lauantai 27. heinäkuuta 2013

The 39 Steps - 39 askelta (1935)

Ohjannut Alfred Hitchcock
Iso-Britannia 1935, 86 min.
Rikos, Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Robert Donat, Madeleine Carroll, Godfrey Tearle

I know what it is to feel lonely and helpless...
Richard Hannay (Donat) tapaa lomamatkallaan naisen, jolla on salaista tietoa mystisestä vakoojaringistä. Kun nainen murhataan, on Hannayn tartuttava toimeen ratkaistakseen 39 askeleen arvoitus. Murhasta syytetty Hannay joutuu pakenemaan lain kouraa ja välttelemään vihollisvakoojia henkensä kaupalla, toisinaan jopa viehättävään neitoon (Carroll) kahlittuna.

Vuonna 1935 ohjaaja Alfred Hitchcockin ura oli sujunut epätasaisesti. Paria menestysfilmiä lukuunottamatta suurin osa Hitchcockin elokuvista ei onnistunut valloittamaan katsojia saati kriitikoita. 1930-luvulla suunta alkoi kuitenkin kääntyä parempaan päin. 39 askelta oli suuri menestys niin Iso-Britanniassa kuin ulkomaillakin; elokuvaa onkin sanottu Hitchcockin uran parhaaksi brittielokuvaksi. 39 askelta herätti myös Hollywoodin kiinnostuksen, ja vuosikymmenen lopussa jännityselokuvien mestari lopulta muutti Yhdysvaltoihin.

39 askelta on suoranainen malliesimerkki Hitchcockille tyypillisestä jännityselokuvista. Useissa ohjaajan elokuvissa toistuu sama väärän miehen teema, jossa viaton sivustakatsoja joutuu syytetyksi rikoksesta jota hän ei ole tehnyt. Toki filmissä nähdään myös Hitchcockin lyhyt cameo-visiitti ja nautitaan oivasta brittihuumorista, joka saa välillä suoranaisia screwball-henkisiä sävyjä. Mielenkiintoisena elementtinä elokuvassa on myös Hitchcockin lanseeraama "MacGuffin" eli tarinan liikkeessä pitävä mystinen elementti. Tämän elokuvan MacGuffin on vakoilurinki, jonka toimintaa ei varsinaisesti elokuvassa käsitellä. Tärkeämpää on itse takaa-ajo, pakeneminen ja yritys paljastaa vallitsevat vääryydet.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti