sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

It Happened One Night - Tapahtuipa eräänä yönä (1934)

Ohjannut Frank Capra
USA 1934, 105 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly

Just keep your eye on that thumb...
Tapahtuipa eräänä yönä on sujuvalla sanailulla ja mainiolla huumorilla höystetty tunnelmallinen roadtrip 1930-luvun Yhdysvaltoihin. Elokuvassa äveriään herra Andrewsin (Connolly) pilalle hemmoteltu tytär Ellie (Colbert) karkaa kotoaan, kun ei saa isältään siunausta avioliittoaikeilleen. Karkumatkalla avuton Ellie lyöttäytyy yhteen toimittaja Peter Warrenin (Gable) kanssa. Peter suostuu auttamaan Ellien New Yorkiin mehevää lehtijuttua vastaan. Kaksikko joutuu matkan aikana kohtaamaan monenlaisia vastoinkäymisiä sekä sietämään toistensa seuraa - kunnes huomaavat tuntevansa toisiaan kohtaan jotain syvempää.

Frank Capran taitava tarinankerronta makustelee pienillä arkisilla askareilla. Hahmojen kehityksen seuraaminen on kutkuttavaa ja karismaattiset näyttelijät sopivat rooleihinsa täydellisesti. Elokuva-akatemia palkitsi filmin viidellä tärkeimpänä pidettynä Oscarilla (paras elokuva, pääosanäyttelijät, ohjaus ja käsikirjoitus) - siihen saavutukseen on sittemmin yltänyt vain kaksi muuta elokuvaa, Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Uhrilampaat (1991). Tämän ennätyssaavutuksen lisäksi Tapahtuipa eräänä yönä on jättänyt jälkensä populaarikulttuuriin: nokkelaa elokuvaa on parodisoitu ja uudelleenfilmattu useaan kertaan.

Paitsi että Tapahtuipa eräänä yönä on nautinnollista viihdettä, on elokuvassa toki myös kiinnostavia aikalaisaspekteja. Filmi on yksi ensimmäisiä screwball-komedioita, joissa farssimaisin asetelmin kuvataan yhteiskuntaluokkien välisiä ristiriitoja. Lajityyppi syntyi Yhdysvalloissa 1930-luvun lamavuosien keskellä, jossa todellisuuspako sekä yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuudet olivat aihepiireinä osuvia ja siksi myös vetoavia. Elokuva tosin on varsin tenhoava edelleenkin. Vajaassa kahdeksassakymmenessä vuodessa filmi ei ole menettänyt hiventäkään tehostaan, ajan kuluminen on vain lisännyt siihen hieman kiehtovaa vanhan maailman viehätystä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti