keskiviikko 7. joulukuuta 2022

7. luukku: 80 vuotta sitten (Viidennen kolonnan mies, 1942)

You look like a saboteur...

Vuonna 1942 sota jytisi maalla, merellä ja ilmassa. Stalingradissa käytiin kuukausitolkulla yhtä kaikkien aikojen verisintä taistelua, Pohjois-Afrikassa tanner tutisi ja Euroopan sydämessä natsien vankileirit muuttuivat tuhoamisleireiksi. Monet elokuvantekijätkin olivat sotavoimien palveluksessa laatimassa propagandapläjäyksiä. Hollywoodin osalta aiheeseen johdattelee kiintoisa Netflix-dokkari Five Came Back: Toinen maailmansota ja Hollywood (2017).

Pelosta ja epävarmuudesta huolimatta kotirintamilla viihdyttiin elokuvissa muidenkin aiheiden kuin sotakuvausten parissa ja teatterin hämärään paettiin todellisuuden kauhuja. Muuan Alfred Hitchcockille oli onni, että hän oli taannoin siirtynyt Hollywoodin leipiin: sentään Yhdysvalloissa eivät pommit putoilleet niskaan tämän tästä, ja niinpä verrattain rauhallisissa olosuhteissa syntyi tämäkin jännäri viihdettä kaihoavan yleisön iloksi. Aivan propagandaton ei sentään ole tämäkään teos!
 
 
Saboteur - Viidennen kolonnan mies
Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1942, 109 min.
Trilleri, Jännitys
Pääosissa: Robert Cummings, Priscilla Lane, Otto Kruger, Norman Lloyd



Alfred Hitchcockin vakoilutrillerissä syytön mies joutuu pahaan pinteeseen. Lentokonetehtaassa työskentelevä Barry Kane (Cummings) nimittäin vaikuttaa ilmiselvältä syylliseltä räjähdysmäiseen tehdaspaloon, jossa hänen ystävänsä saa surmansa. Kanen on lähdettävä lipettiin ja yritettävä kaikin keinoin jäljittää todellinen sabotööri. Vihjeet viittaavat salaperäiseen mieheen nimeltä Fry (Lloyd), ja jollain tapaa jutun juju vaikuttaa kiertyvän vihollisvaltioiden sotavakoiluun.

Viidennen kolonnan mies toistaa Hitchcockin väärän miehen jännitysteemaa. Hitchcock löysi elokuvan tarinaan innoitusta aiemmasta vakoojafilmistään 39 askelta (1935). Parhaimman version syyttömän ajojahti saa ohjaajan myöhemmässä menestysjännärissä Vaarallinen romanssi (1959), jossa hyödynnetään paljon samoja elementtejä vielä aiempaa hiotummin. Verrokkiensa rinnalla tämä sota-ajan filmi viihdyttää, mutta ei vedä vertoja Vaaralliselle romanssille saati 39 askeleelle. Jännitys on sinällään ihan kohdillaan, mutta päätähdiltä uupuu karismaa.

Jos elokuvan näyttelijät ovat hieman laimeita, on syytä käsikirjoituksessakin. Vaikuttimena lienee sota, jonka vaikutus tuntuu tarinassa korostettuna patriotismina ja hienoisena propagandasanomana. Vaikka jälkimaineensa puolesta Viidennen kolonnan mies on jäänyt hieman Hitchcockin muiden töiden varjoon, aikalaismenestys oli kiittelevää. Elokuva on painunut monien mieleen erityisesti loppukohtauksensa ansiosta, sillä Barry Kanen ja vakooja-Fryn jännittävä kohtaaminen Vapaudenpatsaan korkeimmalla huipulla nostattaa sykettä edelleen.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti