torstai 15. joulukuuta 2022

15. luukku: 40 vuotta sitten (Taistelija, 1982)

I could have killed 'em all, I could've killed you.
 
Jouluaattoon on enää reilu viikko, joten aikakoneen on syytä ankkuroitua välillä jouluisiin maisemiin. Ennen kuin päivän piinattu muskelisankari pääsee irti kuusien keskelle, tarkastellaan tovi, millaiseen maailmaan on saavuttu. Vuonna 1982 Suomessa siirryttiin presidentti Koiviston aikaan ja Helsingin metro koki synnyinhetkensä. Kuten vuonna 2022, jalkapallon maailmanmestaruuskisoja ratkottiin myös 40 vuotta sitten ─ tosin huomattavasti positiivisemman julkisuuden saattelemana.
 
Kolmen vuosikymmenen taa saattelevat monet elokuvatkin. Näissä animaatioissa vaalitaan aikansa muistoja: Waltz with Bashir (2008) pudottaa keskelle Libanonin sotaa ja Eilisen kuiskaus (1991) vie rauhallisempiin tunnelmiin japanilaiselle maaseudulle. Vai kiehtovatko sittenkin kasarin räväkät high school -bileet? Silloin valinta on selvästi teinileffa Kuumat kinkut (1982)!
 
 
First Blood - Taistelija
Ohjannut Ted Kotcheff
USA 1982, 93 min.
Toiminta, Trilleri, Draama
Pääosissa: Sylvester Stallone, Brian Dennehy, Richard Crenna

 
 
Vietnamin sodan veteraani ja sotasankari John Rambo (Stallone) on ajautunut kulkuriksi. Sodan jälkeen urotöiden arvostus on hiipunut ja traumatisoitunutta miestä kohdellaan kuin kulkukoiraa. Pienessä Hopen kaupungissa Rambolla kiehahtaa pahemman kerran, kun rienaavat poliisit heittävät hänet putkaan. Alkaa hurja pakomatka, jonka edetessä taistelu kunnian viimeisistä rippeistä kasvaa uudeksi sodaksi.

Taistelija perustuu David Morrellin trilleriin Ajojahti (1972). Vielä kirjan ilmestyessä Vietnam-keskustelu oli tulenarkaa ja tarina sai osakseen kritiikkiä. Vuosikymmentä myöhemmin ilmapiiri oli jo lientynyt, eikä elokuva joutunut samanlaisen negatiivisen huomion kohteeksi. Taistelija käsittelee aivan kelvollisesti sotatraumoja ja veteraanien surkeaa kohtaloa. Lähtökohdiltaan varsin surullinen draama yhdistyy taitavasti suuriin ja näyttäviin toimintapaukkuihin.

Lajityyppinsä keskeiseksi toimintaklassikoksi muodostunut Taistelija aloittaa Rambo-elokuvien sarjan. Tähän mennessä sarja on jo viisiosainen (jatko-osat ovat tulleet 1985, 1988, 2008 ja 2019), joskaan myöhemmät filmit eivät enää ole olleet kriitikoiden lemmikkejä. Jatkikset ovat pikemminkin keräilleet Razzie-ehdokkuuksia, mutta samalla tahkoneet kovia lipputuloja. Ehkäpä John Rambon tarina vielä joskus jatkuu, vaikka tarvetta sille tuskin olisikaan.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti