perjantai 9. joulukuuta 2022

9. luukku: 70 vuotta sitten (Odottavia naisia, 1952)

We'll have to try to comfort each other.
 
Seitsemänkymmentä vuotta sitten maailman valtaapitävien joukkoon kruunattiin nuori Elisabet II (1926─2022). Tuoreen kuningattaren hallitsijakollegoina vaikuttivat muun muassa Josef Stalin, Mao Zedong ja Harry S. Truman, joiden kunkin valtakausi päättyi aikapäiviä Elisabetia varhemmin.

Vaan se suurvaltapolitiikasta, sillä vuonna 1952 Suomen kesässä elettiin hekumallisia hetkiä: Armi Kuuselasta tuli Miss Universum, Helsingissä vietettiin olympiajuhlaa ja elokuun viimeisenä päivänä vihoviimeinen sotakorvausjuna puksutti rajan yli. Päivän elokuvassa kiidetään kauniin kesäisiin maisemiin, joita tosin katsellaan länsinaapurissamme Ruotsissa.


Kvinnors väntan - Odottavia naisia
Ohjannut Ingmar Bergman
Ruotsi 1952, 107 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Anita Björk, Eva Dahlbeck, Maj-Britt Nilsson




Idyllisellä kesähuvilalla on odottava tunnelma. Neljä naista odottaa saapuvaksi aviomiehiään, jotka ovat veljeksiä keskenään. Ukkoja saa aina odottaa, joten vaimoväki ehtii jakaa antaumuksella kokemuksiaan avioliittojensa ja lemmenleikkiensä kiemuroista. Yhden rouvan pikkusisar kuuntelee vaimoväkeä tarkkaavaisesti ja tekee tärkeän päätöksen oman rakkauselämänsä suhteen ─ hänen kohtalonsa tulee olemaan aivan erilainen!

Ingmar Bergmanin avioliittodraamassa on monia sävyjä. Naiset kertovat tarinoitaan takaumakohtauksina, joiden lajityypit vaihtelevat, mutta erotiikan ja rakkauden sävyt kietoutuvat niistä kaikkiin. Ihmeellisellä tavalla symbolinen draama ja puhdas farssi muodostavat yhdessä soinnukkaan kokonaisuuden. Kuin katsoisi eri elokuvia, mutta silti ne ovat selkeästi samaa tarinaa!

Odottavia naisia (engl. Secrets of Women) on teos tuottelijaan ohjaajan uran alkupuolelta. Teoksesta löytyy paljon samoja sävyjä kuin Bergmanin monesta muustakin elokuvasta; 1001-listalle nostetuista mieleen kohoaa eritoten kepeä rakkauskomedia Kesäyön hymyilyä (1955). Odottavia naisia ei ole ohjaajansa parhaiten tunnettu teos, vaikka olisikin muistamisen väärti. Aikanaan menestystä sentään tuli, sillä taidokkaasti hallittu kokonaisuus oli Venetsiassa ehdolla Kultaisen leijonan saajaksi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti