perjantai 30. joulukuuta 2022

La stanza del figlio ─ Pojan huone (2001)

Ohjannut Nanni Moretti
Italia & Ranska 2001, 99 min.
Draama
Pääosissa: Nanni Moretti, Laura Morante, Giuseppe Sanfelice, Jasmine Trinca
 
Insieme a te non ci sto più ─ I'm not with you anymore.
 
Pojan huone (engl. The Son's Room) on Kultaisella palmulla palkittu draama rakkaudesta ja surusta. Tarina vie lempeästi nelihenkisen perheen miellyttävään arkeen ja onneen, jollaista osaa vaalia koko sydämestään vasta sen menetettyään. Perheen pojan Andrean (Sanfelice) tapaturmainen kuolema suistaa kaiken raiteiltaan ja jättää jäljelle tyhjyyden, jonka keskellä on vaikea jaksaa elää.

Nanni Moretti näyttelee ohjaamassaan draamassa pääosaa eli perheen psykologi-isää. Hänen surunsa tuntuu samaistuttavalta: olisinko voinut estää tapahtuneen onnettomuuden? Töihin keskittyminen muuttuu mahdottomaksi, sillä potilaiden murheiden sijaan mielen täyttävät pojan vaihtoehtoiset elämänpolut. Jokaiselle perheenjäsenelle suru on omanlaisensa, mutta on miellyttävää, että perheen keskinäinen rakkaus säilyy ja kannattelee jokaista surutyössään.

Arvostelumenestykseksi noussut elokuva ei ole ilmestymisvuotensa suurimpia hittejä, mutta silti ohjaajansa tunnetuimpia teoksia. 1001-listalta filmi on poistettu jo vuoden 2007 painoksessa, eikä elokuva taida lopulta jättää kovin valtavaa muistijälkeä. Kaikessa vaatimattomuudessaan Pojan huone on silti hyvin miellyttävä ja perusvarma pieni draama. Yksi elokuvan keskeisistä kohtauksista tapahtuu arkisesti autossa, jossa isä ryhtyy laulamaan epävireisesti radiosta soivaa haikeaa iskelmää Insieme a te non ci sto più, "en ole enää kanssasi". Muu perhe yhtyy sävelmään ja kappaleen päättyessä tavallinen hetki kiitää ohi. Mieleen jää häivähtämään lämmin haikeus.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti