tiistai 21. joulukuuta 2021

LUUKKU 21 ─ 10 vuotta sitten (Take Shelter, 2011)

Is anyone seeing this?

Aikakone laskeutuu loppusuoralle ja saavuttaa vuoden 2011. Vuosikymmen sitten uutiset täyttyivät arabikeväästä, Oslon ja Utøyan terrori-iskuista sekä keveämpänä aiheena brittihovin kuninkaallisista häistä. Suomessa villitsi ensin jääkiekkohuuma ja sitten poikkeavan kuuma kesä. Jo vuonna 2011 ajankohtainen ilmastonmuutosteema löytyy päivän elokuvastakin.


Take Shelter
Ohjannut Jeff Nichols
USA 2011, 120 min.
Mysteeri, Draama, Trilleri
Pääosissa: Michael Shannon, Jessica Chastain




Perheenisä Curtis (Shannon) näkee oudon todentuntuisia painajaisia ja hallusinoi valtavasta myrskystä. Perheelle on rakennettava suoja kaikin keinoin ja vararikon uhalla, vaikka kukaan Curtisin läheisistä ei suostu ottamaan touhua tosissaan. Ovatko katastrofin enteet todella ilmassa vai myrskyääkö ainoastaan Curtisin mielessä? Kuinka kukaan ei ymmärrä murtuvan miehen hätää?

Take Shelter on taitavan arvoituksellinen elokuva. Myrskyn todellista luonnetta ei oikeastaan paljasteta ja elokuvan lopunkin voi tulkita eri tavoin. Kerronta on muutenkin onnistunutta, sillä pienen perheen taustat ja elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät paljastuvat katsojalle vaivihkaisesti. Rahat ovat tiukilla, tyttären terveys huolettaa ─ vähemmästäkin murtuu amerikkalainen unelma ja horisontissa kohoavat tummat pilvet. Mielenterveysteeman tai katastrofielokuvan ohella filmin voi tulkita kommentaarina ilmastonmuutoskeskusteluun. Kuunteleeko kukaan, ennen kuin on liian myöhäistä?

Pienellä budjetilla tehty Take Shelter sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla. Omaperäinen teos nousi tuota pikaa arvostelumenestykseksi ja mysteeri-draama keräsi lopulta palkintoja useammillakin elokuvajuhlilla, aina Cannesissa saakka. Monia tulkintoja herättävä elokuva on kyllä kehunsa ansainnut. Take Shelter tarjoaa mietittävää useammallekin katselukerralle.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti