lauantai 13. elokuuta 2022

Lock, Stock and Two Smoking Barrels ─ Puuta, heinää ja muutama vesiperä (1998)

Ohjannut Guy Ritchie
Iso-Britannia 1998, 108 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Nick Moran, Dexter Fletcher, Jason Statham, Jason Flemyng, Vinnie Jones

Your stupidity must be your one saving grace.
 
Nelihenkinen kaveriporukka kerää jättipotin rahaa osallistuakseen uhkapeliin. Porukan korttihai Eddie (Moran) istuu pelipöytään, mutta voitto menee rikollispomon taskuun. Kaverukset ovat valtavissa veloissa, joten ei auta muu kuin ryöstää kilpailevan rötösjengin pussista. Toinen toistaan tohelommat rikolliset ryöväävät pyssyt paukkuen, mutta tulosta ei tule. Kuka saaliin lopulta vie?

Rosoinen rikoskomedia muistuttaa ensi alkuun Trainspottingia (1996) niin miljööltään kuin kerrontakeinoiltaan, mutta kopiosta ei sentään ole kysymys. Puuta, heinää ja muutama vesiperä on omalaatuinen elokuva, jossa muiden filmien vaikutteet näkyvät riemukkaasti: dialogissa viittaillaan toimintaklassikoihin, joiden sankareiden tasolle nämä tohelot eivät yllä. Väärinkäsitykset, ristiin kulkevat korstot ja pienet kommellukset huvittavat, joskaan niille ei sentään naura katketakseen.

Guy Ritchien (1968─) esikoisohjauksessa on aikakautensa musavideoiden tunnelmaa ja vauhdikas soundtrack nousee hienosti esille. Elokuvasta tuli kotimaassaan valtava menestys ja se palkittiin Baftoissa yleisön suosikkina. Vielä suuremmaksi kansainväliseksi hitiksi nousi Ritchien seuraava rikoskomedia Snatch (2001), joka ei kuitenkaan ole lunastanut paikkaansa 1001-listalta. Puuta, heinää ja muutama vesiperä katosi 1001-listalta unholaan vuonna 2005, mutta nämä toistaitoiset gangsterit porskuttavat silti edelleen esimerkiksi IMDb:n 250 parhaan leffan listalla.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti