sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Lokakuun elokuvat 2013

Midnight in Paris
Ohjannut Woody Allen
Usa, Espanja & Ranska 2011, 100 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Michael Sheen, Carla Bruni, Kathy BatesEsikoisromaaninsa kanssa painiskeleva Gil (Wilson) on lomailemassa Pariisissa morsiamensa Inezin (McAdams) kanssa. Rakkaussuhde ei ota onnistuakseen, mutta onneksi edes rakkauden kaupunki tarjoaa pöllämystyneelle kirjailijalle uskomattoman seikkailun menneisiin vuosikymmeniin. Allen-henkeä huokuva filmi ei kenties ole ohjaajan mestariteos, mutta silti erinomaisen viehättävää katseltavaa. Vaikka elokuva tuntuu hetkittäin hieman alleviivaavalta, se on myös yllättävänkin oivaltava ja hauska. Eikä missään nimessä liian vakavasti otettava! Lisäksi Owen Wilson sopii päärooliin mainiosti, vaikkei uskoisi. Kepeää fiilistelyä nostalgiahuuruisessa romanttisessa Pariisissa, mikäpä sen parempaa!

Pistetys: 8/10

Airplane! - Hei, me lennetään!
Ohjannut David Zucker, Jerry Zucker, Jim Abrahams
USA 1980, 88 min.
Komedia
Pääosissa: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen

Sekoiluklassikko Hei, me lennetään! on erinomaista aivojentuuletusta. Elokuvassa lentokoneen miehistö saa ruokamyrkytyksen, ja tilanteen voi pelastaa ainoastaan lentopelosta kärsivä entinen taistelulentäjä Ted Striker (Hays). Filmi on Leslie Nielsenin koomikkouran startti, sekä suoranainen merkkipaalu vastaavien kohellusfilmien saralla.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 6/10

Liar, Liar - Valehtelija, valehtelija
Ohjannut Tom Shadyac
USA 1997, 86 min.
Komedia
Pääosissa: Jim Carrey, Maura Tierney, Justin Cooper, Cary Elwes
Jim Carrey vääntelee naamaansa luikuria laskettelevana asianajajana, joka ei poikansa toiveesta pystykään yllättäen valehtelemaan. Elokuva lukeutuu niihin ysäriklassikoihin, jotka ilmestyessään olivat ihan superhyviä. Samaa ei voi enää sanoa, mutta yllättävän viihdyttävältä filmi tuntuu edelleenkin. Carreyn tuttujen irvistysten ja Hollywoodin perhekliseiden seasta löytyy myös muutama ihan hyvä ajatus valheiden erilaisista värisävyistä.

Pisteytys: 5/10

Spirited Away - Henkien kätkemä
Hayo Miyazaki
Japani 2001, 125 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Rumi Hiiragi, Miuy Irino, Mari Natsuki10-vuotias Chihiro (Hiiragi) päätyy vahingossa henkien maailmaan, ja joutuu työskentelemään jumalten kylpylässä pelastaakseen sioiksi muuttuneet vanhempansa. Kuten Hayo Miyazakin elokuville tyypillistä on, myös Henkien kätkemä on taianomainen satu visuaalisesti upeassa maailmassa. Tarinaa ei kerrota liian tyhjentävästi: elokuva jättää arvoituksia avoimeksi, minkä vuoksi jännittävään henkimaailmaan palaa mieluusti useammankin kerran.

Pisteytys: 10/10

Beverly Hills Cop III - Beverly Hills kyttä III
Ohjannut John Landis
USA 1994, 104 min.
Toiminta, Komedia, Rikos
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold, Hector Elizondo
Axel Foleyn (Murphy) kyttätouhut tökkivät pahasti elokuvasarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa, joka miltei olisi saanut jäädä tekemättä. Kahteen edelliseen elokuvaan verrattuna kolmososa tuntuu väkisin tehdyltä: juoni on kökkö, keskeisiä hahmoja puuttuu eikä huumorikaan ole entisen veroista. Elokuvaa on parjattu valtavasti, mutta väittäisin silti nähneeni huonompiakin jatko-osia. Kaikista epäonnistumisista huolimatta Beverly Hills kyttä III kelpaa kyllä kertaviihteeksi

Pisteytys: 4/10

Searching for Sugar Man
Ohjannut Malik Bendjelloul
Ruotsi & Iso-Britannia 2012, 86 min.
Dokumentti

Ylistetty dokumentti Searching for Sugar Man kertoo kahden eteläafrikkalaisen miehen yrityksestä löytää 1970-luvulla Etelä-Afrikassa suureen suosioon noussut, sittemmin jäljettömiin kadonnut ja muualla maailmassa tuntemattomaksi jäänyt muusikko Sixto Rodriguez. Taitavasti rakennettu dokumentti on todella ansainnut suosionsa, samaten vaatimaton Rodriguez! Elokuvan alkaessa katsojan ei tarvitse tietää Rodriguezista saati 1970-luvun musiikkiskenestä mitään. Silti arvoituksellinen aihe tempaa nopeasti mukaansa jännityselokuvan tavoin, tietenkin Rodriguezin upean musiikin siivittämänä.

Pisteytys: 10/10

Argo
Ohjannut Ben Affleck
USA 2012, 120 min.
Jännitys, Trilleri, Historia
Pääosissa: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman
Vuoden 2013 parhaan elokuvan Oscarin ja lukuisia muitakin varteenotettavia palkintoja pokannut Argo on tositapahtumiin perustuva jännäri. 1970- ja 1980-lukujen vaihteeseen sijoittuvassa filmissä seurataan CIA:n erikoista pelastusoperaatiota Iranin panttivankikriisin aikana. Argo kieltämättä on jännittävintä, mitä olen pitkään aikaan katsonut. Intensiivinen tarinankerronta pitää paketin kasassa, eikä tylsiä hetkiä tule. Vaikkei tarina aivan täysin todellisuutta noudattele, aikakauden tunnelmaa kuvataan onnistuneesti pienillä kikoilla. Mukaansatempaavaa Hollywood-retroa!

Pisteytys: 8/10

Superclásico
Ohjannut Ole Christian Madsen
Tanska 2011, 99 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Anders W. Berthelsen, Jamie Morton, Paprika Steen, Sebastián Estevanez


Christianin (Berthelsen) vaimo Anna (Steen) on jättänyt perheensä ja lähtenyt Buenos Airesiin uuden miesystävänsä, futisstara Juanin (Estevanez) sekä töidensä perässä. Pian sekalainen joukkio ratkoo erokriisiä ja rakkauden arvoitusta Argentiinassa: tangon, viinin ja jalkapallohullujen maassa jokainen osapuoli löytää uusia puolia elämästään ja itsestään. Lämminhenkisen huumorin sävyttämä elokuva on viehättävä, mutta ei kovin ikimuistoinen. Superclásicosta ei oikeastaan liikene juuri mitään pahaa sanottavaa, mutta jotain kokonaisuudesta jää kuitenkin uupumaan.

Pisteytys: 7/10

Frida
Ohjannut Julie Taymor
USA, Kanada & Meksiko 2002, 123 min.
Draama, Romantiikka, Historia
Pääosissa: Salma Hayek, Alfred Molina, Valeria Golino, Diego LunaFrida Kahlon värikkäästä elämästä kertova Frida on visuaalisesti upea kunnianosoitus ainutlaatuisen taiteilijan elämälle ja teoksille. Tämä biografia tuskin on täydellinen kuvaus kovia kokeneen Kahlon elämästä, mutta elokuva on joka tapauksessa valloittava ja kestää useammankin katselukerran. Salma Hayek Fridan roolissa on vertaansa vailla, tarina soljuu eteenpäin mukaansatempaavasti ja Elliot Goldenthalin Oscar-palkittu, upea musiikki täydentää kokonaisuuden.

Pisteytys: 8/10

Minority Report
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2002, 145 min.
Scifi, Rikos, Toiminta
Pääosissa: Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Steve Harris
Steven Spielbergin tulevaisuutta kuvaava scifijännäri Minority Report perustuu Philip K. Dickin samannimiseen novelliin. Elokuvassa rikostenehkäisyyn erikoistuneen poliisiyksikön johtaja (Cruise) joutuu kauhukseen syytetyksi murhasta, jota hän ei ole edes suunnitellut. Tiukkojen tilanteiden ja toiminnan lisäksi elokuva tarjoaakin aihetta eettiselle pohdinnalle. Entä jos murhat todella voitaisiin ehkäistä - vaikka sitten ihmisten ajatuksiin tunkeutumalla?

Pisteytys: 7/10

Jagten - Jahti
Ohjannut Thomas Vinterberg
Tanska 2012, 115 min.
Draama
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika WedderkoppVaikeasta avioerosta selvinneen Lucasin (Mikkelsen) elämä on hiljalleen palaamassa raiteilleen, kunnes viaton väärinkäsitys johtaa syytteeseen pedofiliasta. Yhteisöön leviävä tieto paisuu nopeasti valtavaksi vihaksi ja piinaavaksi vainoksi. Thomas Vinterbergin Jahti on vaikuttava elokuva, jossa vaikeaa aihetta käsitellään koskettavasti, jopa hienovaraisesti. Valtava tunnelataus jää mieleen pitkäksi aikaa, edelleenkin puistattaa. Ja liikuttaa, tuskastuttaa sekä ihmetyttää. Mads Mikkelsen on tietysti pääroolissaan loistava.

Pisteytys: 9/10

The Vineyard
Ohjannut James Hong & William Rice
USA & Kanada 1989, 95 min.
Kauhu
Pääosissa: James Hong, Karen Lorre, Michael WongKökkökauhuillan tähdeksi valittu The Vineyard todella täytti sille asetetut odotukset. Tässä B-luokan kauhufilmissä viininviljelijä Elson Po (Hong) on kehittänyt salaperäisen keinon pysyä ikuisesti nuorena, tai ainakin keski-ikäisenä. Tarina etenee töksähtelevästi, palaset eivät loksahtele kohdilleen, hahmot ovat uskomattoman urpoja ja asuvalintoineen kirvoittavat lukuisia nauruja. Kuten kunnon 80-luvun kauhuleffalle on suotavaa, elokuvassa on myös zombeja. Paskaleffana elokuva naurattaa, mutta edes siinä genressä kovin ikimuistoisesta mestariteoksesta ei voida puhua. B-leffaa kaipaaville The Vineyard on kuitenkin ihan katsottava pätkä, runsaan viinin kanssa nautittuna tietenkin.

Pisteytys: 3/10

Up - Up: Kohti korkeuksia
Ohjannut Pete Docter & Bob Peterson
USA 2009, 96 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Edward Asner / Antti Litja, Christopher Plummer / Ismo Kallio, Jordan Nagai / Aarni HyökkiPixarin menestysanimaatio Up - kohti korkeuksia kertoo äkäisestä ilmapallokauppiaasta (Asner/Litja), joka päättää toteuttaa edesmenneen vaimonsa haaveen ja seikkailla taloineen Etelä-Amerikkaan. Matkalla on mutkia, mutta onneksi myös uusia ystäviä. Elokuva on sympaattinen kuvaus unelmista ja niiden toteuttamisesta - sillä koskaan ei ole liian myöhäistä. Kovin ikimuistoiseksi filmiä ei kuitenkaan voi sanoa. Silti Up voitti parhaan animaation Oscarin 2010, mutta akatemiapalkinnot eivät tietenkään ole mikään objektiivinen hyvyysmittari.

Pisteytys: 6/10

2 kommenttia:

  1. Midnight in Paris olisi saattanut olla klassikkokamaa, mikäli Allen olisi tehnyt morsmaikusta ja hänen vanhemmistaan edes hitusen uskottavampia kuin nyt. Aivan liian mustavalkoisia stereotyyppejä, jotta heitä voisi ottaa vakavasti. Muuten kyllä kiva leffa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, nämä hahmot jäivät hieman turhan yksipuolisiksi ja kehittymättömiksi. Ja nimenomaan vain stereotyypeiksi!

      Poista