lauantai 17. joulukuuta 2022

17. luukku: 30 vuotta sitten (Malcolm X, 1992)

You may be shocked by these words.
 
Aikakone saapuu vuoteen 1992, jolloin Bill Clintonista tuli Yhdysvaltain presidentti, tähtitieteilijät löysivät ensimmäisen eksoplaneetan (tähän mennessä löydettyjä on yli viisituhatta!) ja Tsekkoslovakia jakautui Tsekiksi sekä Slovakiaksi. Päivän elokuvassa viiletetään keskelle 1960-luvun rotumellakoita, mutta ennen sitä otetaan puhelu Suomeen ja lamavuoteen 1992.

Vaikka synkkä vuosi oli täynnä epävarmuutta, oli ajassa ilonsakin. Alkuvuoden talvituiskuissa villitsivät uudet tv-ohjelmat, Kauniit ja rohkeat sekä Tuttu juttu. Jälkimmäinen nosti Joel Hallikaisen vuoden kuumaksi nimeksi, ja pian radioaalloilla tunnelmoi megahitiksi kohoava Kuurankukka. Kesäkuuman hurlumhein taasen tarjosi Ruokolahden leijona, jonka kohuotsikoilta oli mahdotonta välttyä. Mitenköhän joulu sujui, kun vyötä piti kiristää? Siitä kertoo Ylen jouluinen Kotimaan katsaus.
 
 
Malcolm X
Ohjannut Spike Lee
USA & Japani 1992, 203 min.
Biografia, Draama, Historia
Pääosissa: Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall
 
 
 
 
Malcolm X (1925─1965) oli uraauurtava ihmisoikeusaktivisti. Biografia Malcolm X aloittaa tarinan Malcolmin (Washington) kipeistä nuoruusvuosista, jolloin hän häpesi ihonväriään ja sortui rikosten polulle. Vankilassa Malcolm löytää islamin ja tarkoituksen elämälleen. Tunteet kuumenevat taistelussa oikeudenmukaisuuden puolesta ja lopulta miestä odottavat katkeruuden kyllästämät luodit.

Spike Leen elokuva on perinteisehkö biografia, joka kuitenkin kerrotaan Leen jämptisti etenevällä rytmillä. Ohjaajalle tuttua räväkkyyttä elokuvassa ei silti erityisemmin ole, vaikka Leen kädenjäljen tunnistaakin. Lee on myöhemmin nostanut elokuvan yhdeksi omista ohjaussuosikeistaan. Sen ymmärtää, sillä alun tuotantovaikeuksista huolimatta lopputulos on eheä, tekijöidensä näköinen ja kohdettaan lämpimästi arvostava. Samalla filmi muistuttaa, ettei taistelu ole ohi.

Malcolm X keräsi ilmestyessään kiitosta kriitikoilta ja varsinkin Denzel Washingtonin roolisuoritusta ylistettiin aivan ansaitusti. Oscar jäi Washingtonilta harmillisesti saamatta, mutta muita palkintoja kasaantui komea kokoelma. Eeppisten elämäkertojen ystäviä Malcolm X pitänee otteessaan, sillä monitulkintaisen miehen tarinan eri puolia tarkastellaan rauhassa, turhia hätäilemättä. Myönnän, että elokuva tuntuu minusta hieman liian pitkältä, vaikka toisaalta arvostan sitä, että suurmiehelle on tehty anteeksipyytelemättömän suuri elokuva.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti