keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Á ma soeur! ─ Sisarelleni (2001)

Ohjannut Catherine Breillat
Ranska & Italia 2001, 86 min.
Draama
Pääosissa: Anaïs Reboux, Roxane Mesquida, Libero De Rienzo

When I hate you, I look at you and then I can't.

Ranskalaisperheen lomamatkalla teinityttäret virittelevät romantillisia haaveitaan. Isosisko Elena (Mesquida) rakastuu italiaanoon (De Rienzo) ja ajautuu ensimmäisiin seksikokeiluihinsa. Pikkusisar Anaïs on vielä puolittain lasten maailmassa, mutta jo tietoinen ja kiinnostunut aikuisten todellisuudesta, johon Elena parhaillaan on astumaisillaan.
 
Yksinkertaisten kohtausten elokuva taltioi sisarellisen rakkauden, kateuden ja kilpailun taitavasti. Vielä osuvammin ja voimallisemmin filmi kuvaa naisen asemaa sekä maskuliinisuuden valtaa ja uhkaa. Jos elokuvan alkupuoli vielä tuudittaa melko tavanomaisiin nuorten päiväuniin ja konflikteihin, lopussa jysähtää. Sanomaa ei voisi selvemmin alleviivata, vaikka loppuratkaisu jättää hämmentyneeksi. Päähenkilö Anaïs on mielenkiintoinen toimija: ottaako hän (miehisen) vallan omiin käsiinsä vai alistuuko sille? Ilmestymisaikanaan Sisarelleni oli kontroversiaali kuvatessaan teinien heräävää seksuaalisuutta. Aihe on kiistämättä rohkea, mutta ei hävytön.
 
Ohjaaja Catharine Breillat (1948─) tunnetaan elokuvauransa ohella kirjailijana, joka on tuotannossaan keskittynyt naisen seksuaalisuuden kuvaamiseen. Viime vuosina Breillat tosin on antanut kummallisen tunkkaisia #metoo-vastaisia lausuntoja, eikä hänen tapansa kuvata naiseutta vaikuta tässä valossa järin monipuoliselta. Kuitenkin 2000-luvun kontekstissa Sisarelleni näyttäytyy vielä varsin feministisenä teoksena. Elokuvan nimi on käännetty englanniksi hieman harhaanjohtavasti muotoon Fat Girl. Ulkomuodosta ei tässäkään tarinassa päästä eroon, vaikka se ei lopulta aivan englanninnoksen veroisesti korostukaan.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti