sunnuntai 18. joulukuuta 2022

18. luukku: 30 vuotta sitten (Wayne's World, 1992)

Party time, excellent!
 
Nyt vietetään kolmekymppisten juhlaa! Tänä vuonna pyöreitä ovat täyttäneet uuden ajan rikosfilmi Reservoir Dogs (1992), mustan huumorin sävyttämä Hollywood-satiiri Pelimies (1992) sekä Baz Luhrmannin räväkkä esikoisteos Strictly Ballroom (1992). Palkintogaaloissa loisti eritoten lännenlegenda Armoton (1992), joka palkittiin muun muassa parhaan elokuvan Oscarilla.

Vuoden 1992 hittifilmien kärkikaartiin lukeutuvat Aladdin (1992), Bram Stokerin Dracula (1992) sekä Basic Instinct (1992). Mutta kuinka ollakaan, Suomessa kaikkien näiden filmien ohi kiilasi Uuno Turhapuro Suomen tasavallan herra presidentti (1992). Hittimittarilla jatketaan, sillä päivän elokuva oli vuoden 10. tuottoisin filmi maailmanlaajuisesti mitattuna.
 
 
Wayne's World
Ohjannut Penelope Spheeris
USA 1992, 94 min.
Komedia
Pääosissa: Mike Myers, Dana Carvey, Rob Lowe
 



Ystävykset Wayne (Myers) ja Garth (Carvey) kuvaavat omaa sekopäistä tv-ohjelmaansa Waynen kellarissa. Sattumalta tv-tuottaja Benjamin Kane (Lowe) löytää nuorison suosiman ohjelman ja haalii sen talliinsa: Waynelle ja Garthille on luvassa rikkauksia, mutta ison yhtiön alaisuudessa vapauden rajoja koetellaan. Tv-puuhien ohella rakkauselämän kiemurat pitävät kaverukset vauhdissa.

Wayne's World on lupsakka rock-komedia, joka jatkaa persoonallisella tavallaan The Blues Brothersin (1980) perintöä. Molemmat elokuvat perustuvat Saturday Night Liven sketsiin, ja kummassakin hömelöt muusikot päätyvät erilaisiin kommelluksiin. Tässä elokuvassa ote tosin on hivenen kiltimpi. Mike Myersin käsikirjoittaman komedian huumorista muistetaan eritoten liuta hokemia, jotka moni 1990-lukua elänyt varmasti tuntee, vaikka elokuvaa ei olisi nähnytkään... NOT!
 
Mainiosti menestyneen filmin ohjasi Penelope Spheeris (1945─), joka oli aiemmin ohjannut paitsi elokuvia, myös musavideoita ja rock-dokumentteja. Tällä kokemuksella saavutettu MTV-henkinen rento kohellus ei paljasta sitä, että kulisseissa Myers ja Spheeris eivät meinanneet löytäneet yhteistä säveltä. Jatko-osaan (1993) tuli uusi ohjaaja, mutta se elokuva ei enää saanut juurikaan suosiota. Vauhdikkuudestaan huolimatta Wayne's World ei kohoa omiin komediasuosikkeihini, vaikka jotakuinkin viihdyttääkin. Sekoilu sopii silti oivasti ajankuvan etsijöille ja kadonneen MTV-sukupolven nostalgisoijille.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti