sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Marraskuun elokuvat 2021

Raya and the Last Dragon -
Raya ja viimeinen lohikäärme
Ohjannut Don Hall & Carlos López Estrada
USA 2021, 107 min.
Animaatio, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan


 
Lohikäärmeet ovat kadonneet Kumandran valtakunnasta ja Druun-hirviöt muuttavat ihmisiä kiveksi. Soturiprinsessa Raya (Tran) on Kumandran keskenään torailevien ihmisten viimeinen toivo. Tarkkaan animoitu, mielikuvituksellinen maailma on kiehtova näky, mutta tarinassa olisi hieman parantamisen varaa. Kertomus rönsyää ja polveilee, vaikka sen temaattinen sisältö ei sinänsä ole Disney-elokuvaksi mitään uutta. Ähkyyn täytetty juoni venyttää elokuvaa tarpeettoman pitkäksi.
 
Pisteytys: 6/10

Ammonite
Ohjannut Francis Lee
Iso-Britannia, Australia & USA 2020, 120 min.
Draama, Romantiikka, Biografia
Pääosissa: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones


 
 
Ammonite on kaunis rakkaustarina Lounais-Englannin tuulisilta rannoilta. Elokuva sijoittuu 1840-luvulle ja sen päähenkilöt perustuvat todellisiin ihmisiin, paleontologi Mary Anningiin (Winstlet) ja geologi Charlotte Murchisoniin (Ronan). Naisten välinen romanssi on tiettävästi fiktiivinen, mutta tarina kuvastaa aidon oloisesti sekä rakkautta että naisten sijaa tiedemaailmassa.

Pisteytys: 8/10

Grab Them
Ohjannut Morgane Dziurla-Petit
Ruotsi 2020, 13 min.
Lyhytelokuva, Komedia, Draama
Pääosissa: Evalena Ljung-Kjellberg


 
Hupaisa lyhytelokuva kertoo naisesta nimeltä Sally (Ljung-Kjellberg), joka näyttää Donald Trumpilta. Pelkän ulkonäön perusteella ei pidä tuomita ketään, muistuttaa elokuva, joka kuitenkin piikittelee Trumpia aiheellisesti. Deep fake -menetelmällä luotu Trump-Sally on osuvaa nykypäivän kuvaa.

Pisteytys: 7/10

A Christmas Prince: The Royal Baby -
Jouluprinssi: Kuninkaallinen vauva
Ohjannut John Schultz
USA 2019, 84 min.
Romantiikka
Pääosissa: Rose McIver, Ben Lamb, Honor Kneafsey


 
Jouluprinssi-trilogia päättyy lopultakin vauvaan ja valtioiden väliseen kriisiin, eikä myöhempiä osia ole toivottavasti enää tulossa. Elokuva jatkaa Jouluprinssin (2017) ja Kuninkaallisten häiden (2018) aloittamaa kiusallisen huonoa laatua. Kuten edellisistäkin kuninkaallisista teoksista, tästäkin elokuvasta irtoaa kyllä muutamat tahattomat naurut.

Pisteytys 2/10

Source Code
Ohjannut Duncan Jones
USA, Kanada, Ranska & Saksa 2011, 93 min.
Toiminta, Scifi, Mysteeri
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga


 
Afganistanissa palvellut sotilas (Gyllenhaal) herää äkkiarvaamatta junassa. Outo pomminetsintätehtävä toistuu yhä uudelleen, mutta kyse ei ole varsinaisesta aikamatkasta. Source Code puntaroi eettisyyttä ja ihmismielen mahdollisuuksia, mutta fokus pysyy vauhdilla tikittävässä jännitystarinassa. Kutkutteleva scifitrilleri on mukavaa viihdettä, vaikka hieman juustoisesti loppuukin.

Pisteytys: 7/10

Män som hatar kvinnor - Miehet jotka vihaavat naisia
Ohjannut Niels Arden Oplev
Ruotsi, Tanska, Saksa & Norja 2009, 152 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube



Toimittaja Mikael Blomqvist (Nyqvist) palkataan selvittämään mahtisuvun murhamysteeriä. Korvaamattomaksi avuksi tulee hakkeri Lisbeth Salander (Rapace), jolla tosin on omatkin pulmansa ratkottavinaan. Stieg Larssonin Millennium-trilogian avausosaan (2005) perustuva elokuva taltioi kirjan rikostarinan hyvin, mutta hahmot jäävät vaillinaisiksi. Leffa tuntuisi kenties paremmalta, jos ei olisi lukenut oivia kirjoja. Sarjan muutkin kirjat ovat saaneet elokuvansa vuonna 2009 ja lisäksi tämä esikoisosa on filmatisoitu Hollywood-tuotantona The Girl With the Dragon Tattoo (2011).

Pisteytys: 6/10

Une femme est une femme - Nainen on aina nainen
Ohjannut Jean-Luc Godard
Ranska 1961, 84 min.
Musikaali, Romantiikka, Draama, Komedia
Pääosissa: Anna Karina, Jean-Claude Brialy, Jean-Paul Belmondo


 
Jean-Luc Godardin musikaalikomedia leikittelee estottoman riemukkaasti 1950-luvun Hollywood-musikaalien ideoilla. Elokuva kertoo Angelasta (Karina), joka strippaa työkseen ja hoitaa kotia, mutta heila ei ole valmis perheen perustamiseen. Olisiko syytä antautua kilpakosijalle? Teos tursuaa ihastuttavia värejä, musiikkia ja kekseliäisyyttä, mutta aikanaan raikkaassa teoksessa on jo hieman tunkkaisuuttakin. "Naiseudesta kertova" elokuva kertoo huomattavasti enemmän miehistä.

Pisteytys: 7/10

Frozen North - Kylmä pohjola
Ohjannut Edward F. Cline & Buster Keaton
USA 1922, 17 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia, Lännenelokuva
Pääosissa: Buster Keaton, Bonnie Hill, Sybil Seely



 
Lumikinosten keskelle sijoittuvassa länkkäriparodiassa Buster Keatonista tulee pahis, joka tavoittelee lempeä ja mammonaa. Unta ja totta sekoittava tarina on klassista Keatonia, vaikka ei aivan sitä terävintä tai menevintä. Leffasta on hauska bongata aikansa julkimoita, joita parodisoidaan lempeästi. Aivan kaikkia ei varmasti huomaakaan, sillä sadan vuoden aikana moni heistä on jo jäänyt unholaan.

Pisteytys: 7/10

The High Sign - Henkivartija
Ohjannut Edward F. Cline & Buster Keaton
USA 1921, 20 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia, Toiminta
Pääosissa: Buster Keaton, Charles Dorety, Joe Roberts



 
Vauhdikkaassa Buster Keaton -pätkässä kivikasvo ottaa vastaan pestin tivolin ampumiskojulla, mutta päätyykin liian suurten pyssysankarien saappaisiin. Välitekstit ovat hilpeitä, eikä väärinkäsitysten ryydittämästä juonesta puutu vauhtia. Pieni Chaplin-imitaatiokin nähdään. Nerokas lyhytkomedia!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti