lauantai 27. elokuuta 2022

The Blair Witch Project (1999)

Ohjannut Daniel Myrick & Eduardo Sánchez
USA 1999, 81 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard
 
 
I'm scared to close my eyes, I'm scared to open them.

Lokakuussa vuonna 1994 kolme elokuva-alan opiskelijaa lähti Marylandin metsiin tekemään dokumenttia paikallisesta noitalegendasta. Kolmikko ei koskaan palannut, mutta vuotta myöhemmin videomateriaali löydettiin haudattuna metsämökin pihalta. Jäljettömiin kadonneiden opiskelijoiden viimeiset päivät taltioituivat videolle, jossa hupiretki muuttuu painajaiseksi. Ensin löytyvät oudot metsään rakennetut symbolit ja pian mukaan hiipii jonkun ulkopuolisen läsnäolo.

The Blair Witchin tarina ei perustu tositapahtumiin, mutta elokuva onnistuu välittämään toden tunnun poikkeuksellisen taitavasti. "Tositarinaa" hyödynnettiin laajasti markkinoinnissa, joka vietiin ajalleen poikkeavasti internetiin, urbaanien legendojen leviämislähteille. Tieto pienellä budjetilla tehdystä kauhutarinasta levisikin kulovalkean lailla ja filmistä tuli katsojamenestys. Arviot vaihtelivat laidasta laitaan: harva elokuva on palkittu sekä Cannesissa että Razzieissa.

Elokuva ei ole menestynyt aivan suotta, sillä kauhu on rakennettu hyvin. Noitaa tai mitään muutakaan yliluonnollista pahuutta ei koskaan näytetä, mutta jotain siellä pusikossa vaanii! Muutoin filmi on vähän kömpelö ja käsivaralla kuvatun kameran kyydissä meinaa iskeä matkapahoinvointi, mutta se tässä lajityypissä on usein siedettävä. The Blair Witch Project ei ole ensimmäinen "found footage" -elokuva, mutta kenties merkityksellisin lajinsa edustaja. Filmin saaman näkyvyyden vanavedessä syntyi useita vastaavaan ideaan perustuvia elokuvia ja kokonaisia elokuvasarjoja, kuten Paranormal Activity (2007) jatko-osineen. The Blair Witch Projectille tehtiin toiveikkaasti jatko-osia (2000, 2016), mutta ne eivät menestyneet kovin hyvin. Seuraava osa on ilmeisesti silti jo työn alla.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti