mauste, jota saa ainoastaan autiomaan peittämältä Arrakikselta. Kirjan lukeneelle elokuva auennee taatusti paremmin, mutta alkuperäisteosta tuntemattomallekin filmi on kuitenkin tutustumisen arvoinen. Dyyni on keskiverrosta scifistä poikkeava elokuva, jossa efektimässäilyn tai toimintakohtausten sijaan korostuvat vahvat moraaliteemat sekä David Lynchille tyypillinen outoilu. Dyyni ei tosin ole Lynchin tuotannon kummallisimmasta päästä, vaikkei päästäkään katsojaa helpolla.

Pisteytys: 6/10

Croods - Croodit
Ohjannut Kirk De Micco & Chris Sanders
USA 2013, 98 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Nicholas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener



Erämaassa asustanut Croodien perhe joutuu kohtaamaan uuden, pelottavan maailman, kun maanjäristys tuhoaa turvallisen kotiluolan. Nykypäivän perhesuhteet ongelmineen ja iloineen on etäännytetty aina esihistoriaan saakka, mutta tilanteet ovat turhankin tunnistettavia. Tarina on kliseinen, eikä tarjoa yhtäkään omaperäistä oivallusta. Samaan sarjaan lukeutuvat myös yksiulotteiset ja tyypitellyt hahmot, kiintiösöpöjä eläimiä väsähtäneine vitseineen unohtamatta. Elokuvan esittämä aikakausi ja miljöö ovat kuitenkin hauskan mielikuvituksellisia, ja tätä filmin ainoaa onnistumista tukee myös kaunis animaatio. Kokonaisvaltaisena elämyksenä Croodit jää miinuksen puolelle. Filmi saa jälleen ihmettelemään animaatio-Oscareista kisaavien ehdokkaiden kehnoutta vuosi toisensa jälkeen. Tässä tapauksessa raatiin on kenties vedonnut perhearvojen alleviivaava ihannointi.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti