maanantai 26. joulukuuta 2022

Marraskuun elokuvat 2022

Petite maman - Maja lapsuuden reunalla
Ohjannut Céline Sciamma
Ranska 2021, 73 min.
Draama, Fantasia
Pääosissa: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse
 
 
 
 
Isoäidin kuoltua 8-vuotias Nelly (J. Sanz) yrittää luoda yhteyttä äitiinsä (Meurisse). Äidin lapsuudenkodin tyhjennyksen tuoksinnassa rakentuu vanha maja, jonka luota alkaa sadun, unen ja leikin rajamailla kulkeva matka äidin lapsuuteen. Rauhallinen ja vähäeleinen draama jättää lempeän pohdiskelevaan tunnelmaan. Maja lapsuuden reunalla keräsi ansaitusti monia palkintoehdokkuuksia, joista nimekkäin on kilvoittelu Kultaisesta karhusta.

Pisteytys: 8/10
 
Paddleton
Ohjannut Alex Lehmann
USA 2019, 89 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Mark Duplass, Ray Romano




Keski-ikäiset ystävykset Michael (Duplass) ja Andy (Romano) katsovat leffoja, syövät pizzaa ja pelaavat itse keksimäänsä paddletonia. Pian kaikki on ohi, sillä Michael sairastuu parantumattomaan syöpään. Tunteikas draamakomedia käsittelee kuolemaa, luopumista ja ystävyyttä. Mumblecore-filmin aihe on synkkä, mutta tunnelma pysyy taitavasti jopa hieman kevyehkönä. Sympaattinen teos.

Pisteytys: 7/10
 
Córki dancingu - The Lure
Ohjannut Agnieszka Smoczynska
Puola 2015, 92 min.
Fantasia, Musikaali, Kauhu
Pääosissa: Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis



Puolalainen kauhumusikaali kertoo uudelleen Pienen merenneidon (1836) tarinan, joka tällä kertaa sijoittuu yökerhojen ahnaisiin syövereihin. Agnieszka Smoczynskan fantasiaversio on perinteistä tarinaa feministisempi, mutta myös roimasti kummallisempi. Räiskyvä genresekoitus oudoksuttaa, mutta osuva sanoma kaivautuu kuitenkin esille hyisien suomujen seasta.

Pisteytys: 6/10

Gosford Park
Ohjannut Robert Altman
Iso-Britannia 2001, 137 min.
Draama, Komedia, Mysteeri
Pääosissa: Kirstin Scott Thomas, Ryan Philippe, Michael Gambon
 
 
 
Joukko herrasväkeä kokoontuu viettämään metsästysviikonloppua Gosford parkin maalaiskartanolle. Juoruja ja salaisuuksia piisaa kahdessa kerroksessa, ja lopulta kuohuntaa yllyttää outo murhamysteeri. Elokuva tuo mieleen Jean Renoirin satiirin Pelin säännöt (1939), vaikka ei olekaan aivan yhtä nokkela. Gosford Park menestyi aikanaan mukavasti ja innoitti sittemmin Downton Abbey -sarjaa, jonka faneja filmi miellyttänee erityisesti.

Pisteytys: 7/10

Rukajärven tie
Ohjannut Olli Saarela
Suomi 1999, 123 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Peter Franzén, Irina Björklund, Kari Heiskanen




Rukajärven tie on 1990-luvun katsotuin kotimainen elokuva. Jatkosodan aikaan sijoittuva perinteinen sotaelokuva on näyttävä, mutta tunnetasolla sodan kokemusmaailma jää etäälle. Antti Tuurin Rukajärvi-sarjaan (1990─1992) perustuvaan kertomukseen on lisätty Tuurin avustuksella romanssi, joka jää sekin etäisen oloiseksi. Aikanaan elokuva menestyi silti seitsemän Jussin veroisesti (mm. paras elokuva). Minä toisaalta en millään jaksa katsoa edes Tuntematonta sotilasta (1955), mutta sen faneja Rukajärven tie saattaa kiinnostaa ja puhutella syvemmällä tavalla.

Pisteytys: 4/10

Horse Feathers - Hevosen sulat
Ohjannut Norman Z. McLeod
USA 1932, 68 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Groucho Marz, Chico Marx, Harpo Marx, Zeppo Marx
 
 
 
Yhdessä suosituimmassa komediassaan Marx-veljekset seikkailevat yliopistossa. Siinä sivussa vieraillaan salakapakassa, jalkapallopelissä, lemmentouhuissa... Poukkoileva höpönlöpö ja soopan suoltaminen ovat elokuvan keskeisintä sisältöä, eikä tarinan aukkoja ehdi ihmetellä. Hevosen sulat on taattua veljesjoukon sekoilua, joka nautti mukavaa menestystä jo ilmestymisaikanaan.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti