lauantai 22. joulukuuta 2012

Frankenstein (1931)

Ohjannut James Whale
USA 1931, 71 min.
Kauhu, Scifi
Pääosissa: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Boris Karloff

It's a monster!
Tiedemies Henry Frankenstein (Clive) on läpimurron partaalla - hän on rakentanut keinotekoisen ihmisen kuolleiden ruumiiden osasista ja aikoo herättää karskilta näyttävän ruumiin henkiin. Synkkänä ja myrskyisenä yönä luomus todella herää eloon, mutta pian kookas, mutta pohjimmiltaan kiltti monsteri lähtee karkuteille. Kuka lopulta onkaan tarinan todellinen hirviö?

Mary Shelleyn vuonna 1818 kirjoittamaan romaaniin perustuva Frankenstein on yksi kauhugenren tärkeimpiä kulmakiviä sekä arvatenkin tunnetuin valkokangasversio Shelleyn teoksesta. Ensimmäinen Frankenstein-elokuva valmistui Yhdysvalloissa jo vuonna 1910 ja tähän tietoon viimeisin tarinaan kytkeytyvä filmi (Burtonin Frankenweenie-uusinta) ilmestyi syksyllä 2012. Tämä vuoden 1931 versio on muodostunut suureksi klassikoksi, joka jo itsessään poiki liudan jatko-osia. 1001-listalla on näistä ensimmäinen, Frankensteinin morsian (1935).

Mitä alkuperäisteokseen tulee, tämä elokuva perustuu Shelleyn tarinaan vain löyhästi. Karsittu tarina on yksi Frankensteinin kompastuskivistä, mutta se ei silti tunnelmaa latista. Tarinasta on tavoitettavissa useita erilaisia teemoja ja tunneskaaloja: jännitys ja herkät kohtaukset vaihtelevat. Eräs kiehtova teema on esimerkiksi tieteenteon moraali: äärimmäisyyksiin menevät tieteelliset kokeet ovat kaltoin kohdeltuja hirviöparkoja pelottavampi skenaario. Kaiken hyvän lisäksi Frankensteinin upeat lavasteet ovat kaunista katseltavaa ja visuaalisuus on yksi filmin valttikorteista. Kerrassaan kelpo kauhuklassikko.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti