torstai 22. joulukuuta 2022

22 luukku: 10 vuotta sitten (Looper, 2012)

The only rule is: never let your target escape...
 
Elokuvavuoden 2012 tuottoisin rahasampo oli The Avengers (2012), ja vielä vuosikymmen sitten Marvel-maniassa oli aistittavissa enemmän intoa kuin uupumusta. Muita vuotensa hittejä olivat esimerkiksi Nälkäpeli (2012) ja The Hobbit: Odottamaton matka (2012) ─ vaikka jälkimmäistä ei aivan uskalla tituleerata yleisön suursuosikiksi kovista lipputuloista huolimatta.

Vuosi 2012 oli Les Misérablesin (2012), Amourin (2012) ja Argon (2012) menestysaikaa. Kaikki nuo kymmenvuotiaat hienot filmit ovat käyneet 1001-listalla, mutta sittemmin poistettu. Päivän leffakin keräsi kovasti kehuja, mutta aivan edellämainittujen teosten muistolistalle filmi ei ole noussut. Aikakoneen viimeinen etappi päättykööt nyt aikamatkustuselokuvaan!
 
 
Looper
Ohjannut Rian Johnson
USA & Kiina 2012, 119 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt




Vuonna 2044 on syntynyt uusi rikollisuuslaji, joka hyötyy kielletystä aikamatkustusteknologiasta. Niin kutsutut looppaajat hävittävät tulevaisuudesta lähetettyjä uhreja, joista rikollisjärjestöt haluavat päästä eroon. Looppaajien työ on tuottoisaa, mutta vaarallista: koskaan ei tiedä, kenet joutuu tappamaan. Riehakasta loopparielämää viettävä Joe (Gordon-Levitt) saa käsiinsä ison vastuun, kun hänen tulevaisuuden minänsä (Willis) eräänä päivänä lähetetään Joen tapettavaksi ─ ja pääsee karkuun.

Elokuvan pääteema kiertyy iän tuoman muutoksen ja kasvun ympärille. Nuori ja vanha Joe eivät ymmärrä toisiaan, ja aihe on samaistuttava, sillä muuttuvainen on ihminen. On kekseliästä käsitellä aihetta aikamatkustusscifin kautta, vaikka teemassa ei lopulta mennäkään kovin syvälle. Aikamatkustusta ei myöskään liiemmin selosteta, mutta taustatarina toimii. Looper on kelpoa toimintaviihdettä, sillä matkan varrelle ripotellaan pieniä yllätyksiä ja rytmi on muutenkin vauhdikas.

Looper keräsi ilmestyessään paljon kehuja ja se nimettiin useissa medioissa vuoden 2012 parhaiden elokuvien joukkoon. Inceptionin (2010) jälkihuumassa omaperäiselle scifielokuvalle riitti mukavasti katsojia. Yksi elokuvan mieleenpainuvista puolista on kaksinkertaisesti Oscar-palkitun (2018, 2020) Kazuhiro Tsujin maskeeraustyö: Joseph Gordon-Levitt on muokattu nuoren Bruce Willisin näköiseksi taitavasti, vaikka minua outo naamaproteesi kulmaväreineen hieman huvitti.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti