maanantai 6. joulukuuta 2021

LUUKKU 6 ─ Suomifilmejä tasavuosilta

Tarina meistä alkaa maasta.

Itsenäisyyspäivän iloksi ja riemuksi päivän luukusta löytyy suomalaisia elokuvia sadan vuoden ajalta. Vanhin teos on satavuotias, tuorein sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2021. Kuinka kauas onkaan elokuvateollisuus vuosisadassa matkannut! Joukosta löytyy monenlaista aikansa merkkiteosta tai menestysfilmiä, paljon musiikkia, helliä ja väkeviä tunteita, aikansa kuvia jokainen. Erityisen kiinnostava on vanhimman ja uusimman teoksen välinen yhteys: miten eri tavalla kulttuuriperintöön, kansoihin ja suomalaisuuteen suhtaudummekaan, vai onko mikään muuttunut?

Häiden vietto Karjalan runomailla
Ohjannut A.O. Väisänen
Suomi 1921, 65 min.
Mykkäelokuva, Dokumentti





Kalevalaseuran dokumentti esittelee karjalaisia hääperinteitä ja yhdistää kerrontaan kansallisromanttisia säkeitä Kalevalasta. Suojärvellä kuvattu dokumentti ei ole rytmiltään paras mahdollinen eikä elokuvallisesti järin oivaltava. Sinällään sen ymmärtää, koska tekijät olivat kansantieteilijöitä eivätkä elokuva-alan asiantuntijoita. On myös huomattava, ettei elokuva dokumentoi oikeita häitä vaan tilanne on rekonstruktio. Kansanmusiikkitutkija ja säveltäjä Armas Launiksen oopperamukaelmat soivat taustaraitana niin kepeinä kuin vain kesähäihin sopii.

Pisteytys: 6/10
 
Aatamin puvussa ja vähän Eevankin
Ohjannut Jaakko Korhonen
Suomi 1931, 104 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Joel Rinne, Yrjö Tuominen, Elsa Sederberg




Yrjö "Agapetus" Soinin samannimiseen romaanin (1928) ensifilmatisointi vie kesäloman autuaille laitumille. Komediassa ukkopolojen lomanvietto saa erikoisia käänteitä: ensin katoaa ajantaju, sitten kulkuvälineet ja lopulta vaatteet! Elokuva on paikoin ihan hauska, eritoten hirtehisten välitekstien osalta, mutta turha vetkuttelu tuskastuttaa. Vaikka teos ei olekaan järin mieleenpainuva, voidaan se sentään laskea ensimmäiseksi kotimaiseksi äänielokuvaksi. Mykkäelokuvana kuvattuun filmiin tosin vain jälkiäänitettiin hieman musiikkia ja huudahduksia.

Pisteytys: 5/10

Kulkurin valssi
Ohjannut Toivo Särkkä
Suomi 1941, 104 min.
Romantiikka, Seikkailu, Musikaali
Pääosissa: Tauno Palo, Ansa Ikonen, Regina Linnanheimo




Suomi-filmien klassikossa Tauno Palo ja Ansa Ikonen kohtaavat lemmekkäissä tunnelmissa. Mika Waltarin käsikirjoittama elokuva kertoo Arnold-paronista (Palo), joka on pakomatkalla köyhäksi kulkuriksi naamioituneena. Villien lemmenseikkailuiden päätteeksi Arnold valloittaa kartanon siveän tyttären Helenan (Ikonen) sydämen. Viehättävässä elokuvassa on kaunis miljöö ja ikimuistoisia musiikkiesityksiä, joista ikivihrein on Tauno Palon laulaa luikauttama nimikkosävel.

Pisteytys: 7/10

Radio tekee murron
Ohjannut Matti Kassila
Suomi 1951, 91 min.
Rikos, Komedia
Pääosissa: Hannes Häyrinen, Ritva Arvelo, Kullervo Kalske




Vauhdikkaista radiojutuista tunnettu toimittaja Toivo Teräsvuori (Häyrinen) keksii tehdä valemurron taidemuseoon. Harmillisesti todelliset rikolliset iskevät museoon samaan syssyyn ja sekasotku on valmis! Film noir -vaikutteinen komedia on edelleen menevä ja hauska filmi, plussaa myös tutuista helsinkiläismaisemista, joissa Teräsvuori ravaa kieli vyön alla. Tositapahtumiin pohjautuva elokuva palkittiin kolmella Jussilla ja vastaanotto oli kaikkinensa myönteinen. Teräsvuoren seikkailuille tehtiin tuota pikaa jatko-osa Radio tulee hulluksi (1952).

Pisteytys: 8/10

Kultainen vasikka
Ohjannut Ritva Arvelo
Suomi 1961, 91 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Aino Mantsas, Helge Herala, Elina Salo, Irma Seikkula



Pula-aikana raha voittaa rakkauden, eikä keinottelulta vältytä edes lemmenleikeissä. Maria Jotunin samannimiseen näytelmään (1918) perustuva elokuva on Ritva Arvelon (1921─2013) ainoaksi jäänyt ohjaustyö. Elokuva on hyvin teatraalisesti toteutettu, mutta harvinaisen tyylikkäällä tavalla. Kultainen vasikka menestyi oivasti ja palkittiin peräti vasta perustetulla Valtion elokuvapalkinnolla. Hauska filmi, jonka railakkaat cembalo-sävelet jäävät päähän jylisemään.

Pisteytys: 7/10

Kreivi
Ohjannut Peter von Bagh
Suomi 1971, 92 min.
Biografia, Komedia
Pääosissa: Pertti Ylermi Lindgren, Irma Martinkauppi, Elina Salo



Peter von Baghin (1943─2014) ainoa kokopitkä fiktioelokuva yhdistelee totta ja tarua. Pääroolissa itseään esittää Pertti Ylermi Lindgren (1936─2015) eli "kreivi", joka tuli 1960─1970-lukujen taitteessa tunnetuksi naisseikkailuistaan. Kreivi on älyttömyydessään valtavan hilpeä elokuva ja purevaa ajankuvaa; omana aikanaan aivan kaikki katsojat eivät tosin lämmenneet Kreivin roisille huumorille. Loistomusiikkiakin elokuvassa kuullaan totta kai.

Pisteytys: 7/10

Saimaa-ilmiö
Ohjannut Aki Kaurismäki & Mika Kaurismäki
Suomi 1981, 128 min.
Dokumentti





Kesällä 1981 kolme kovaa suomalaista artistia lähti yhteiselle Tuuliajolla-kiertueelle Saimaan rannoille. Juice Leskinen Slamin, Eppu Normaalin ja Hassisen koneen rentturetkueesta syntyi rento ja railakas dokumentti, joka koostuu keikkataltioinneista, S/S Heinävesi -höyrylaivalla vietetyn vapaa-ajan kuvauksesta sekä haastatteluista. Hilpeä elokuva toimii edelleen mainiona sohvafestarina.

Pisteytys: 8/10

Zombie ja kummitusjuna
Ohjannut Mika Kaurismäki
Suomi 1991, 88 min.
Draama
Pääosissa: Silu Seppälä, Matti Pellonpää, Marjo Leinonen




Ulkopuolisuutta tunteva Zombie (Seppälä) ajelehtii elämässään kaljaa juoden ja bassoa näppäillen. Kun ei tunnu kuuluvan mihinkään eikä elämänsyrjästä saa otetta, mitä tehdä? Vielä kun maailmakin on synkkä kuin ikuinen marraskuu, ei toivonkipinää löydy edes unelmaduunista tai rakkaudesta. Horisontissa orastavan lama-ajan tunnelmia taltioiva elokuva soi kaihoisana. Kolminkertaisesti Jussi-palkittu elokuva ei vedonnut ainoastaan suomalaisiin, vaan filmi menestyi ulkomaisillakin elokuvafestivaaleilla.

Pisteytys: 8/10

Rentun ruusu
Ohjannut Timo Koivusalo
Suomi 2001, 102 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Martti Suosalo, Ilkka Koivula, Vexi Salmi




Irwin Goodmanin (1948─1991) kuolemasta tuli vuonna 2001 kuluneeksi kymmenen vuotta. Tapausta muisteltiin elämäkertafilmillä, josta tulikin vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Ihka oikean Vexi Salmen kertojaäänellä ryyditetty dramatisointi hyppää mukaan nuoren Vexin (Koivula) ja uraansa aloittelevan Irwinin (Suosalo) völjyyn 60-luvulla. Lopulta tarina päättyy renttulaulajan traagiseen menehtymiseen. Näyttelijät ovat hyviä, mutta elokuva rakentuu liiaksi pelkkien kaskujen varaan. Sen vuoksi tarinasta puuttuu kunnon komppi ja selkeä suunta.

Pisteytys: 4/10

Hiljaisuus
Ohjannut Sakari Kirjavainen
Suomi 2011, 110 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Joonas Saartamo, Lauri Tilkanen, Joanna Haartti




Jatkosodan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta, joten tokihan yhden katsotun elokuvan on syytä sijoittua sotavuosiin. Hiljaisuus seuraa muutamaa sotilasta ja lottaa, joiden tehtäväksi on langennut saattaa sodassa kuolleet arkkuihin ja kotiseudun multiin. Raskas urakka jatkuu loputtomana ja raatajien moraali punnitaan matkan varrella monella tapaa. Virkistävän erilainen sotakuvaus, vaikka draamana elokuva jääkin keskitien kulkijaksi.

Pisteytys: 6/10

Eatnameamet - Hiljainen taistelumme
Ohjannut Suvi West
Suomi 2021, 74 min.
Dokumentti




Suvi Westin tulenkatkuisessa ja tärkeässä dokumentissa seurataan nuorten saamelaisten taistelua oikeuksiensa puolesta. Materiaalia ja eri näkökulmia on paljon, mutta kokonaiskuva säilyy eheänä ja rauhallinen kuvaus tasapainottaa kiivautta. Jos aihe on täysin vieras, Hiljainen taistelumme ei välttämättä avaudu täysin, mutta herättää varmasti tärkeitä kysymyksiä. Millainen voisi olla suomalaisuuden kuva, jos se rakennettaisiin ilman saamelaisten sortoa?

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti