sunnuntai 19. joulukuuta 2021

LUUKKU 19 ─ 20 vuotta sitten (Donnie Darko, 2001)

Why are you wearing that stupid man suit?

Vähiin käyvät joulukalenterin luukut, sillä tänään aikakone saavuttaa jo 2000-luvun. Vuosi 2001 muistetaan syyskuun terroriteoista ja Lahden dopingskandaalista, loppuvuodesta julkaistiin odotettu Windows XP ja nykyaikana sangen tuttu Wikipedia otti ensiaskeleitaan. Aikansa teineistä huomattava siivu kuunteli The Rasmusta sekä Didoa ja pukeutui MicMaceihin tai maastokuosiin. Päivän leffassa nuoriso pääsee pääosaan, mutta ihan valtavirran kavereista ei ole kysymys, asuista puhumattakaan!

Donnie Darko
Ohjannut Richard Kelly
USA 2001, 113 min.
Draama, Mysteeri, Scifi
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, James Duval




Donnie Darko (Gyllenhaal) ei ole aivan tavallinen teini, sillä maailma hänen ympärillään on täysin sekaisin. Erikoisia näkyjä kokeva Donnie ajautuu kummalliseen tapahtumaketjuun, kun mystinen Frank-jänis (Duval) ilmoittaa maailmanlopun saapuvan noin 28 päivän kuluttua. Jäniksen kehoitus ajaa Donnien tehtailemaan rikoksia, joiden avulla madonreikä avautuu ja kohtalo saa uuden suunnan.

Donnie Darko on ihastuttavan outo elokuva. Tarina on monikerroksinen ja polveileva, mutta siinä ei kuitenkaan ole mitään ylimääräistä. Erikoiseen kertomukseen sinällään sopii hukkuminen eri aihioihin, kummastuttava ajelehtiminen ja nuoruuteen kuuluva levottomuus. Donnie Darkoa on vaikea sulloa genrelokeroihin: onko kyseessä enemmän synkkä ja pikimusta komedia vai erikoinen scifidraama? 
 
Vaikeasti lokeroitava elokuva on saanut osakseen kritiikkiä sekavuudesta, mutta huomattavasti enemmän Donnie Darkoa on ylistetty. Elokuva nauttii tätä nykyä suoranaista kulttimainetta, vaikka sen alkutaival oli poikkeuksellisen hankala. Lento-onnettomuutta kuvaavaa elokuvaa oli ymmärrettävästi vaikea markkinoida syyskuun terrori-iskujen jälkimainingeissa. Hiljalleen kasvaneen maineen siivittämänä syntyi tarve tarinan jatkamiselle. Vuonna 2009 uusi tekijätiimi loi elokuvalle jatko-osan S. Darko, joka menestyi kehnosti. Hieman lupaavammalta vaikuttaa ohjaaja Richard Kellyn huhuttu palaaminen Donnien maailmaan, kenties prequelin merkeissä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti