lauantai 18. joulukuuta 2021

LUUKKU 18 ─ 30 vuotta sitten (Cape Fear, 1991)

Every man has to go through hell to reach paradise.

Tänä vuonna kolmekymppisiään juhlivat road trip -klassikko Thelma ja Louise, salamurhaspekulaatio JFK sekä vuotensa komein Oscar-menestys Uhrilampaat. Vuoden 1991 suurin yleisöhitti oli kuitenkin menevä Terminator 2, ja katsotuimpien leffojen kärkikymmenikköön ylsi myös päivän luukusta paljastuva trilleri. Aikakauden tunnelmia tavoittaa oivasti Boyz in the Hood -ganstadraamasta. Mikäli vuotta 1991 muistelee kernaimmin lempeässä hengessä, paras valinta lienee Disneyn menestysanimaatio Kaunotar ja hirviö.

Cape Fear
Ohjannut Martin Scorsese
USA 1991, 128 min.
Trilleri, Rikos
Pääosissa: Nick Nolte, Robert De Niro, Jessica Lange




Juristi Sam Bowden (Nolte) elää leveää elämää: kotona odottavat vaimo ja tytär, mutta töissä miekkosta viihdyttää leikkisä salasuhde 16-vuotiaan avustajan kanssa. Onni ei kuitenkaan voi jatkua ikuisesti: vankilasta vapautuva Max Cady (De Niro) on päättänyt kostaa Bowdenille, joka toimitti hänet aikoinaan lusimaan. Kiero juoni toimii ja pala palalta Bowdenin ihanne-elämä murenee tuhkaksi.

Martin Scorsesen menestystrilleri pohjautuu suoraan vuoden 1962 elokuvaan Tuomitun kosto, joka puolestaan perustuu John D. MacDonaldin jännitysromaaniin The Executioners (1957). Molemmat elokuvaversiot ovat taitavia trillereitä omalla tavallaan. Scorsesen filmi on draaman puolesta syvällisempi, vaikka jännitys ei syki aivan yhtä piinallisesti kuin 1960-luvun versiossa. Luottoleikkaaja Thelma Schoonmakerin työ on tasavarmaa ja Scorsese-leffojen vakiokasvo Robert De Niro suoriutuu karmivan niljakkaasta osastaan kunnialla.

Cape Fear menestyi ilmestyessään erinomaisesti ja laukaisi Scorsesen uran jälleen uusiin sfääreihin. Useita palkintoehdokkuuksia keränneestä elokuvasta tuli kriitikoiden lisäksi yleisösuosikki ja lipputulot olivat Scorsesen siihenastisen uran parhaat. Sittemmin moni tämän vuosituhannen teos on kiilannut Cape Fearin tuottojen ohi, ja filmi on muutenkin tainnut jäädä hieman unholaan Scorsesen lukuisien maineikkaiden ohjaustöiden joukossa. Cape Fear ei ole maestron parhaimmistoa, mutta tarjoaa edelleen aivan pätevää piinaa jännäreiden ystäville.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti